Τις προβλέψεις της για το έτος 2019 δημοσίευσε η Stratfor, στο πλαίσιο του 2019 Annual Forecast.
Ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων
Όπως προβλέπεται από την αμερικανική εταιρεία του χώρου των γεωπολιτικών αναλύσεων/ πληροφοριών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αναμένεται να ενταθεί, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν τη στρατηγική τους επίθεση κατά της Κίνας υπό τη μορφή δασμών, κυρώσεων, επιβολής ρυθμιστικών πλαισίων σε ανερχόμενες τεχνολογίας, μεγαλύτερη στήριξη προς την Ταϊβάν και πιο επιθετική στάση στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση συμφωνιών ελέγχου εξοπλισμών θα επιταχύνει την κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, ενώ το πιο ασταθές γεωπολιτικό κλίμα θα δημιουργήσει στρατηγικές ευκαιρίες για χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κάποιους από τους μεγάλους «παίκτες» και απειλούνται από αυτούς (όπως η Πολωνία και η Ταϊβάν), αλλά παράλληλα θα προκαλέσει σοβαρούς «πονοκεφάλους» σε δυνάμεις που προσπαθούν να κινηθούν στον ενδιάμεσο χώρο, όπως η Τουρκία, η Ινδία και το Βιετνάμ.
Διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον
Όσον αφορά στο επιχειρηματικό περιβάλλον, αναμένονται αυξημένοι κίνδυνοι γεωπολιτικού χαρακτήρα: Επικαλούμενες απειλές εθνικής ασφαλείας, οι ΗΠΑ θα ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις προς την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν για τη δημιουργία «φραγμάτων» στις κινεζικές επενδύσεις. Αυτό θα επηρεάσει την έρευνα και το εμπόριο σε στρατηγικής σημασίας τομείς, από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι την εμφάνιση δικτύων 5G, που θα αρχίσει το 2019. Η «κούρσα» της Κίνας για να καλύψει την απόσταση σε τομείς όπως η αεροδιαστημική, η ανάπτυξη ημιαγωγών κ.α. θα αυξήσει τις κυβερνοαπειλές προς τις εταιρείες και θα επιφέρει μια πιο επιθετική πολιτική από τις ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο. Επιπρόσθετα, αναμένεται οι εταιρείες να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα στις αλυσίδες προμηθευτών τους, και βαρύτερα πρόστιμα και αγωγές όσον αφορά σε παραβιάσεις δεδομένων.
«Τρικυμίες» στο διεθνές εμπόριο
Αναταραχή αναμένεται και στο διεθνές εμπόριο: Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου θα μπορούσε να παραλύσει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών του φορέα, οδηγώντας χώρες σε λιγότερο προβλέψιμες οδούς, διμερούς χαρακτήρα, για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών. Ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν καλύτερες προοπτικές ως προς τις διαπραγματεύσεις τους με τις ΗΠΑ σε θέμα όπως οι δασμοί στα αυτοκίνητα, αλλά οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την ΕΕ, σύμφωνα με τη Stratfor, «είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Επίσης,το ενδεχόμενο επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα θα αύξανε την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο (αν και υπενθυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξε συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στο G20 για «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο).
Οι «πονοκέφαλοι» στην Ευρώπη
Στο «ευρωπαϊκό μέτωπο», οι κύριοι προβληματισμοί είναι η Ιταλία και το Brexit. Η Ιταλία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή προς την Ευρωζώνη το 2019, λόγω ανησυχιών για τα επίπεδα χρέους της χώρας και τον ευάλωτο τραπεζικό της τομέα. «Οι αγορές και τα επικίνδυνα μεγάλα spread στις αποδόσεις ομολόγων- αντί για τις απειλές από τις Βρυξέλλες- θα αποδειχτούν οι μεγαλύτεροι “τιμωροί” της Ρώμης. Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν ταυτόχρονα για την αποτροπή ενός σεναρίου για Brexit άνευ συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ένα βρετανικό κοινοβουλευτικό βέτο παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια τακτική έξοδο από την ΕΕ.
Το ιρανικό ζήτημα
Σχετικά με το θέμα του Ιράν, η Stratfor προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εκστρατεία απομόνωσής του στο διεθνές περιβάλλον και της αποδυνάμωσής του εκ των έσω. Αυτό θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, μειώνοντας το ενδεχόμενο μιας εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Οι κοινοί στόχοι ως προς την αντιπαράθεση με το Ιράν θα βοηθούσαν στην διατήρηση των στρατηγικών δεσμών ΗΠΑ- Σαουδικής Αραβίας, παρά τους προβληματισμούς για την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), η εικόνα του οποίου έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Το ενεργειακό περιβάλλον
Ως προς τον ενεργειακό κλάδο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα διαχειριστούν προσεκτικά την παραγωγή πετρελαίου τους για να αποφύγουν πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις των όποιων εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην αγορά. Επίσης, κατά τη Stratfor, υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής από το Ιράκ και τη Λιβύη και η χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ. Ακόμη, οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να υποστούν αναταραχή όταν οι ΗΠΑ πάρουν θέση μεταξύ των τριών κορυφαίων εξαγωγέων LNG το 2019.
Λατινική Αμερική
Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, πιο σκληροπυρηνικές και φίλα προσκείμενες προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεις στη Βραζιλία και την Κολομβία θα μπορούσαν να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή μιας ιδιαίτερα ενεργητικής προσπάθειας για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη κρίση της Βενεζουέλας. Οι προσπάθειες της Βραζιλίας για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο εμπορικό μπλοκ Mercosur θα τη φέρουν σε αντιπαράθεση με την Αργεντινή- ενώ το ρίσκο για τους τους επενδυτές αναμένεται να αυξηθεί και στο Μεξικό, λόγω μιας «επιθετικής λαϊκιστικής ατζέντας».
Αφρική
Στην Αφρική, σημαντικός «παίκτης» θεωρείται η Αιθιοπία, η φιλόδοξη ατζέντα της οποίας προκαλεί οικονομικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας δυνάμεις από το εξωτερικό στο Κέρας της Αφρικής. Ωστόσο, εσωτερικές προκλήσεις προς την παρούσα ηγεσία και εθνοτικές αντιπαραθέσεις μειώνουν το momentum της Αντίς Αμπέμπα.