
Στον ιδιαίτερο κόσμο του Παναγιώτη Τέτση μας προσκαλεί η νέα περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Η Εμμονή του Βλέμματος». Η μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, που πραγματοποιείται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.
«Αυτό που θα θέλαμε σε αυτήν την έκθεση είναι να έρθει ο επισκέπτης και να τη νιώσει. Να δει τι σημαίνει ζωγραφική και τι σημαίνει Τέτσης, πέρα από περιόδους και τάσεις», δήλωσε η επιμελήτρια Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης.
Στην έκθεση -στόχος της οποίας είναι όχι μόνο να παρουσιάσει την καλλιτεχνική πορεία του Τέτση αλλά και να εστιάσει στην ιδιαίτερη «ματιά» του- παρουσιάζονται 160 έργα, τα περισσότερα πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, ακουαρέλες, παστέλ.



Ζωγράφος, χαράκτης, δάσκαλος, ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, ο Παναγιώτης Τέτσης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που με το έργο και τη διδασκαλία τους διαμόρφωσαν την Ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική.


Η πλειονότητά τους προέρχεται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στην οποία περιήλθαν έπειτα από δωρεές που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης μεταξύ των ετών 1997 και 2015, ενώ 64 από τα εκτιθέμενα έργα ανήκουν σε ιδιωτικές ή θεσμικές συλλογές.
Η επιλογή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει σκοπό να προβάλλει είτε την «εμμονική» ματιά με την οποία παρατηρούσε το περιβάλλον του και το μετουσίωνε εικαστικά, είτε να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του παραγωγής και τεχνοτροπίας.
«Η έκθεση καλύπτει όλη τη δημιουργική περίοδο του Παναγιώτη Τέτση, από τα πρώιμα χρόνια έως το τέλος της ζωής του. Θεωρώ ότι είναι γεμάτη εκπλήξεις, με άγνωστα έργα και μια διαφορετική ομαδοποίηση, που οφείλεται στην Έφη Αγαθονίκου, κι έναν τελείως διαφορετικό τρόπο να δούμε τον καλλιτέχνη και να μας ”αγκαλιάσει” με την ύπαρξη των μορφών μέσα στο έργο του. Είναι μια τελείως διαφορετική πρόταση η οποία έχει και πάρα πολλές άγνωστες ”περιοχές”», δήλωσε η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

«Είναι από τους καλλιτέχνες που επιβεβαιώνουν ότι τις κατηγορίες τις έχουν φτιάξει οι ιστορικοί τέχνης για να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά αυτός είναι πάνω από αυτές», σημείωσε η κ. Τσιάρα.
«Όπως είχε πει και ο ίδιος, το αντικείμενο είναι η αφορμή, η ευκαιρία που δίνει στον καλλιτέχνη να παίξει με σχήματα και χρώματα. Και αυτή η αντίληψη κατατάσσει τον Τέτση στους μοντέρνους καλλιτέχνες που στην ουσία εκμεταλλεύονται το αντικείμενο προκειμένου να παίξουν με τα σχήματα και τα χρώματα», σημείωσε η Ε. Αγαθονίκου.

Τα έργα «Λαϊκή αγορά» και «Ύδρα» εισάγουν τον επισκέπτη στον κόσμο του Τέτση. Ακολουθεί μια κατάδυση στο έργο του, μέσα από θεματικές ενότητες και ομάδες που δεν χαρακτηρίζονται από χρονολογική συνέχεια, αν και συχνά συμπίπτουν με χρονολογικές αλληλουχίες.

Κι αυτό γιατί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που διαρκούν και τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια, μελετάει, σχεδόν εμμονικά, ένα συγκεκριμένο θέμα, δημιουργώντας «σειρές» και «ενότητες», όπως οι ποδοσφαιριστές, οι κήποι, οι μπαλκονόπορτες, οι καρέκλες, τα ναυπηγεία, τα τοπία της Σίφνου, η λαϊκή αγορά, τα τραπέζια, τα τοπία της Ύδρας, οι βάρκες, οι θάλασσες, τα πορτραίτα των φίλων, οι νεκρές φύσεις, τα πεύκα και, τέλος, τα βράχια της Ύδρας.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, αγγλικά).