Προφυλακιστέος κρίθηκε από τον εισαγγελέα, ο 80χρονος που κατηγορείται για τον εμπρησμό στα Γλυκά Νερά στις 11 Αυγούστου και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια.
Νωρίτερα ο 80χρονος είχε μεταφερθεί στον Εισαγγελέα για να απολογηθεί καθώς συνεχίζει και αρνείται τις κατηγορίες του εμπρησμού παρά τα βίντεο που τον ενοχοποιούν.
Μετά την αλλαγή του ποινικού κωδικα το 2019, από την τραγωδία στο «Μάτι» οι ποινές για τον εμπρησμός δασών μετατράπηκαν από πλημμέλημα σε κακούργημα ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση θανάτου.
Ο φερόμενος εμπρηστής, που εντοπίστηκε από κάμερες ασφαλείας να βάζει φωτιά σε κοντινά σημεία, κατηγορείται για 3 διαφορετικές εστίες σε μικρή απόσταση το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) και για μια νέα εστία το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Ο 80χρονος είναι συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχει ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων.
Στο αυτοκίνητο του εντοπίστηκαν από άνδρες της αστυνομίας άδεια μπιτόνια που χρησιμοποιούνται για βενζίνη. Οι φωτιές μπήκαν με τη ρίψη φλεγόμενου αντικείμενου (πανί ή χαρτί), ενώ στην τελευταία εστία βρέθηκε και αναπτήρας τύπου zippo (ανοιχτός).
Οι φωτιά στα Γλυκά Νερά ξέσπασε την ίδια μέρα που ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής και επεκτάθηκε την επόμενη ημέρα σε Διόνυσο, Μαραθώνα, Πεντέλη και Βριλήσσια.
Το «Μάτι» άλλαξε τον ποινικό κώδικα
Πριν από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα του 2019 το αδίκημα του εμπρησμού στα δάση ήταν κακούργημα και προέβλεπε ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 έτη.
Μετά την τραγωδια στο «Μάτι» με τους 104 νεκρούς, συμπεριελήφθη στις διατάξεις που τροποποιήθηκαν στον Ποινικό Κώδικα του 2019.
Τότε, με κριτήριο τα δεδομένα τέλεσης του αδικήματος, προβλέφθηκε αφενός ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα (έως τριών ετών), αφετέρου εισήχθη για πρώτη φορά ως ανώτατη ποινή η ισόβια κάθειρξη.
Με τις τροποποιήσεις του 2021 αυστηροποιήθηκε έτι περαιτέρω το αδίκημα. Με την ισχύουσα διάταξη κρίθηκε, ότι δεν απαιτείται να έχει όντως πραγματωθεί ο κίνδυνος και για τον λόγο αυτό επανακαθορίστηκε ο εμπρησμός, από έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης, σε έγκλημα δυνητικής (αφηρημένης – συγκεκριμένης) διακινδύνευσης.
Μετά τις αλλαγές στον Π.Κ. του 2024 για το αδίκημα του εμπρησμού προβλέπονται τα εξής:
Άρθρο 265 Εμπρησμός σε δάση – Προπαρασκευαστικές πράξεις – Παραβίαση προληπτικών μέτρων
1. Όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα, τιμωρείται:
α) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή, αν δε ο δράστης σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος συνιστά επιβαρυντική περίσταση,
β) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή αν στην περίπτωση των περ. α’ ή β’ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή,
δ) με ισόβια κάθειρξη αν στην περ. β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.
2. Όποιος στις περιπτώσεις της παρ. 1 προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή, και αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
3. Όποιος ανάβει ή διατηρεί φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό ή εκτελεί θερμές εργασίες ή κάνει χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα ή ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών σε δάση, δασικές εκτάσεις, κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, ιδιωτικά δάση, περιοχές «Natura», εκτάσεις περιαστικού πρασίνου εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών, όπως πάρκα και άλση, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις ή σε οποιονδήποτε χώρο σε ακτίνα έως τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή αν η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.
Αν η ανωτέρω πράξη είχε ως επακόλουθο την πρόκληση πυρκαγιάς, η οποία επέφερε σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή και αν επήλθε θάνατος με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή.
4. Όποιος, προετοιμάζοντας τη διάπραξη του εγκλήματος της παρ. 1, κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εμπρηστικές ύλες ή άλλα αντικείμενα, πρόσφορα για την πρόκληση και την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή, αν δε τελεί την ανωτέρω πράξη εντός δάσους ή δασικής έκτασης και σε ακτίνα έως τριακοσίων (300) μέτρων από αυτά, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού) σε ποινή κάθειρξης έως οκτώ (8) ετών και χρηματική ποινή.
5. Όποιος αποθηκεύει, τοποθετεί ή εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Αν η πράξη του συνέβαλε στην εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
6. Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, και η έφεση που ασκείται δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν, στην περίπτωση της παρ. 2, του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 και της παρ. 5, το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία κρίνει εξαιρετικώς υπέρ της μετατροπής της ποινής.
7. Το ύψος της χρηματικής ποινής για τα αδικήματα του παρόντος δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ούτε ανώτερο από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.»