Τα 1.832 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ μέχρι στιγμής 81 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το απόγευμα της Τρίτης (07/04) από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 1.832 (55% άνδρες).
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, ενώ το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 10 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ.
Παράλληλα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες δύο ακόμη νεκροί (σ.σ. ένας άνδρας 42 ετών από την Χαλκιδική, που άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μία 85χρονη που κατέληξε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 81. Εξ αυτών, 23 (28%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 74 ετών και το 88% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω τω 88 ετών.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί και ελεγχθεί 28.574 κλινικά δείγματα στην Ελλάδα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 501 κρούσματα (27,3%) είναι σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 679 (37,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αναφερόμενος στην πιθανή άρση των προληπτικών μέτρων προστασίας, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «μαραθώνιο» και όχι «σπριντάρισμα». «Είναι σαν την οδήγηση με πολλές στροφές, πρέπει να προσέξουμε τις ισορροπίες και να μην ανατραπούμε στην πορεία. Αν δεν προσέξουμε όλα μπορεί να αλλάξουν», σημείωσε.
«Η καμπύλη των θανάτων δεν δείχνει αύξηση, αντιθέτως περιμένουμε μείωση για τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας στην Ελλάδα» διευκρίνισε.
Χαρδαλιάς: Καμία χαλάρωση μέτρων μέχρι 27 Απριλίου
Μέχρι μεχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως καμία εξαίρεση, επανέλαβε από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι, εφόσον έχουν πάει όλα καλά μέχρι τότε, θα ξεκινήσει συζήτηση για χαλάρωση και σε αυτήν τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ειδικοί. «Μέχρι τότε ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση» ξεκαθάρισε.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση, όμως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και σημείωσε πως οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για τη μετακίνηση εκείνες τις μέρες, είναι ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση.
«Μέχρι αυτήν τη στιγμή στην Αττική, από την έναρξη της επιδημίας, είχαμε 1.082 κρούσματα, ενεργά σήμερα τα 712, εκ ων οποίων 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ οίκον. Επίσης σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο είτε κατ οίκον μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα. Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προσκαλούμε και τις κοινωνίες στην επαρχία που καρτερικά και εκείνοι με συνέπεια έχουν αντισταθεί στον ιό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό δεν είναι αποδεκτό», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, 23.356 πολίτες που έρθαν από το εξωτερικό ή αποτέλεσαν στενές επαφές κρουσμάτων μπήκαν σε14ημερη καραντίνα. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας.
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα στελέχη υγείας για τη μάχη που δίνουν καθημερινά κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας: «Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Να μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι».