Stretching: Η πλειοψηφία των ασκούμενων θα το θεωρούσαν περιττό. Οι περισσότεροι επιλέγουν να αποχωρήσουν από την προπόνηση τους την ώρα των μυϊκών διατάσεων, είτε γιατί τις θεωρούν βαρετές και περιττές, είτε γιατί τις βρίσκουν ιδιαίτερα επίπονες.
Η διάταση είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε χειρισμό για την επιμήκυνση μαλακών ιστών, με σκοπό να αυξήσει το εύρος κίνησης. Οι βασικοί στόχοι των μυϊκών διατάσεων είναι η ανάκτηση του φυσιολογικού εύρους κίνησης, η αύξηση της ευλυγισίας του σώματος ή μίας πάσχουσας περιοχής και η ελαχιστοποίηση πιθανών τραυματισμών.
Υπάρχουν αρκετά είδη διατάσεων που μπορεί να εφαρμόσει κανείς, ανάλογα με το βαθμό της βράχυνσης - κάκωσης, την εμπειρία του ατόμου που την εφαρμόζει, το είδος της άσκησης ή του σπορ που εφαρμόζει και το χρόνο που επιθυμεί να αφιερώσει.
Οι μυϊκές διατάσεις επομένως μπορεί να έχουν στατικό ή δυναμικό χαρακτήρα. Έχει παρατηρηθεί ότι σε αθλητές υψηλού, το είδος διατάσεων που θα εφαρμοστεί ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την αθλητική επίδοση. Για παράδειγμα, να μειώσει την αλτική του ικανότητα ή την εκρηκτική του δύναμη. Επομένως η επιλογή του είδος εξαρτάται από τον προπονητικό στόχο.
Στο μέσο αθλούμενο, η εφαρμογή των στατικών διατάσεων είναι πιο συχνή και πιθανώς και πιο ασφαλής. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθλητιατρικής, οι στατικές διατάσεις πρέπει να διαρκούν περίπου ένα λεπτό, να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα, συχνότητα 3 με 5 φορές την εβδομάδα και κατά την διάρκεια εκτέλεσής τους να μην αισθάνεται ο ασκούμενος έντονο πόνο.
Είναι φρόνιμο να εφαρμόζονται αρχικά στην φάση της προθέρμανσης, ανάμεσα σε απαιτητικές και σύνθετες ασκήσεις και φυσικά στη φάση της αποθεραπείας και επαναφοράς του σώματος σε επίπεδα ηρεμίας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρός τραυματισμός ή οίδημα, σε άτομα με οστεοπόρωση, εάν υπάρχει οξύς πόνος, πρόσφατο κάταγμα ή οστικό μπλοκ. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι σωστό να πιέζει κανείς την άρθρωση πέρα του φυσιολογικού της εύρους και δεν πρέπει να αισθάνεται πόνο, παρά μόνο ένα ευχάριστο αίσθημα τραβήγματος.
Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος τους σε περιπτώσεις χρόνιων μυϊκών σπασμών ή ενοχλήσεων, έχοντας πια καθαρά θεραπευτικό χαρακτήρα.
Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, η πολύωρη καθιστική εργασία και η στρεσογόνα καθημερινότητα πολλές φορές συνδυάζεται με μυϊκούς πόνους, ενοχλήσεις, ζαλάδες και δυσλειτουργίες σε ορισμένες περιοχές του σκελετού. Οι περιοχές αυτές εντοπίζονται κυρίως στον αυχένα, το θώρακα, τη μέση και τα ισχία. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου, με έντονη συμπτωματολογία και συχνότητα, ακόμη και σε νεαρά άτομα. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται συνήθως στη μακροχρόνια καταπόνηση αυτών των περιοχών, στη δημιουργία μόνιμων μυϊκών σπασμών, στην έλλειψη της σωματικής δραστηριότητας και στη γενικότερη διαταραχή της ισορροπίας της περιοχής.
Η εφαρμογή μυϊκών διατάσεων σε συστηματική βάση ενδέχεται να περιορίσει ή εξαλείψει την εμφάνιση των φαινομένων αυτών.
Αναπόσπαστο μέρος επομένως οι μυϊκές διατάσεις ενός προπονητικού ή θεραπευτικού προγράμματος. Ας μην τις ξεχνάμε!