Στο τιμόνι του πετρελαιοκίνητου Jeep Compass

Οδηγούμε την προσθιοκίνητη έκδοση 1.6 MultiJet - 130 hp.
Δημήτρης Μπαλής

Στην εποχή της υβριδικής τεχνολογίας και του εξηλεκτρισμού των εκδόσεων, οτιδήποτε συμβατικό κυκλοφορεί, δεν παίρνει εύκολα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

Κι όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που αξίζουν, καθώς, ειδικά οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, εξακολουθούν να έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα συνδυασμού της χαμηλής, σχετικά, κατανάλωσης, με τη μεγάλη αυτονομία και τη μικρότερη τιμή καυσίμου. Ανέκαθεν το ντίζελ, στην Ελλάδα, ήταν φθηνότερο της βενζίνης και αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό ατού προτίμησης αγοράς.

Δημήτρης Μπαλής

Οδηγώντας το φρεσκαρισμένο Jeep Compass στην πετρελαιοκίνητη έκδοση, θυμήθηκα τι σημαίνει να ξεχνάς να ανεφοδιάσεις, αλλά και να έχεις άφθονη ροπή από τις χαμηλές στροφές. Γι αυτό και τα ντίζελ δεν θα χαθούν εύκολα από… προσώπου γης, τουλάχιστον όσο εναρμονίζονται με τις συνεχώς πιο απαιτητικές προδιαγραφές ρύπων.

Ένα καλογυμνασμένο σύνολο, όπως είναι το Jeep Compass, σε προκαλεί να το οδηγήσεις, ανεξάρτητα αν η έκδοση δοκιμής είναι προσθιοκίνητη και όχι τετρακίνητη. Οι γνώριμες κάθετες γρίλιες αποτελούν σήμα κατατεθέν για την αμερικανική μάρκα, μέλος του ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και πλέον της εταιρείας Stellantis, έχοντας, και νέα φωτιστικά LED να τις πλαισιώνουν.

Αξια προσοχής είναι η καμπίνα, η οποία στην έκδοση δοκιμής είναι και αρκετά πολυτελής, με καθίσματα σε δέρμα και ύφασμα, δερμάτινο τιμόνι και μεταλλικό λεβιέ ταχυτήτων, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, ψηλά τοποθετημένη οθόνη αφής για το σύστημα ενημέρωσης / ψυχαγωγίας 10,1 ιντσών και αρκετά μικρά κουμπιά, που ενδεχομένως να μπορούσαν να περιοριστούν.

Στα πίσω καθίσματα δύο ενήλικες χωρούν και ένα ακόμα άτομο μικρότερων διαστάσεων, με επαρκή χώρο για τα γόνατα, ενώ στο πορτ-μπαγκάζ χωρούν 438 λίτρα αποσκευών, αλλά με κιτ επισκευής ελαστικού και όχι ρεζέρβα, η οποία καταλαμβάνει χώρο.

Με περισσότερους μικρούς αποθηκευτικούς χώρους, το Jeep Compass εφοδιάζεται και με τεχνολογικές λύσεις ασύρματης συνδεσιμότητας με Apple CarPlay και Android Auto, με την έκδοση δοκιμής να φέρει και ασύρματη φόρτιση smartphone, αρκεί να έχεις τέτοιο που να το υποστηρίζει.

Δημήτρης Μπαλής

Ξεκινώντας, επισήμανα το δυνατό χαρτί της πετρελαιοκίνησης. Κι εδώ θα σταθώ τώρα, στο μοτέρ του Compass δοκιμής που είναι ένα μεσαίας χωρητικότητας 1.6 lt, το οποίο παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένο από τον προκάτοχό του, τόσο στην αύξηση της ισχύος κατά 10 ίππους, στους 130, όσο και σε επίπεδο εκπομπών ρύπων, που συμμορφώθηκε με τις νέες απαιτήσεις Euro 6D.

Μολονότι η λειτουργία του δεν είναι και πολύ αθόρυβη, εντούτοις στην καμπίνα ο ήχος που περνά είναι περιορισμένος. Η τρομερή ροπή, για τα δεδομένα της ισχύος, των 320 Nm, τραβά χαρακτηριστικά εύκολα το βάρους πάνω από 1.600 κιλά αμάξωμα, και για ένα τέτοιο αυτοκίνητο η επιτάχυνση των 10,6 δευτ. στα 0-100 χλμ./ώρα, κρίνεται ως ικανοποιητική.

Πάντως, αυτό που σε κάνει να χαίρεσαι ιδιαίτερα, είναι τα 6,6 λίτρα μέσης κατανάλωσης που κατέγραψε η οθόνη, νούμερο που δε βρίσκεις εύκολα ακόμα και σε χιλιάρια turbo μοτέρ βενζίνης. Ειδικά στις μέρες μας, με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, όλα τα συνυπολογίζεις. Παράλληλα με τη χαμηλότερη κατανάλωση, σε σχέση με πριν, λιγότεροι είναι και οι ρύποι.

Το μοτέρ συνεργάζεται ιδανικά με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, του οποίου οι σχέσεις κουμπώνουν χωρίς δυσκολία, με το τιμόνι να είναι ακριβές, αν και κάπως ελαφρύ σε αίσθηση.

Στον αυτοκινητόδρομο κινείται με στιβαρότητα, ενώ στις στροφιλίκια συμπεριφέρεται με δυναμισμό και χωρίς περιττές κλίσεις. Αλλωστε Jeep είναι και παρόλο που δεν έχει τετρακίνηση, δεν το φοβάσαι στο χώμα ή τη λάσπη, αρκεί να μην είναι άφθονη.

Η έκδοση δοκιμής των 32.800 ευρώ, έναντι της βασικής των 27.700 ευρώ, όπως υποδηλώνουν τα 5.100 ευρώ παραπάνω, εφοδιάζεται με πολύ περισσότερο εξοπλισμό, άνεσης και ασφάλειας, με τα διαθέσιμα συστήματα υποστήριξης οδηγού να είναι αναρίθμητα, από σύστημα πέδησης εκτάκτου ανάγκης με αναγνώριση πεζών και δικυκλιστών, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού, έως σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος.

Δημοφιλή