"Στυγνός τρομοκράτης" το Ισραήλ για τον Ερντογάν

Προσευχή στην Αγια Σοφια για την απελευθέρωση του Αλ Ακσά και της Ιερουσαλήμ. Νέα ένταση Άγκυρας-Τελ Αβίβ.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος ”στυγνής τρομοκρατίας” κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην οποία αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια με εκατοντάδες τραυματίες που σημειώνονται στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

″Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους”, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόμενος στις εξώσεις παλαιστινίων από τα σπιτια τους στην συνοικία Σεϊχ Τζάρα, υπέρ Ισραηλινών εποίκων.

Χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια ως επίθεση εναντίον ”όλων των μουσουλμάνων”, ο Ερντογάν δηλώνει ότι ”η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου”.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης ”όλες τις χώρες, πρωτίστως τις μουσουλμανικές χώρες” να αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων”.

Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ”σταματήσει αυτή τη δίωξη”.

Στην δε Κωνσταντινούπολη, τελέστηκε προσευχή στην Αγία Σοφία υπέρ «της απελευθέρωσης του τεμένους Αλ Άκσα και της πόλης της Ιερουσαλήμ απο τα χέρια των τυρράνων». Η προσευχή ακουγόταν από τους μιναρέδες του βυζαντινού ναού κατά τη νύχτα Καντίρ (Λαϊλάτ αλ Κάντρ στα αραβικά), τη νύχτα δηλαδή που σύμφωνα με το Ισλάμ ο Αλλάχ άρχισε να στέλενει στον προφήτη Μωάμεθ τα εδάφια του Κορανίου.

Πριν από την ομιλία του, ο Ερντογάν ανάρτησε μήνυμα στο Twitter καταδικάζοντας τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, γραμμένο στα τουρκικά, τ΄αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά.

Δριμείες επικρίσεις και ζωηρές ανταλλαγές απόψεων είχαν ήδη φέρει την Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ το 2018 όταν ο Ερντογάν χαρακτήρισε ”εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” και ”κρατική τρομοκρατία” τις ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα της παλαιστινιακής υπόθεσης, επέκρινε επίσης έντονα το Ισραήλ την ίδια χρονιά, χαρακτηρίζοντάς το ως ”το πιο σιωνιστικό, το πιο φασιστικό και το πιο ρατσιστικό κράτος στον κόσμο”.

Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν τεταμένες σχέσεις μετά την αμοιβαία αποχώρηση των πρεσβευτών τους αντίστοιχα το 2018 μετά το θάνατο αρκετών διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είχε δείξει βούληση τον περασμένο Δεκέμβριο για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, εκφράζοντας την επιθυμία του να ”φέρει τις σχέσεις σε καλύτερο επίπεδο”.

Δημοφιλή