Στο Παρίσι η επόμενη πράξη για το ελληνικό χρέος και η προσπάθεια εύρεσης κοινής γραμμής μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

Στο Παρίσι η επόμενη πράξη για το ελληνικό χρέος και η προσπάθεια εύρεσης κοινής γραμμής μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου
DOMINICK REUTER via Getty Images

Στο Παρίσι μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον του μακρόσυρτου σίριαλ σχετικά με την τύχη του ελληνικού χρέους. Οι βασικοί παίκτες θα συναντηθούν για ακόμα μια φορά προκειμένου να καταφέρουν να βρουν κοινό τόπο σχετικά με το μοντέλο ελάφρυνσης του χρέους. Μετά την αδυναμία να βρεθεί λύση στο Washington Group του περασμένου Σαββάτου και λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, Γερμανία και ΔΝΤ θα επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφορές τους.

Αν και οι θέσεις όλων των πλευρών είναι ξεκάθαρες, αρμόδιοι παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων σημειώνουν ότι η πρόθεση των θεσμών είναι να επιτευχθεί συμφωνία. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν κάνει σίγουρο και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η Γερμανία παραμένει πιστή σε μια σκληρή λύση που θα οδηγεί σε μια ελάφρυνση του χρέους με δόσεις και αυτή θα συνοδεύεται με συγκεκριμένους όρους και ίσως και νέες δεσμεύσεις. Η εφαρμογή θα έχει ορίζοντα τα επόμενα 4 με 5 χρόνια ώστε να μην έχει ανάγκη να ζητάει μεγάλα ποσά από τις αγορές.

Εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ύψους 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα είναι μέρος της λύσης που εξετάζεται για το ελληνικό χρέος, ενώ ακόμα δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs.

Αντίθετα το ΔΝΤ επιμένει η επιμήκυνση να φτάσει τουλάχιστον τα 15 χρόνια και σε συνδυασμό με σταθερό επιτόκιο να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Σε αυτά το Ταμείο επιμένει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και όροι στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς τότε θα δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές.

Με αυτό όμως δεν συμφωνεί η Γερμανία η οποία επιμένει να μην υπάρχει κανένας αυτοματισμός στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά έλεγχος (ίσως και αυστηρός) στο πότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το κάθε στάδιο της ρύθμισης. Το σενάριο αυτό θα απομακρύνει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και θα περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου για την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί να εφαρμοστούν την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Σημείο κλειδί για την πετυχημένη έξοδο από το μνημόνιο θεωρείται κάποιου είδους πιστοποίηση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε πορεία ώστε να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με τους FT οι πρόσφατες συναντήσεις του Washington Group ήταν ατελέσφορες. Παρ′ όλα αυτά ΔΝΤ και Γερμανία πέτυχαν κάποια πρόοδο στο να μειώσουν τις διαφορές τους για το βαθμό της ελάφρυνσης του χρέους που η Ευρωζώνη πρέπει να παράσχει στην Ελλάδα.

Άλλος ένας πονοκέφαλος, σημειώνουν οι FT, είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για το ΔΝΤ στο να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα ενόψει του τέλους του πακέτου διάσωσης τον προσεχή Αύγουστο. Κάτι που σημαίνει ότι εξετάζονται εναλλακτικές για το πόσο το Ταμείο θα εμπλακεί στις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Δημοφιλή