Στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του
Anadolu via Getty Images

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως περιμένει τον Τούρκο ομόλογό του τον Νοέμβριο στην Αθήνα και ότι οι δύο ΥΠΕΞ έχουν λάβει εντολή να αξιολογήσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως οι προϋποθέσεις συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης που μπορεί να αφορά «μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοσθούν για την οριοθέτηση, ήτοι την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και την τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία, που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση συνυποσχετικού». Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, σημείωσε, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα επιδιωχθεί να συντηρηθεί το «σχετικά καλό κλίμα».

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα τήρησε εποικοδομητική στάση στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πορεία, η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στη Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ- Αλβανίας, στο Λουξεμβούργο.

«Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα. Και μάλιστα, η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση, των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια. Σε μια εποχή, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή