Στρατιώτης με τρία τεχνητά πρόσθετα μέλη ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο για να παραδώσει ένα χάμπουργκερ

Στο κατόρθωμά του αυτό είχε δίπλα του τον στενό του φίλο Ντάνιελ Χότζ και άλλους 22 εθελοντές ορειβάτες.
.
.
Andy Reid

Ένας Βρετανός στρατιώτης, με τρία τεχνητά πρόσθετα μέλη, ανέβηκε στο όρος Κιλιμάντζαρο για να παραδώσει ένα χάμπουργκερ.

Ο δεκανέας Άντι Ριντ είχε ακρωτηριαστεί στα πόδια και το δεξί του χέρι τον Οκτώβριο του 2009 όταν πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Έκτοτε, κάθε Οκτώβριο, ο πρώην στρατιώτης τιμά την επέτειο του τραυματισμού, που άλλαξε τη ζωή του συγκεντρώνοντας χρήματα για τις οργανώσεις που τον βοήθησαν να αναρρώσει.

Το 2022, ανέβηκε τα 5.886 μέτρα στο βουνό της Τανζανίας, εκπροσωπώντας τον μη κερδοσκοπικό του οργανισμό, το Standing Tall Foundation.

Στο κατόρθωμά του αυτό είχε δίπλα του τον στενό του φίλο Ντάνιελ Χότζ και άλλους 22 εθελοντές ορειβάτες.

Το χάμπουργκερ που συνόδευε ήταν ένα vegan από τη βρετανική αλυσίδα Honest Burger στο Μάντσεστερ.

Αυτή την εβδομάδα, τα Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν επίσημα την ανάβασή του ως την παράδοση χάμπουργκερ στο υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο.

«Όλοι κουβαλούσαμε εναλλάξ το χάμπουργκερ. Θα μπορούσατε βασικά να το ονομάσετε burger-sitting», είπε ο Χότζ στους υπεύθυνους του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες.

«Ο Άντι είχε στην κατοχή του το χάμπουργκερ όταν και οι δύο ομάδες έφτασαν μαζί στο βουνό».

Ο Ριντ μαζί με την ομάδα του, που περιελάμβανε φυσιοθεραπευτές και έναν σύμβουλο χειρουργό μεταξύ άλλων, χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να φτάσουν στην κορυφή, αναφέρει η New York Post.

Κάθε μέρα περιελάμβανε 10 έως 12 ώρες περπάτημα, κάτι που αποδείχτηκε δύσκολο για τον Ριντ, ο οποίος έχει δύο προσθετικά πόδια.

Το αριστερό του τεχνητό πρόσθετο πόδι, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 74.750 δολάρια, διαθέτει μικροεπεξεργαστές που του επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη εδάφους.

Πρέπει να φορτίζεται κάθε πέντε ημέρες, επομένως κουβαλούσε φορτιστές ρεύματος μαζί του για να τους χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Έχω μια ανοιχτή πληγή στο πόδι μου οπότε πρέπει να το διατηρώ επίσης καθαρό», είπε ο Ριντ.

Το δεξί του πόδι είναι καλυμμένο με σιλικόνη, η οποία επίσης έπρεπε να φροντίζεται τακτικά κατά τη διάρκεια της αποστολής.

«Ήταν ζήτημα να περπατήσω 100 μέτρα, να το βγάλω, να καθαρίσω το πόδι μου, να καθαρίσω την επένδυση, να το ξαναβάλω και μετά να συνεχίσω, ώστε να μην έχω πληγές ή κοψίματα στο πόδι μου», εξήγησε.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ανέβηκε στο βουνό. Το είχε κάνει και το 1999, ως 21χρονος νεοσύλλεκτος τότε στο στρατό.

«Είχα τα χέρια και τα πόδια μου τότε και ήταν ήδη αρκετά δύσκολα», είπε ο Ριντ, ο οποίος έγινε επίσης το πρώτο άτομο με τριπλά ακρωτηριασμένα μέλη από τη Βρετανία που έφτασε στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Αφρικής.

«Αλλά τι σπουδαίο πράγμα που είναι να το καταφέρουμε αυτό για να δείξουμε στα άτομα με αναπηρία τι μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή νοοτροπία και προφανώς τη σωστή ομάδα ανθρώπων»

Δημοφιλή