Τον δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σημασίας των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, με βελτίωση των σχετικών υποδομών, όπως και των αντίστοιχων σιδηροδρομικών δικτύων, ανοίγει η υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων (LoI) για τη δημιουργία Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και τους υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας, Angel Tilvar, και της Βουλγαρίας, Atanas Zaprianov.
Οι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν στην παράκαμψη των Στενών των Δαρδανελλίων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ενόχληση στην Τουρκία: Υπενθυμίζεται πως από την τουρκική πλευρά έχουν εκφραστεί επανειλημμένα διαμαρτυρίες για την αναβάθμιση του ρόλου της Αλεξανδρούπολης και την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Σημειώνεται πως η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ, εμποδίζει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, αλλά εμποδίζει και τις χώρες του ΝΑΤΟ να συνδράμουν την Ουκρανία μέσω της ίδιας οδού. Γενικότερα μιλώντας, η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με απλοποίηση διαδικασιών, αποτελεί προτεραιότητα για τη Συμμαχία, ειδικά στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επίσης, προφανώς εξελίξεις τέτοιου είδους δεν εκλαμβάνονται θετικά από τη Ρωσία.
Η υπογραφή της επιστολής έλαβε χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και με αυτήν επισημαίνεται το ενδιαφέρον των τριών χωρών για τη δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ. Η Επιστολή Προθέσεων αναφέρεται σε οδικούς και σιδηροδρομικούς διαδρόμους και στην αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιδιώκεται η απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την εφαρμογή παράλληλα ενιαίων κανονισμών και διαδικασιών προς διευκόλυνση της διασυνοριακής στρατιωτικής συνεργασίας στις μετακινήσεις. Η Επιστολή Προθέσεων αποσκοπεί επίσης στον συντονισμό των ενεργειών των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τη Στρατιωτική Κινητικότητα και τη δημιουργία δικτύου διαδρομών μεταξύ των συμμετεχόντων με εναρμόνιση τους σε τέσσερα πεδία:
1. Διασυνοριακή μετακίνηση.
2. Συντονισμός των χρησιμοποιούμενων μέσων μετακίνησης.
3. Διαλειτουργικότητα και πληροφορίες.
4. Ανάπτυξη υποδομών.
Με την υπογραφή της Επιστολής Προθέσεων (LoI) οι τρεις χώρες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, μεταξύ άλλων, για την εναρμόνιση διαφορετικών εθνικών διαδικασιών, τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση αδειών διέλευσης, τη διασφάλιση της ομαλής, αποτελεσματικής και απρόσκοπτης μετακίνησης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων μεταξύ των τριών χωρών, όποτε απαιτείται και την ύπαρξη ταχύτερης ανταπόκρισης, αναλόγως των αναγκών των τριών χωρών.
Επιπλέον, η Επιστολή Προθέσεων (LoI), αποσκοπεί στη συνεργασία των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού δικτύου υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΝΑΤΟ και αναβαθμίζει περαιτέρω τις υποδομές και τα δίκτυα διοικητικής μέριμνας σε περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
Η σημασία της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) υπογραμμίζεται και στην Κοινή Διακήρυξη (Joint Declaration) των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που υπεγράφη την 9η Οκτωβρίου του 2023 στο Euxinograd.
Επίσης η δημιουργία του εν λόγω διαδρόμου έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της Επιστολής Προθέσεων για την επέκταση του Δικτύου Αγωγών του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, τον Οκτώβριο του 2023. «Συμβάλλει ακόμη στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και προστίθεται σε μια σειρά ενεργειών που αναβαθμίζουν τον ρόλο περιοχών, όπως η Θράκη, για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή» σημειώνεται στην ανακοίνωση
Κατόπιν πρότασης του κ. Δένδια, οι τρεις υπουργοί Άμυνας θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση το προσεχές φθινόπωρο στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία θα συζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι εφαρμογής και υλοποίησης των προβλεφθέντων στην Επιστολή Προθέσεων.