Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε φτηνά προιόντα που πωλούνται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Temu, η AliExpress και η Shein μελετά η Κομισιόν.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΕ έχει σήμερα ένα αφορολόγητο όριο 150 ευρώ για ηλεκτρονικές αγορές το οποίο όμως εκμεταλεύτηκε από κινεζικούς κολοσσούς που τους επέτρεψε να αυξήσουν το μερίσιο τους στην ευρωπαική αγορά καθώς δεν χρεώνουν μεταφορικά στους αγοραστές τους.
Όπως ανέφεραν οι Financial Times, στόχος της ΕΕ είναι να ανακόψει αυτή τη ροή επιβάλλοντας δασμούς σε όλες τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου εκτός ΕΕ.
Η κομισιόν προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη συναίνεση όλων των κρατών μελών για να λάβει μέτρα απέναντι στιην αυξανόμενη δυναμική των κινεζικών εταιρειών, καθώς τα φθηνότερα προϊόντα τους απειλούν τους ευρωπαίους παραγωγούς.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ξεκινά την επιβολή προσωρινών δασμών έως και 38% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παρόμοια φοροαπαλλαγή για μικρά πακέτα χαμηλής αξίας, το Κογκρέσο μελετά ήδη διάφορες προτάσεις για μείωση του ορίου των φοροαπαλλαγών.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει αυξήσει τη ζήτηση μεταξύ των καταναλωτών για φθηνά προϊόντα που πωλούνται από πλατφόρμες όπως η Temu της PDD Holdings Inc και εκείνες που διαχειρίζεται η Alibaba Group Holding.
Η άνοδος της Shein έχει πάρει μερίδιο αγοράς από ευρωπαϊκούς κορυφαίους λιανοπωλητές ένδυσης όπως η Hennes & Mauritz AB και η Zara της Inditex, ενώ η Amazon σχεδιάζει να λανσάρει τη δική της πλατφόρμα χαμηλού κόστους στο διαδίκτυο.