Στο Μόλυβο, η κλασική μουσική «ενώνει» φιλόμουσους από όλο τον κόσμο

Οι καλλιτεχνικές διευθύντριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν μιλούν για το φετινό θέμα και τη διοργάνωση του φεστιβάλ γενικότερα

«Το θέμα “Γένεσις” για μας είναι το σύμβολο μίας νέας αρχής. Θέλουμε να δείξουμε ότι σε κάθε στιγμή της ζωής μας, ακόμα και αν έχουμε το συναίσθημα ότι κάτι τελειώνει, υπάρχουν πάντα νέες αρχές που φέρνουν μια καινούργια ελπίδα και καινούργια ενέργεια», λέει στη HuffPost Greece η Δανάη Ντέρκεν, μια εκ των δυο καλλιτεχνικών διευθυντών του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, σχετικά με τη φετινή θεματική.

Στην ακριτική Λέσβο, το νησί των ποιητών Σαπφούς και Αλκαίου, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, το κύμα «ξέβρασε» τον Ορφέα και τη λύρα του, η οποία πιστεύεται ότι υπήρχε κρεμασμένη στο ναό του Απόλλωνα, αναβιώνει για άλλη μια χρονιά το δημοφιλές φεστιβάλ μουσικής.

Στον ειδυλλιακό Μόλυβο και σε ιστορικά σημεία όπως το κάστρο, τους αρχαίους ναούς, τα μουσεία, τα γραφικά καλντερίμια αλλά και στη σύγχρονη αγορά και τις παραλίες, συγκεντρώνονται μουσικοί από διάφορα σημεία του κόσμου. Εκείνοι, βάζουν την προσωπική πινελιά, συνεισφέροντας στη διάδοση της κλασικής μουσικής.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια και κάθε Αύγουστο, σολίστ, μαέστροι και ερμηνευτές δίνουν ραντεβού με τους εγχώριους και ξένους ακροατές, σε μια μοναδική μουσική συνάντηση.

Οι ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, μιλούν για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, την ανταπόκριση του ελληνικού και διεθνούς κοινού και την κλασική μουσική στην Ελλάδα.

Κυβέλη και Δανάη
Κυβέλη και Δανάη
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Εκλεκτοί μουσικοί και ερμηνευτές από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τη δική τους προσέγγιση της «Γένεσις», μέσα από τα έργα τους. Μπορείτε να μας περιγράψετε τις ιδιαίτερες φετινές συνεργασίες σας;

Δ.Ν: Μουσικά, θα προσεγγίσουμε το θέμα της Γένεσις από πολλές διαφορετικές μεριές.

Θα ερμηνεύσουμε το Καρναβάλι των Ζώων του Camille Saint-Saens για το οποίο ο Έλληνας σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώτης έγραψε ένα κείμενο ειδικά για το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα αφηγηθεί σε κάθε μέρος του κομματιού που ασχολείται με την Γένεση. Επίσης χαιρόμαστε πολύ που ο Έλληνας συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής έγραψε ένα καινούργιο έργο πάνω στα θέματα της «Schöpfung» του Joseph Haydn το οποίο θα παιχτεί για πρώτη φορά στη συναυλία έναρξης στις 16 Αυγούστου.

Θέλουμε να δείξουμε όμως και την άλλη μεριά της «Γένεσις» και έτσι θα ερμηνευτεί και το κουαρτέτο για έγχορδα «Tod und das Mädchen» του Franz Schubert και ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός θα τραγουδήσει μια βραδιά με άριες οι οποίες ασχολούνται με τον θάνατο και το τέλος της ζωής - που θα μας δείξουν ότι ακόμα και αυτό μπορεί να είναι ένα είδος Γένεσις.

Βρισκόμαστε στην τέταρτη διοργάνωση του φεστιβάλ. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στην πρωτοβουλία σας: της τοπικής κοινότητας αλλά και των ακροατών από το εξωτερικό;

Δ.Ν: Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί και χαρούμενοι διότι το τοπικό κοινό έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον στην κλασική μουσική. Πέρα από το να έρχονται στις συναυλίες, πολλοί άνθρωποι του νησιού μας ρωτάνε πως μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν και εκείνοι κάτι για να μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ αυτό το φεστιβάλ που αγαπάνε. Είναι μια πραγματικά μεγάλη ευχαρίστηση να μπορούμε κάθε καλοκαίρι να φέρουμε κάτι τόσο όμορφο και ιδιαίτερο στους ανθρώπους του Μολύβου και της Λέσβου. Τώρα που βρισκόμαστε στην τέταρτη χρονιά, το κοινό από το εξωτερικό έχει και αυτό μεγαλώσει πολύ και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έρχονται ειδικά στον Μόλυβο για να ζήσουν αυτό το φεστιβάλ. Είχαμε και έχουμε την ευκαιρία να δούμε με τα δικά μας μάτια πόσο πραγματικά η μουσική ενώνει όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες και κυρίως οι νεότερες γενιές αγαπούν την κλασική μουσική και κατά πόσο τους βοηθάει το φεστιβάλ στην εξερεύνηση αυτού του μουσικού είδους;

Κυβέλη Ντέρκεν: Η κλασική μουσική είναι κάτι που αφορά όλους τους ανθρώπους και που κάθε ένας μπορεί να βρει την πρόσβαση να την καταλάβει με τον δικό του προσωπικό τρόπο! Γι’αυτό για μας, ήταν πολύ σημαντικό να φέρουμε αυτή τη τέχνη σε ένα μέρος που πριν δεν ήταν τόσο διάσημη. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα να βλέπουμε με τι ενθουσιασμό και αγάπη ανταποκρίθηκε το κοινό της Λέσβου σε κάθε συναυλία που έχουμε παίξει. Αυτό μας έδειξε πως η μουσική ενώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας, εθνικότητας και καταγωγής και γίνεται σύμβολο συνεργασίας και συνύπαρξης.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην προετοιμασία και τον συντονισμό ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος;

Κ.Ν: Το πιο σημαντικό όταν πραγματοποιούμε ένα πολιτιστικό γεγονός τέτοιου επιπέδου είναι να είμαστε συνεχώς ευέλικτοι για κάθε αναπάντεχη αλλαγή που αναμφίβολα προκύπτει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Επίσης είναι σημαντικό να έχεις «τυφλή» εμπιστοσύνη στην ομάδα σου και να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα με εσένα. Με αυτόν τον τρόπο κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει μεταμορφώνεται σε μια ευκαιρία να δεθούμε παραπάνω σαν ομάδα και το φεστιβάλ να συνεχίσει να είναι ένας συνδυασμός από αρτιότητα και αυθορμητισμό.

Νιώθουμε πολύ τυχεροί που έχουμε μια ομάδα που δουλεύει με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό και επαγγελματισμό όλο τον χρόνο για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο.

Ποια η γνώμη σας για τη φυγή πολλών ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών στο εξωτερικό;

Όσον αφορά τη κλασική μουσική, πουθενά δεν είναι το επίπεδο πιο ψηλό παρά στην κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία κλπ.)

Γνωρίζοντας όμως ότι όλες οι τέχνες βασίζονται πολύ στην αρχαία Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες μουσικοί που έχουμε γνωρίσει στο εξωτερικό ψάχνουν τρόπους να συνδυάσουν την εκπαίδευση που έχουνε πάρει με τον απέραντο πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας.

Αυτό ακριβώς είναι και το όραμα μας με το MIMF.

*Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 19 Αυγούστου στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό της Λέσβου.

Δημοφιλή