Στο Washington Group της Παρασκευής η νέα προσέγγιση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Τα θέματα που θέτει το ταμείο για την επιστροφή του

Στο Washington Group της Παρασκευής η νέα προσέγγιση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Τα θέματα που θέτει το ταμείο για την επιστροφή του
PA Archive/PA Images

Βήματα προσέγγισης ΔΝΤ και Ευρώπης στους μεσοπρόθεσμους στόχους διαβλέπουν αναλυτές με ιδιαίτερη πείρα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Εν όψει αποφάσεων για τη στάση που θα κρατήσει το ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το ταμείο αν και παραμένει απαισιόδοξο σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση ή τους Ευρωπαίους, επιχειρεί να γεφυρώσει το χάος που χώριζε τις δύο πλευρές το προηγούμενο διάστημα.

Ακόμα και έτσι όμως το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη επίσπευσης της λήψης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί για το 2019 και το 2020. Έστω και αν οι τεχνοκράτες του Ταμείου με τις προβλέψεις τους «έκλεισαν την ψαλίδα» των εκτιμήσεων με την Κομισιόν στην ανάπτυξη και κυρίως στα πλεονάσματα, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τους στόχους του 2018.

Σε αυτή τη βάση το Ταμείο επιμένει ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020 όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στο 2019, προκειμένου να υλοποιηθεί μαζί με τις περικοπές των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου. Αντίστοιχα εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν τα «αντισταθμιστικά» μέτρα τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί ώστε να εξισορροπηθούν δημοσιονομικά οι απώλειες από τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Η επιμονή αυτή των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για τα μέτρα της διετίας 2019-2020 μπορεί αυτή τη στιγμή να περιορίζει τις κυβερνητικές ελπίδες για αναδιαπραγμάτευση του πακέτου μέτρων για την ερχόμενη διετία, αλλά παράλληλα δημιουργεί ένα δίαυλο συνεννόησης με τους Ευρωπαίους στο μέτωπο του χρέους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να καλύψει τις διαφορές στις εκτιμήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το 2023 προκειμένου να πλησιάσει τις εκτιμήσεις για βιωσιμότητα του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Η νέα προσέγγιση από την πλευρά του ΔΝΤ θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης του Washington Group με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους εκπροσώπους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, των πρόεδρο του Eurogroup και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Σε αυτή την συνάντηση αναμένεται να διευκρινιστεί το κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπό ποιους όρους θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, ασκώντας όμως πιέσεις σχετικά με την επίσπευση της λήψης των μέτρων του 2020.

Όλα δείχνουν ότι εκεί θα είναι το «κλειδί» της συμφωνίας, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα εν όψει της 20ης Αυγούστου. Αυτή θα είναι και η πίεση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η ίδια έχει εκφράσει ήδη την πρόθεση της να «επαναδιαπραγματευτεί επί τα βελτίω» το πακέτο της διετίας 2019-2020.

Δημοφιλή