Στο 18% θα φτάσει ο πληθωρισμός στη Βρετανία το 2023, στα επίπεδα του 1976

Η πιθανή διάδοχος του Τζόνσον, Λιζ Τρας, θα αναγκαστεί να λάβει γενναία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών
Anadolu Agency via Getty Images

Στα επίπεδα του 1976 θα επιστρέψει ο πληθωρισμός στη Βρετανία στις αρχές του 2023 αγγίζοντας το 18%, οκτώ φορές πάνω από το στόχο της τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με οικονομολόγο της Citibank.

Η αμερικάνικη τράπεζα αυξάνει για μια ακόμη φορά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, υπό το πρίσμα της τελευταίας μεγάλης αύξησης των τιμών της ενέργειας.

«Το ερώτημα τώρα, είναι τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Μπένζαμιν Ναμπάρο σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

«Η πιθανή διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, η Λιζ Τρας, θα αναγκαστεί να λάβει γενναία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού», εκτιμά ο Ναμπάρο.

Η τράπεζα της Αγγλίας είχε αρχικά εκτιμήσει οτι ο πληθωρισμός θα έφτανε στο ανώτερο σημείο του, στο 13% τον Αύγουστο, με τις προβλέψεις της να καταρρέουν καθώς η πραγματική εικόνα είναι κατά πολύ χειρότερη.

″Εάν προκύψουν ενδείξεις αυξανόμενου πληθωρισμού, πιστεύουμε ότι θα απαιτηθεί νέα αύξηση και στο επιτόκιο στο 6-7% για να τεθεί υπό έλεγχο η δυναμική του πληθωρισμού. Προς το παρόν, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για μια τέτοια περίπτωση είναι περιορισμένα, αν και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις αρχές του μήνα, με τους επενδυτές να περιμένουν άλλη μια μεγάλη αύξηση το Σεπτέμβριο.

Υφεση η μεγαλύτερη των τελευταίων 300 ετών

Ο Ναμπάρο υποστηρίζει ακόμη, ότι ο δείκτης τιμών λιανικής της Βρετανίας - ο οποίος χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της απόδοσης των ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό - αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Στο μεταξύ, η Βρετανία καταγράφει από το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 300 χρόνων με το ΑΕΠ να έχει συρικνωθεί κατά 11,0% το 2020, χρονιά που επικρατούσαν τα Lockdown του κορονοϊού.
Αυτή ήταν μεγαλύτερη ύφεση από το 1709, την εποχή του μεγάλου παγετού, και η μεγαλύτερη ανάσα των χωρών των G7, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας.

Δημοφιλή