Είναι η οικοδέσποινα και συμπαραγωγός του ”My Greek Table”, λειτουργεί ένα διάσημο Σχολείο Μαγειρικής Ελληνικής Κουζίνας στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ικαρία και είναι η συγγραφέας 18 βιβλίων σχετικών με την ελληνική κουζίνα, συμπεριλαμβανομένου του ”The Ikaria Way: 100 Delicious Plant-Based Recipes Inspired by My Homeland, the Greek Island of Longevity”.
Ο λόγος για την Νταϊάν Κόχυλα, η οποία αποκάλυψε το νούμερο ένα - διατροφικό - μυστικό της μακροζωΐας της ιδιαίτερής της πατρίδας, της Ικαρίας στο cnbc.com.
Ας περιχύσουμε μέλι πάνω από γιαούρτι ή πλιγούρι βρώμης
Ας γλυκάνουμε το τσάι μας κι άλλα ροφήματα
Επιλέγοντας μέλι σημαίνει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τη γλυκύτητα χωρίς να καταναλώνουμε επεξεργασμένα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά. Αν και το μέλι περιέχει απλά σάκχαρα - και το μέτρο εξακολουθεί να είναι το κλειδί - έχει βιταμίνες και μέταλλα και επιτρέπει στο σώμα να ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Το ανακατεύω σε, πράσινο και μαύρο τσάι από βότανα και το χρησιμοποιώ πολύ σε smoothies με ελληνικό γιαούρτι. Μερικές φορές βουτάω μια κουταλιά ελληνικό μέλι σε λίγο ανθρακούχο νερό και προσθέτω μερικές φέτες μέντας ή εσπεριδοειδών για μια δροσιστική σπιτική σόδα.
Ας αναβαθμίσουμε τα σνακ μας
Η ομορφιά του μελιού, εν μέρει, είναι ότι δεν απαιτεί πολλή δουλειά ή προετοιμασία για να το απολαύσουμε.
Μου αρέσει να προσθέτω μέλι σε ταχίνι και βούτυρο ξηρών καρπών για να το συνδυάζω με μπανάνες ή μήλα, για παράδειγμα, ή να το αλείφω σε τοστ ολικής αλέσεως ή παξιμάδια.
Ας χρησιμοποιήσουμε μέλι για να φτιάξουμε σπιτικά ντρέσινγκ και βινεγκρέτ
Σχεδόν ποτέ δεν αγοράζω ντρέσινγκ για σαλάτες. Είναι τόσο εύκολο και πολύ πιο υγιεινό να το φτιάξουμε μόνοι μας.
Το μέλι εξισορροπεί την οξύτητα του βαλσαμικού ξιδιού και μαλακώνει τη στυπτικότητα του χυμού λεμονιού. Μπορούμε να θρυμματίσουμε λίγο τυρί φέτα, με ένα τέλειο συμπλήρωμα του μελιού, για να φτιάξουμε ένα πιο κρεμώδες ντρέσινγκ.
Είμαι κυρίως παραδοσιακή, γι′ αυτό τείνω να προτιμώ βασικές βινεγκρέτ μελιού με ελαιόλαδο, μια πινελιά μουστάρδας Ντιζόν και χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Μου αρέσει να βάζω αυτές τις βινεγκρέτ μελιού πάνω από πράσινες σαλάτες, όπως μια σαλάτα kale με βινεγκρέτ λάιμ-μελιού, ή να τις ρίχνω σε σαλάτες με λευκά φασόλια, σε αντίθεση με τη χρήση τους σε σαλάτες με βάση την ντομάτα.
Ας σμίξουμε μέλι με τυριά
Ένα από τα πιάτα που έχουν κατακλύσει τα ελληνικά εστιατόρια είναι η φέτα ψητή ή τηγανητή φινιρισμένη με μέλι. Έχει γίνει ένα μοντέρνο κλασικό πιάτο που παίρνει έχει ως παράδειγμα πολλές μακροχρόνιες τοπικές παραδόσεις οι οποίες συνδυάζουν την τάρτα ή τα ελληνικά τυριά με ξηρούς καρπούς με τη φυσική γλυκύτητα.
Στην Κρήτη, για παράδειγμα, ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους για να σερβίρεις την τοπική γραβιέρα του νησιού είναι να βάλεις λίγο μέλι στο πλάι και να χρησιμοποιήσεις το τυρί, κομμένο σε μπαστουνάκια ή σε φέτες, ως «σκεύος».
Ας προσθέσουμε μέλι στις μαρινάδες και τα ψητά
Το χρησιμοποιώ σε μαρινάδες για πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο και ως γλάσο για μια ολόκληρη σειρά ψημένων πιάτων, από βερίκοκα μέχρι γαρίδες.
Μια από τις αγαπημένες μου χρήσεις όλων των εποχών είναι σε μια εκδοχή του φαγητού πατάτες στο φούρνο τις οποίες φτιάχνουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μαγειρικής που παραδίδω στην Ικαρία. Ανακατεύω το μέλι σε μια μαρινάδα που περιλαμβάνει χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, ελαιόλαδο, σκόρδο και πολλά μυρωδικά και το ρίχνω πάνω στις πατάτες πριν τις ψήσω.
Ας ανακατέψουμε μέλι στα φαγητά, στις κατσαρόλες, τα μαγειρευτά και τις σούπες
Προσθέτω μέλι και σε άλλα αλμυρά πιάτα - όπως γλυκόξινες φακές και φασόλια - ειδικά όταν τα μαγειρεύω με σάλτσες και μυρωδικά με βάση την ντομάτα
Αναμειγνύεται υπέροχα σε σούπες — συνδυάζεται όμορφα, για παράδειγμα, με όλα τα «πορτοκαλί» λαχανικά, όπως η σούπα καρότου.
Ας το αφήσουμε να πρωταγωνιστήσει στα γλυκά
Μπορεί να έχουμε δει λουκουμάδες (σφολιάτες) ή μπακλαβά στο μενού σε ελληνικά εστιατόρια. Και τα δύο είναι τα μελομένα, μια δημοφιλής κατηγορία γλυκών που ονομάζονται από την ελληνική λέξη για το μέλι, meli.
Στο σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέλι ως μια εύκολη, έτοιμη «σάλτσα» για τα επιδόρπια μας που δεν απαιτεί κανένα μαγείρεμα ή προετοιμασία.
Ας περιχύσουμε το μέλι πάνω από μια μεζούρα παγωτό βανίλια ή σορμπέ πορτοκαλιού ή ας το απλώσουμε γενναιόδωρα πάνω από ένα τσηζκέικ. Αυτό το «δίδυμο» χρονολογείται από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων, αλλά αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου.
ΠΗΓΗ: cnbc.com