Με επίκεντρο τις παραδοσιακές γεύσεις απο τις Κυκλάδες και με παράπλευρες γεύσεις απο άλλα νησιά και άλλους τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού ολοκήρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας στον Αρτεμώνα της Σίφνου.
Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Μήλος, Σέριφος, Κέα, Ηρακλειά, Σίκινος, Κίμωλος, Μύκονος, Σχοινούσα, Κρήτη, Σύρος, Φολέγανδρος ήταν τα νησιά που φιλοξένησαν τις τοπικές γεύσεις τους στα περίπτερα, ενώ το παρόν έδωσε η Χίος, η Κύπρος, η Ρωσία και η Αίγυπτος, ανοίγοντας την πανδαισία των γεύσεων στη διεθνή κουζίνα.
Αρατό από την Κύθνο, σκοτύρι με σάλτσα σύκου από την Ίο, κοπανιστή από τη Μύκονο, κόκκορας γεμιστός από τη Σίκινο, λαδένια από την Κίμωλο, αμυγδαλωτά από τη Σύρο και τη Σίφνο, ήταν κάποιες από τις δεκάδες λιχουδιές που παρέλασαν απο τα περίπτερα, τα διακοσμημένα με φωτογραφίες των νησιών. Αλλά και οι Σιφναίικες σπεσιαλιτέ μοιράστηκαν γενναιόδωρα στους καλεσμένους του φεστιβάλ: ξερή κάπαρη μαγειρεμένη σαν στιφάδο, μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται στην γύλη, δηλαδή στο κατακάθι του κόκκινου κρασιού), μαστέλο (κατσικάκι μαγειρεμένο με τις ώρες στον ξυλόφουρνο), ρεβυθάδα (σούπα απο ρεβύθια που αργοβράζει στον ξυλόφουρνο), καθώς και γλυκά όπως η μελόπιτα (καμωμένη απο μυζήθρα και μέλι), η λωλή (κολοκυθόπιττα γλυκειά με διάφορα γεμίσματα), τραγανιστά μπισκότα με αμύγδαλο και αμυγδαλωτά φούρνου και σιφναίκα παστέλια (απο μέλι και σουσάμι σε σχήμα ρόμβου)...
Το φεστιβάλ «Η Σίφνος στρώνει τραπέζι», το οποίο διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου με τη συμμετοχή του δήμου Σίφνου και της περιφέρειας του Αιγαίου στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σεφ Νίκου Τσελεμεντέ, που κατάγεται από τα Εξάμπελα Σίφνου, ήταν ένας ύμνος στο ταλέντο και τα προϊόντα των νησιών των Κυκλάδων.
Τα περίπτερα των νησιών με τις τοπικές σπεσιαλιτέ, βασισμένες στα κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα, προσέφεραν μεζέδες και τουριστικό υλικό για τους επισκέπτες. Επιδείξεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής εναλλάσσονταν κατά το τριήμερο του φεστιβάλ προς τέρψη και γνώση των συνδαιτυμόνων της μεγάλης κυκλαδίτικης γιορτής.Τα βράδια κατέληγαν στη μεγάλη πλατεία του Αρτεμώνα, όπου οι Σιφναίοι με τους καλεσμένους και τους επισκέπτες του φεστιβάλ, συμμετείχαν σε ένα μουσικό πανηγύρι με τοπικούς χορούς και τραγούδια από τα νησιά των Κυκλάδων.
Αποκορύφωμα των χορευτικών εκδηλώσεων αποτέλεσε η παρουσία του Γιάννη Κονιτόπουλου, που ξεσήκωσε με την ορχήστρα του τους ανθρώπους της πλατείας, εμνπέοντάς τους να χορέψουν στους ρυθμούς των νησιώτικων τραγουδιών με πάθος και πίστη στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.
Τα «Θαλασσο-κεράσματα» στο μόλο στο Βαθύ από το Εξωραϊστικό Σωματείο «το Βαθύ της Σίφνου», τα «Παιδομαγειρέματα» με παιδικές δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ, οι επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών στο χώρο του Φεστιβάλ, ήταν μερικά απο τα δρώμενα που στόλισαν τις βραδυές της γευστικής απόλαυσης όσων παρευρέθηκαν στην πλατεία του Αρτεμώνα απο τις 7-10 Σεπτεμβρίου.
Κορυφαία στιγμή του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση του Σιφναίκου πρωινού στην Παναγία του Βουνού την Παρασκευή, όπου με θέα το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στις σπεσιαλιτέ του νησιού τις καμωμένες με τοπικά προϊόντα που αποτελούν ύμνο στην υγιεινή διατροφή.
Η αναπαράσταση του σιφναίικου γάμου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ξεκινώντας από το σπίτι του Νίκου Τσελεμεντέ για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, «στεφάνωσε» τις γιορταστικές εκδηλώσεις της κυκλαδίτικης γευσιλαγνείας.
«Οι σύλλογοι στο φεστιβάλ, πέρα από τα παραδοσιακά φαγητά, φέρνουν μαζί τους τον αέρα της πρωτογενούς παραγωγής των κυκλαδίτικων νησιών, που είναι η νέα τάση της ελληνικής οικονομίας. Το φεστιβάλ αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, προς τα οποία στρέφονται όλο και περισσότερο οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα της κρίσης», δήλωσε η Μαρία Ναδάλη. «Το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Κουζίνας γίνεται προς τιμήν του Νίκου Τσελεμεντέ, που κατάγεται από τη Σίφνο και είναι ένα είδωλο στην ελληνική κουζίνα, καθώς έφερε ανατρεπτικές αλλαγές στην ελληνική γαστρονομία με την πείρα και την ιστορία του στη γαλλική σχολή μαγειρικής», επισήμανε.
Ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη μαζική συμμετοχή των κυκλαδίτικων νησιών στο 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Κουζίνας που ξεκίνησε το 2006 με την παρουσία, τότε, μόνο πέντε νησιών. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την επικοινωνία και τη δικτύωση ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων, ενώ κάθε χρόνο προσκαλούμε νησιά εκτός Κυκλάδων για να ενισχύσουμε τη διάδραση των τοπικών πολιτισμών αναδεικνύοντας την τοπική κουζίνα και τα ντόπια προϊόντα τους».
«Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια πανευρωπαϊκή χροιά στο φεστιβάλ μας, διευρύνοντας και προσκαλώντας άλλες χώρες να παρουσιάσουν τις κουζίνες τους» δηλώνει ο δήμαρχος, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για τη δεύτερη δεκαετία του φεστιβάλ.
Η Σίφνος έστρωσε το 11ο τραπέζι προς τιμήν του Νίκου Τσελεμεντέ αναδεικνύοντας το μαγειρικό ταλέντο των κυκλαδίτικων νησιών με τη θερμή ανταπόκριση των εκατοντάδων επισκεπτών. Φέτος, στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του το φεστιβάλ έδειχνε ωριμότερο κι έτοιμο να ξανοιχτεί στην περιπέτεια όχι μόνο της τοπικής, αλλά και της διεθνούς κουζίνας παντρεύοντας τόπους και πολιτισμούς.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου με τα μέλη του που εργάζονται εθελοντικά και ακατάπαυστα σαν μελίσσια όλο το χρόνο για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» όχι μόνο λειτουργεί ενωτικά για τους χειμερινούς κατοίκους του νησιού, αλλά τους κινητοποιεί σε ένα αγώνα που προσβλέπει στο στόχο κάθε νέα έκδοση του φεστιβάλ να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.