Η ταινία «Ένας γιος» («Un fils») του Τυνήσιου Μεχντί Μ. Μπαρσαουί αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, καθώς απέσπασε το Βραβείου Κοινού Fischer, καθώς και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, στην τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος διαδικτυακά, όπως και όλο το φεστιβάλ (6 -14 Απριλίου).
«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που η ταινία άρεσε στο ελληνικό κοινό (…) ευχαριστώ πολύ. Ιδίως γιατί σ′ αυτούς τους λίγο θλιβερούς καιρούς που ζούμε, είναι χαρά να διαπιστώνουμε ότι οι ταινίες εξακολουθούν να αγγίζουν τον κόσμο και να προκαλούν συγκινήσεις», ανέφερε ο Μεχντί Μ. Μπαρσαουί σε δήλωση του για τη βράβευση.
Το «Ένας γιος» (σε διανομή στην Ελλάδα από τη Cinobo) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τυνήσιου σκηνοθέτη Μεχντί Μ. Μπαρσαουί, η οποία επιλέχθηκε στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο τμήμα Orizzonti και προσέφερε στον πρωταγωνιστή Σαμί Μπουαζιλά το βραβείο καλύτερου ηθοποιού. Ο Μπουαζιλά απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία, στα César 2021.
Ένας Γιος (σύνοψη): Ο 11χρονος Αζίζ τραυματίζεται σοβαρά σε τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια διακοπών με τους γονείς του. Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό αποκαλύπτεται, καθώς ένας αγώνας με το χρόνο ξεκινά για την εύρεση του κατάλληλου δότη.
Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής είναι μια προσφορά του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ο οποίος υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Το Βραβείο Κοινού Fischer απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών με την ολοκλήρωση της θέασης των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί στην εταιρεία διανομής σαν ενίσχυση για την επικοινωνιακή προώθηση της ταινίας όταν βγει στις αίθουσες. Και τα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS.
Για πρώτη φορά σε διαδικτυακή μορφή, το Φεστιβάλ ταξίδεψε στην Ελλάδα και την Κύπρο, έφερε κοντά τους συντελεστές των ταινιών με το κοινό, έδωσε την ευκαιρία στους σινεφίλ να δουν σε πρώτη προβολή γαλλικές και γαλλόφωνες παραγωγές, αλλά και να απολαύσουν διαχρονικά κινηματογραφικά διαμάντια.