Στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο: «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας»

Το Τάγμα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο για 217 χρόνια, από το 1310 έως το 1523.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.
entrechat via Getty Images

Ριζικά αναδιοργανωμένη, με κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση της νέας οπτικοακουστικής τεχνολογίας και χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, η νέα μόνιμη έκθεση «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας» εγκαινιάστηκε στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, από τον Μεγάλο Μάγιστρο του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας Fra’ John Dunlap και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η προηγούμενη έκθεση στο Παλάτι είχε εγκαινιαστεί τον Οκτώβρη 1993. Η νέα έκθεση, που προκαλεί ήδη το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ιδιαίτερα των νέων, έγινε σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του πρέσβη του Τάγματος στην Ελλάδα Luca Rovati.

Άποψη της έκθεσης «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».
Άποψη της έκθεσης «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».
υπουργείο Πολιτισμού

Στην πρώτη ενότητα, «Άγιοι Τόποι, 1050-1291», παρουσιάζεται η ιστορία του Τάγματος στη σταυροφορική Παλαιστίνη και την Κύπρο. Τους επισκέπτες υποδέχεται ο ιδρυτής του Τάγματος Γεράρδος μιλώντας από οθόνη, σε φυσικό μεγέθος, ενώ μέσω εποπτικού υλικού και χαρακτηριστικών αντικειμένων αναπτύσσεται το χρονολόγιο της ιστορίας του Τάγματος, κατά τις σταυροφορίες.

Στη δεύτερη ενότητα, «Ιππότες της Ρόδου, 1309-1523» παρουσιάζεται η ιστορία του Τάγματος στη Ρόδο, μέσα από ψηφιοποιημένες προσωπογραφίες τριών Μεγάλων Μαγίστρων. Ο καθένας από αυτούς αφηγείται ιστορικά γεγονότα, ενώ προβάλλεται αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Φιλερήμου Παλλαδίου, του Τάγματος.

Στην τρίτη ενότητα, «Ιππότες της Μάλτας, 1530-1798», σε ψηφιακή οθόνη-αναλόγιο προβάλλεται το έγγραφο της παραχώρησης της Μάλτας στο Τάγμα από τον Κάρολο Ε′ της Ισπανίας και εκτίθενται κειμήλια του Τάγματος της περιόδου 1530-1798, ενώ προβάλλεται η ψηφιακή εξιστόρηση της ιστορίας του Τάγματος κατά την περίοδο εγκατάστασής τους στη Μάλτα.

Η έκθεση στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Η έκθεση στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
υπουργείο Πολιτισμού
Άποψη της έκθεσης «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».
Άποψη της έκθεσης «Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας».
υπουργείο Πολιτισμού

Στην τέταρτη ενότητα, «Κυρίαρχο στρατιωτικό νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας» παρουσιάζεται η δράση του Τάγματος, σήμερα.

Η Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της, σημείωσε ότι «η ημέρα είναι ιστορική, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Μεγάλου Μαγίστρου του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας στην Ελλάδα, μετά την έναρξη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και το Τάγμα, το 2021. Είναι η πρώτη φορά, μετά από 500 χρόνια, που Μέγας Μάγιστρος επισκέπτεται το νησί της Ρόδου, όπου το Τάγμα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο για 217 χρόνια».

Στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Ρόδο, εγκαίνια της έκθεσης.
Στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Ρόδο, εγκαίνια της έκθεσης.
υπουργείο Πολιτισμού

Όπως ανέφερε η υπουργός, «η Ρόδος, ένας τόπος όπου πλείστες πολιτιστικές παραδόσεις έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα στα αναρίθμητα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων, υποδέχεται τους σύγχρονους απογόνους των μεσαιωνικών Ιπποτών ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της».

Και επεσήμανε ότι «αυτή η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μεγάλου Μαγίστρου, συνοδευόμενου από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Τάγματος, επισφραγίζει τη φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό και την συνεργασία ανάμεσα στο Τάγμα και την Ελλάδα, το οποίο έχει να επιδείξει συνεχή ιστορία και προσφορά επί 900 χρόνια. Η αποστολή του είναι πάντα επίκαιρη. Πολλώ δε μάλλον σήμερα, όταν η Ευρώπη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή μας, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν τη σκιά του πολέμου».

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης.

Δημοφιλή