Το Facebook πλημμύρισε τις τελευταίες ώρες από χρήστες που άλλαξαν το προφίλ τους προσθέτοντας κάτω από τη φωτογραφία τους το μήνυμα «Support Art Workers» («Υποστηρίζω τους Εργαζόμενους της Τέχνης»).
Πρόκειται για την καμπάνια των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού που διοργανώθηκε μέσω της γνωστής πλατφόρμας Avaaz, την οποία συνυπογράφουν καλλιτέχνες και δημιουργοί εν μέσω πανδημίας- καθώς όπως αναφέρεται στο κείμενο «η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας».
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 3 Μαΐου, το ψήφισμα είχαν υπογράψει περισσότερα από 24.000 άτομα.
Σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists, παραγωγοί κλπ -μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Γιάννης Αγγελάκας, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Στέλιος Μάινας, η Μπέττυ Αρβανίτη, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Γιάννης Καλαβριανός, ο Οδυσσέας Ιωάννου, η Ντένη Βαχλιώτη, η Κατερίνα Λέχου, ο Νίκος Ψαρράς- αναφέρουν ότι «το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας».
Στο διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει ότι «κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές», ωστόσο την Πέμπτη 30 Απριλίου επανήλθε στο ζήτημα λέγοντας κατά την τριτολογία του από το βήμα της Βουλής πως «Θα χρειαστεί να κάνουμε μία ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του Πολιτισμού, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο ‘και με ποιο τρόπο’ και όχι στο ‘αν’, θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι -φεστιβάλ, συναυλίες. Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του Πολιτισμού το καλοκαίρι, διότι ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον Πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να στηρίξουν το ετήσιο εισόδημα τους. Και έχω ζητήσει, επίσης, από την υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να ανακατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού. Δικαίως ετέθη το ζήτημα αυτό. Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό, με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι, εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και τους ίδιους κανόνες που γινότανε πάντα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού -οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί από τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς το lockdown προκάλεσε ντόμινο ακυρώσεων φεστιβάλ (θεατρικών και μουσικών) και ενώ οι σκηνές παραμένουν κλειστές, όπως και οι κινηματογραφικές αίθουσες- προς το τέλος της ερχομένης εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι στις 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και των εκπροσώπων των κλάδων διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, οπότε και τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και αιτήματα για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.