Στο μυαλό του Κιμ Γιονγκ Ουν: Πότε μπορεί να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

Οι κρίσιμες ημερομηνίες στις οποίες εστιάζουν διεθνείς αναλυτές και μυστικές υπηρεσίες, οι "κεφαλές" που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και οι απώτεροι στόχοι του.
KCNA via via REUTERS

Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Βόρεια Κορέα εντείνουν την ανησυχία πως σύντομα θα μπορούσε να δοκιμάσει και πυρηνικό όπλο για πρώτη φορά από το 2017.

Η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες για μια νέα δοκιμή σε υπόγειες σήραγγες στην τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών Πούνγκιε-ρι, η οποία έχει κλείσει από το 2018, αφήνοντας το ερώτημα που αφορά την χρονική στιγμή μια τέτοιας δοκιμής μετέωρο για να απαντηθεί μόνο από τον Κιμ Γιονγκ ουν, όπως λένε νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Τι λένε όμως ξένοι αξιωματούχοι και αναλυτές για το πότε και γιατί η Βόρεια Κορέα μπορεί να συνεχίσει τις δοκιμές, τι είδους συσκευή θα μπορούσε να πυροδοτήσει και ποια μπορεί να είναι η διεθνής αντίδραση.

Πότε θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια δοκιμή;

Μόνο η Βόρεια Κορέα γνωρίζει.

Και οι παρατηρητές λένε ότι ακόμη και εντός της χώρας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόνο ο ίδιος ο Κιμ ή κάποια λίγα άτομα του περιβάλλοντός του να έχουν ιδέα για τον ακριβή χρόνο.

Η Βόρεια Κορέα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος για τις ΗΠΑ και άλλους ξένους κατασκόπους που στο παρελθόν έχουν αιφνιδιαστεί από τις κινήσεις της, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής μιας ύποπτης βόμβας υδρογόνου και της εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) ικανών να πλήξουν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2017.

″Συνήθως έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για τις δυνατότητές τους, ανιχνεύονται κινήσεις μέσω δορυφόρων και βάσει άλλων τεχνικών πληροφοριών, αλλά πολλά εξαρτώνται από το τι έχει μυαλό του Κιμ Γιονγκ ουν. Και αυτό δεν το γνωρίζουμε πραγματικά”, λέει ένας δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Σεούλ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα εργάζεται για την αποκατάσταση ορισμένων εκ των σηράγγων που έκλεισαν το 2018, όταν η Πιονγκγιάνγκ κήρυξε το αυτο-επιβεβλημένο μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων. Ο Κιμ, ωστόσο, είπε ότι δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένος από αυτό το μορατόριουμ, καθώς οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση έχουν σταματήσει από το 2019.

Ένα πιθανό ”παράθυρο” για μια δοκιμή θα μπορούσε να είναι μεταξύ του συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου και των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες στις Νοέμβρη. 7, εκτιμούν νοτιοκορεάτες βουλευτές που ενημερώθηκαν σχετικά από την υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας τον περασμένο μήνα.

Άλλες σκέψεις που μπορεί να υπαγορεύσουν τις αποφάσεις του Κιμ αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, περίοδοι αργιών και διακοπών, και τα μηνύματα από εταίρους στην Κίνα και τη Ρωσία.

Γιατί θα προχωρούσε σε δοκιμές και τι θα αφορούσαν

Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μικρότερων πυρηνικών κεφαλών που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης - όχι για επίθεση σε πόλεις - σχεδιασμένες για να ταιριάζουν σε πυραύλους μικρού βεληνεκούς όπως αυτός που δοκιμάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως λένε είπαν οι αναλυτές.

Οι πιο πρόσφατες δοκιμές πυραύλων αφορούσαν μονάδες που προορίζονταν να χειριστούν τακτικά πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.

Μικρότερες συσκευές θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στη Βόρεια Κορέα να τοποθετήσει πολλές κεφαλές σε ένα ICBM, επιτρέποντας σε έναν πύραυλο να χτυπήσει πολλούς στόχους και να περιπλέξει την αντιπυραυλική άμυνα.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερα πυρηνικά όπλα, επομένως οι αναλυτές λένε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι στα σκαριά.

″Έχουν πραγματοποιήσει μόνο έναν αρκετά περιορισμένο αριθμό πυρηνικών δοκιμών” σχολίασε ο Βαν Ντιεπέν, πρώην ειδικός επί κορεατικών θεμάτων για για την αμερικανική κυβέρνηση.

”Και οποιοσδήποτε κατασκευαστής όπλων... θα ήθελε να κάνει πολύ περισσότερες δοκιμές για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή βεβαιότητα ότι αυτά τα όπλα θα λειτουργήσουν”.

Ο Κιμ επιδιώκει επίσης να νομιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια δοκιμή για να αυξήσει την πίεση στην Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που εστιάζει σχεδόν πλήρως στον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες κρίσεις, όπως δήλωσε ο δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ποια μπορεί να είναι η αντίδραση

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ασία έχουν δεσμευτεί ότι η επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών ”θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή και αποφασιστική απάντηση”, αλλά δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δοκιμές πυραύλων αντιμετωπίστηκαν με μονομερείς κυρώσεις και επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ανάπτυξης αμερικάνικου αεροπλανοφόρου.

Οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας προκάλεσαν επίσης ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλαν κυρώσεις, τις οποίες υποστήριζαν τότε η Κίνα και η Ρωσία.

Ωστόσο, αυτές οι δύο χώρες έχουν μπλοκάρει πιο πρόσφατες προσπάθειες επιβολής νέων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ούτε το Πεκίνο ούτε η Μόσχα είναι πιθανό να καλωσορίσουν μια νέα δοκιμή, αλλά επίσης είναι απίθανο να υποστηρίξουν οποιεσδήποτε σημαντικές νέες κυρώσεις.

″Πιθανότατα δεν θα το ήθελαν. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι λιγότερο πρόβλημα για αυτούς τώρα από ό,τι ήταν πριν από πέντε ή 10 χρόνια λόγω της φύσης της σχέσης τους με τις ΗΠΑ”, λέει ο Βαν Ντιεπέν.

Δημοφιλή