Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, με στρατιωτικό αεροσκάφος των Η.Π.Α. αργά την Τρίτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματικού των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια κάτι που ενδέχεται να ωθήσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σε νέο χαμηλό.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τη Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι και η Πελόζι εθεάθη να κατεβαίνει το αεροπλάνο και να καλωσορίζεται από Ταϊβανέζους αξιωματούχους στο αεροδρόμιο, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο Songshan στο κέντρο της Ταϊπέι και τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόσεφ Βου και η Σάντρα Ουντκιρκ, η κορυφαία αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Εν τω μεταξύ, τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 της Πολεμικής Αεροπορίας του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού κατευθύνθηκαν προς τα στενά της Ταϊβάν, αναφέρει η κινεζική τηλεόραση.
H πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κίνα μέσω twitter:
«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν. Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον εταίρο μας και προωθούν τα κοινά μας συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδο-Ειρηνικού.
Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας.
Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν – και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Έξι Διαβεβαιώσεις».
O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε την Τρίτη ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί που «παίζουν με τη φωτιά» για το ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα έχουν «καλό τέλος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πτοηθούν από αυτό που αποκαλούσαν κινεζικό «κροταλιασμό».
Οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες συναντήσεις της Πελόζι, συμπεριλαμβανομένης αυτή με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το δρομολόγιό της Πελόζι. Τέσσερις πηγές δήλωσαν ότι ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί το απόγευμα της Τετάρτης με μια ομάδα ακτιβιστών που ασχολούνται με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.
Η Πελόζι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία που περιλαμβάνει επισκέψεις στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η στάση της στην Ταϊβάν δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ήταν ευρέως αναμενόμενη.
Τα κινεζικά πολεμικά αεροπλάνα έσπευσαν στη γραμμή που χωρίζει τα στενά της Ταϊβάν την Τρίτη πριν από την άφιξη της, καθώς η ηγεσία της Κίνας προειδοποίησε ενάντια στην επίσκεψη της Πελόζι, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ και μακροχρόνια επικτρίτρια του Πεκίνου.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον.
«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς» τις αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.
Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσουν «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.
Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.
Στενό της Ταϊβάν: 300.000 χρήστες ”καρφωμένοι” στο Flightradar24 για την πτήση της Πελόζι
Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως, «το αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη Μαλαισία, εντοπίστηκε ήδη στις Φιλιππίνες, χωρίς ωστόσο να έχει υποβάλει κάποιο αίτημα προσγείωσης», καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η άφιξή της στην Ταϊπέι ήταν προγραμματισμένη για τις αμέσως επόμενες ώρες.
Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πέταξε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι τη Μαλαισία έφυγε από τη χώρα και πέταξε κοντά στις Φιλιππίνες, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν η Πελόζι ή η αντιπροσωπεία της βρισκόταν στην πτήση SPAR19, αλλά οι αρχές στις Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, είπαν ότι δεν είχε ληφθεί αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επίσκεψη ή διέλευση από τη χώρα.
Θρίλερ στην Ταϊπέι
Συμπληρώνοντας την εικόνα του διπλωματικού και στρατιωτικού θρίλερ στο Στενό της Ταϊβάν, το πρακτορείο Associated Press προσθέτει: «Δεν ήταν σαφές πού κατευθυνόταν (το αμερικανικό αεροσκάφος), αν και τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ταϊβάν ανέφεραν ότι η Πελόζι θα έφτανε το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου. Οι United Daily News, Liberty Times και China Times - οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ταϊβάν - επικαλέστηκαν ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι θα περνούσε τη νύχτα στην Ταϊβάν. Οδοφράγματα υψώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Ταϊπέι όπου αναμενόταν να μείνει η Πελόζι εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας.»
Καθώς η αμερικανική πλευρά λαμβάνει μέτρα ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο για την συγκεκριμένη επίσκεψη, η αποστολή της Πελόζι έφτασε στη νοτιοανατολική Ασία με δύο αεροπλάνα. Το SPAR19 και το SPAR20 - είναι οι κωδικοί που αναφέρονται στον διεθνή ιστότοπο flightradar24.com όπου καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο (live) οι αεροπορικές πτήσεις.
Σύμφωνα με το Flightradar24, το SPAR20 δεν έχει φύγει από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας.
H πιο μαζικά παρακολουθούμενη πτήση εδώ και πολλά χρόνια
Στο μεταξύ, από τις 11:30 GMT (13:30 ώρα Ελλάδας), το SPAR19 πετούσε ακριβώς νότια των Φιλιππίνων, σύμφωνα με το Flightradar24, σε μια διαδρομή που παρακολουθούσαν live έως και 300.000 άτομα(!) στον ιστότοπό του.
Μια κανονική πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, θα διέσχιζε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τυπικό χρόνο πτήσης κάτω των πέντε ωρών.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει πραγματοποιήσει διάφορες ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με αληθινά πυρά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην Κίτρινη Θάλασσα και στη Θάλασσα Μποχάι, σε μία επίδειξη κινεζικής στρατιωτικής ισχύος.
Κινεζικές προειδοποιήσεις: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα πληρώσουν»
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε την Τρίτη, καθώς η Νάνσι Πελόζι φέρεται να καταφθάνει στην Ταϊπέι, ότι όσοι πολιτικοί των ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» για το ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα «έχουν καλό τέλος», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του.
Δεν διευκρίνισε εάν αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιον πολιτικό των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.
Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία που θα επανα-προσαρτηθεί με τη βία εάν χρειαστεί, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αντίποινα σε περίπτωση επίσκεψης της Πελόζι, λέγοντας ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια».
Με πληροφορίες: Reuters, Associated Press