Το δρόμο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια χαράσσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην συνεδρίαση του Eurοgroup. Μετά από τρία προγράμματα και 10 χρόνια κρίσης η Ελλάδα σήμερα θα πάρει και την επίσημη έγκριση των εταίρων ότι τα μνημονιακά προγράμματα τελείωσαν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για την ελληνική οικονομία τελείωσε και η εποπτεία από τους δανειστές. Το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι μελλοντικές κυβερνήσεις είναι συγκεκριμένο υπό τον όρο μάλιστα της ενισχυμένης εποπτείας τουλάχιστον έως το 2022.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι υπουργοί Οικονομικών σήμερα θα επικυρώσουν το επικαιροποιημένο κείμενο του τρίτου μνημονίου το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και μαζί θα υπογράψουν το κείμενο το οποίο θα περιγράφει τις μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες συνοδεύουν τη λύση για το χρέος.
Στο δεύτερο κείμενο γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει πιστή στα όσα έχουν συμφωνηθεί εντός μνημονίου ώστε να μην αναστραφεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν με βάση την δισέλιδη επιστολή να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, να διατηρήσουν τους στόχους και να ολοκληρώσουν ορισμένες βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ σε προκαθορισμένες προθεσμίες».
Επίσης γίνεται και αναφορά στο θέμα της μετα-μνημονιακής εποπτείας με τρίμηνες αξιολογήσεις και εκθέσεις από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει ότι «Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο προσαρμοσμένο στην Ελλάδα λόγω της μακροχρόνιας κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Θα υποστηρίξει τη συνέχιση, την ολοκλήρωση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές μέσω της στενής παρακολούθησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και της εξέλιξής της. Η παρακολούθηση θα αναληφθεί από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, ενδεχομένως, με το ΔΝΤ. Ο ESM θα συμμετάσχει επίσης στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιτήρησης μετά το πρόγραμμα.
Η ενισχυμένη εποπτεία προβλέπει τριμηνιαίες εκθέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ενεργοποίηση των μέτρων χρέους που συνδέονται με την εφαρμογή πολιτικών, όπως συμφωνήθηκε στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου».
Περιθώρια διαπραγμάτευσης
Στα κείμενα δεν αναφέρεται πουθενά τίποτα ούτε για εφαρμογή ούτε για αναστολή των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Αν και γίνεται σαφές ότι οι αποφασισμένες «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει να εφαρμοστούν, κυβέρνηση και μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών επιμένουν ότι υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να μην εφαρμοστούν κάποια από τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν συζητήσεις για ελαφρύνσεις κυρίως στη φορολογία και τις εισφορές.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα αυτών των επαφών θα φανούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, καθώς αυτή τη στιγμή προέχει η ομαλή έξοδος από το μνημόνιο και δίνουν «ραντεβού» στην ομιλία του πρωθυπουργού στις 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.