Studio Ghibli: Το νέο εργαλείο του ChatGPT που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI
Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι σκηνοθέτης και ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής και διανομής Studio Ghibli (AP Photo/Chris Pizzello, File)
Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι σκηνοθέτης και ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής και διανομής Studio Ghibli (AP Photo/Chris Pizzello, File)
via Associated Press

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί τις τελευταίες ώρες από εικόνες που θυμίζουν τις εικονογραφήσεις της ταινίας «Spirited Away». Αυτές οι εικόνες προέρχονται από το νέο εργαλείο του ChatGPT που κυκλοφόρησε την Τρίτη (25/3).

Πρόκειται για την πιο προηγμένη τεχνολογία δημιουργίας εικόνας μέσω τεχνητής νοημοσύνης που έχει παρουσιάσει η OpenAI, η οποία έχει προκαλέσει μια νέα τάση στα κοινωνικά δίκτυα, μιμούμενη το στυλ του ιαπωνικού στούντιο κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli.

Η τάση αυτή, όπως αναφέρει το CNN, από τη μία αναδεικνύει τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ενώ από την άλλη δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.

Η τελευταία αναβάθμιση του GPT-4o φέρνει αρκετές νέες δυνατότητες, όπως βελτιωμένη απόδοση κειμένου και την ικανότητα διαχείρισης πιο περίπλοκων εντολών. Παράλληλα, έχει εκπαιδευτεί σε ένα ευρύ φάσμα στυλ εικόνας, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με τη δυνατότητά του να δημιουργεί τόσο στατικές εικόνες όσο και βίντεο που θυμίζουν δημοφιλή κινούμενα σχέδια.

Αυτό το στυλ, που εξαπλώθηκε γρήγορα, κατέκλυσε το X (πρώην Twitter) και το Instagram, καθώς οι χρήστες του ChatGPT άρχισαν να αναπαράγουν τη δουλειά του διάσημου στούντιο κινουμένων σχεδίων πίσω από ταινίες όπως το «Spirited Away» και το «Howl’s Moving Castle».

Όλη αυτή η συζήτηση, δεν γίνεται πρώτη φορά, καθώς θυμίζει την υπόθεση ScarJo της περασμένης χρονιάς, όταν η Σκάρλετ Γιοχάνσον απείλησε να μηνύσει την OpenAI για τη δυνατότητα του chatbot φωνής που φερόταν να ακούγεται σαν την ηθοποιό.

Αυτό εγείρει το ερώτημα αν το «Ghibli-gate» θα είναι ο τελευταίος πονοκέφαλος πνευματικών δικαιωμάτων για την OpenAI, μετά από μια σειρά αγωγών από ειδησεογραφικά μέσα, συγγραφείς και μουσικούς που λένε ότι τα έργα τους χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των μοντέλων της χωρίς συγκατάθεση.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για το τι σημαίνει το νέο εργαλείο για τους γραφίστες και τις νεοσύστατες εταιρείες δημιουργίας εικόνας AI.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Klarna, Σεμπάστιαν Σιέμιατκοβσκι, δήλωσε στο X ότι “δεν είναι τόσο διασκεδασμένος όσο πολλοί άλλοι”, καθώς η τελευταία προσφορά της OpenAI είχε “εξαφανίσει” ορισμένες εταιρείες και είχε “σοβαρές επιπτώσεις για αμέτρητες θέσεις εργασίας”.

Από τις πιο εμβληματικές εικόνες που έχουν αναβιώσει είναι η Σοράγια Μοντενέγκρο στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Η Μαρία της Γειτονιάς», ενώ κάποιος ή κάποια σκιαγράφησε την επεισοδιακή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζέι Ντι Βανς στον Λευκό Οίκο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δημοφιλή