Στις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στην Ελλάδα και στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό αναφέρεται η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κατά το έτος 2017 σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτή γίνεται, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά σε σειρά συγκεκριμένων επιθέσεων και σε συλλήψεις προσώπων που η έκθεση σχετίζει με την τρομοκρατία ενώ δεν απουσιάζει και μια εκτενής αναφορά στον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το συμβούλιο των φυλακών, στην υψίστης ασφαλείας φυλακή της Ελλάδας (σ.σ. εννοεί τις φυλακές Κορυδαλλού) χορήγησε για πρώτη φορά διήμερη άδεια στον καταδικασθέντα τρομοκράτη Δημήτρης Κουφοντίνα από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου. Ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια για τη δολοφονία 11 ατόμων και τον ηγετικό του ρόλο στην τρομοκρατική ομάδα της 17ης Νοεμβρίου που είχε βάλει στόχο και δολοφόνησε μέλη της αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και βρετανούς και τούρκους διπλωμάτες, έλληνες πολιτικούς και έλληνες πολίτες. Ο Κουφοντίνας δήλωσε στον Τύπο την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση και για νέα άδεια μετά από 60 ημέρες, όπως επιτρέπει ο νόμος».
Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα της ασφάλειας από τη προσφυγική κρίση, η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο». Επισημαίνεται πάντως ότι οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων σημαντικών τρομοκρατών.
Επιπλέον για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και μιας σειράς άλλων διακρατικών συμφωνιών.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται άμεσα με τη τρομοκρατία.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις ελληνικές ταυτότητες και τονίζεται πως είναι «ευάλωτες» στην αλλοίωση στοιχείων και στην αντικατάσταση των φωτογραφιών. Τονίζεται πως δεν έχουν υιοθετηθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «ασφαλείας» όπως η ψηφιακή φωτογραφία και τα βιομετρικά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές θέσπισαν το 2015 ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των μητρώων και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)