Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν «ισχυροί σαν ατομικές βόμβες», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 35.418. Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.
Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτίρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.
Δύο επιζώντες ανασύρθηκαν από τα ερείπια 208 ώρες μετά τον σεισμό
Ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι, 15 ετών διασώθηκαν την Τρίτη από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 208 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή.
Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού.
Μέχρι στιγμής, σήμερα, εννέα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.
Mεγάλος ο αριθμός των επιζώντων του σεισμού Τουρκίας-Συρίας εμφανίζει σημάδια PTSD
Οι γιατροί σε ένα τουρκικό νοσοκομείο στη νότια πόλη του Ισκεντερούν δήλωσαν ότι περιθάλπουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και κρίσεις πανικού μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.
«Αρχικά οι ασθενείς που είχαμε... ήταν εκείνοι που τραυματίστηκαν κάτω από τα ερείπια... τώρα περισσότεροι από τους ασθενείς έρχονται με διαταραχή μετατραυματικού στρες, μετά από όλο το σοκ που πέρασαν κατά τη διάρκεια του σεισμού και αυτά που είδαν », δήλωσε ο ταγματάρχης του Ινδικού Στρατού Μπεένα Τιουάρι.
Πολλοί άνθρωποι έρχονταν με κρίσεις πανικού, πρόσθεσε.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 37.000 και ο σεισμός και ο μετασεισμός του έχουν καταστρέψει ολόκληρες πόλεις και στις δύο χώρες, αφήνοντας τους επιζώντες άστεγους στο τσουχτερό κρύο, με πολλούς να αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η έκταση των τραυμάτων που έχουν βιώσει οι επιζώντες είναι τεράστια. Μερικοί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια μετά από ώρες στο κρύο και το σκοτάδι για να ανακαλύψουν ότι μέλη της οικογένειας έχουν πεθάνει ή αγνοούνται και οι πολυσύχναστες γειτονιές όπου ζούσαν έχουν μετατραπεί σε σωρούς από θρυμματισμένο μπετόν.
Ο Τιουάρι ανήκει σε μια ομάδα σχεδόν 100 ειδικών από την Ινδία που ίδρυσαν ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο για την περίθαλψη των επιζώντων του σεισμού, ενός από τους χειρότερους στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, μετά την καταστροφή ενός τοπικού νοσοκομείου.
Το PTSD προκαλείται από πολύ αγχωτικά, τρομακτικά ή ανησυχητικά γεγονότα και τα άτομα με PTSD μπορούν να ξαναζήσουν το τραυματικό γεγονός μέσω εφιάλτων και φλασμπακ και μπορεί να έχουν δυσκολίες στον ύπνο και τη συγκέντρωση.
«Οι άνθρωποι μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι τους συνέβη μετά από το πρώτο σοκ», είπε ένας Τούρκος ιατρικός αξιωματούχος.
Απέναντι από τα σύνορα στη Συρία, ένα αυτοσχέδιο κέντρο που διευθύνεται από τη UNICEF παρείχε στα παιδιά «πρώτες ψυχολογικές βοήθειες», ενθαρρύνοντάς τα να παίξουν και να αισθάνονται ασφαλή.
Στο καταφύγιο έμεινε ο 9χρονος Aχμάντ.
″Με οποιαδήποτε δυνατή φωνή ή κίνηση, φοβάται. Μερικές φορές όταν κοιμάται ξυπνά και λέει ”σεισμός”», είπε ο πατέρας του Χασάν Μοάθ.
Μεταδοτικές ασθένειες
Ο διοικητής του νοσοκομείου τιυ Ισκεντερούν είπε ότι βλέπουν επίσης περισσότερους ασθενείς με μολυσματικές ασθένειες και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ενώ προειδοποίησε πως οι χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε σκηνές έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες θα υποφέρουν.
«Αρχικά, είχαμε πολλά τραύματα, ανθρώπους που έμειναν θαμμένοι στα ερείπια για μεγάλο χρονικό διάστημα, για 72 ώρες, για 90 ώρες», είπε.
″Σε ένα άτομο χρειάστηκε να κάνουμε ακρωτηριασμό για να σώσουμε τη ζωή του ... υπήρξαν χειρουργικές επεμβάσεις που έσωσαν ζωές και άκρα ανθρώπων”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει μια έκκληση για την συγκέντρωση 43 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή φροντίδας και αποκατάστασης τραυματισμών, βασικών φαρμάκων, ψυχικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και για να συνεχιστούν οι συνήθεις υπηρεσίες υγείας στην Τουρκία.
″Οι ανάγκες είναι τεράστιες, αυξάνονται κάθε ώρα. Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια”, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σε δήλωση.
«Μόλις πάνω από μια εβδομάδα από αυτή την τρομερή τραγωδία, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για αναδυόμενα ζητήματα υγείας που συνδέονται με το κρύο, την υγιεινή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters