Συνελήφθη ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ

Οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου δήλωσε αθώος αλλά κρίθηκε ένοχος - Στις 2 Μαΐου η ανακοίνωση της ποινής.
Jack Taylor via Getty Images

Χειροπέδες πέρασε στον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, η μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, μετά την άρση του ασύλου που του είχε χορηγήσει ο Ισημερινός.

Το ρωσικό δίκτυο Ruptly δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης. Σε αυτό διακρίνεται ο Ασάνζ να εξωθείται από την πρεσβεία και να οδηγείται σε βανάκι της Αστυνομίας, με τον ίδιο να φωνάζει «η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί». Σύμφωνα με πληφορορίες, προσπάθησε να αντισταθεί λέγοντας «αυτό είναι παράνομο, δεν φεύγω από εδώ».

Ο Ασάνζ παρέμενε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού, στην αγγλική πρωτεύουσα, τα τελευταία 7 χρόνια, όπου είχε καταφύγει αρχικά προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία όπου κατηγορούταν για αδίκημασεξουαλικού περιεχομένου.

Μετά την απόσυρση της κατηγορίας, συνέχισε την «αυτοεξορία» του, φοβούμενος πως αν έφευγε από εκεί οι Βρετανικές Αρχές θα τον εξέδιδαν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των διαρροών του στα Wikileaks.

Η διαφορά ανάμεσα στο πως ήταν τότε και πως είναι σήμερα, έπειτα από μια επταετία, είναι εμφανής.

Twitter

Την είδηση της σύλληψής του επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, ο οποίος τόνισε πως ο Αυστραλός ακτιβιστής βρίσκεται υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Κεντρικού Λονδίνου και θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν.

Την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, λέγοντας ενώπιον του Κοινοβουλίου πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Hannah Mckay / Reuters

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Κρυβόταν από την αλήθεια επί χρόνια. Ευχαριστώ Ισημερινέ και πρόεδρε Λένιν Μορένο για την συνεργασία σας με το υπουργείο Εξωτερικών που διασφαλίζει ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη».

Δηλώνει αθώος, κρίθηκε ένοχος

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Ειρηνοδικείο του Ουέστμινστερ. Η αντίδρασή του μόλις αντίκρισε τους φωτογράφους να τον απαθανατίζουν ήταν να σηκώσει τον αντίχειρά του - δείχοντας πως είναι «εντάξει» - ενώ έκανε και τη χειρονομία που είναι γνωστή ως «σήμα της νίκης».

Henry Nicholls / Reuters

Ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν είναι ένοχος, απορρίπτοντας την σε βάρος του κατηγορία ότι δεν παραδόθηκε - ως όφειλε - μετά την παραβίαση των όρων εγγύησης τον Ιούνιο του 2012, όταν εκκρεμούσε το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία.

Ωστόσο, ο δικαστής Μάικλ Σνόου, τον έκρινε ένοχο για την υπόθεση. Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 2 Μαίου και θα γίνει μέσω βίντεο σύνδεσης σε ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει για την ποινή του.

Η ποινή που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το Press Association, είναι μέχρι και 12 μήνες φυλάκισης. Κατά την ίδια πηγή, ο δικαστής Σνόου χαρακτήρισε «για γέλια» τον ισχυρισμό του Ασάνζ πως δεν είχε δίκαιη ακρόαση νωρίτερα

Η χρονική συγκυρία της σύλληψής του, πάντως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς μια ημέρα νωρίτερα τα Wikileaks ανέφεραν πως είχαν ξεσκεπάσει μια εκτεταμένη επιχείρηση κατασκοπείας εναντίον του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Σύμφωνα με τα Wikileaks, η κατάργηση του ασύλου του έγινε με παράνομο τρόπο.

Ο επίσημος λογαριασμός της ιστοσελίδας στο twitter, ενημέρωσε πως η σύλληψη έγινε μέσα στην πρεσβεία, καθώς ο πρέσβης επέτρεψε στις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η αστυνομία του Λονδίνου διευκρίνισε πως η σύλληψή του Ασάνζ ήρθε μετά την άρνηση του να παρουσιαστεί αυτοβούλως στο δικαστήριο και να παραδοθεί.

Peter Nicholls / Reuters

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, εξήγησε πως το καθεστώς διεθνούς προστασίας, που του είχε χορηγηθεί, ανακλήθηκε λόγω των συνεχών παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων και νόμων, στις οποίες υπέπεσε.

Υπήρξε, εξάλλου, μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των αρχών του Ισημερινού και του Ασάνζ για το τι επιτρεπόταν να κάνει μέσα στην πρεσβεία και τι όχι.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι με την πάροδο των χρόνων του είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ η πρεσβεία τον κατηγορούσε για άσκηση πολιτικών δραστηριοτήτων - κάτι που δεν επιτρέπεται όταν ζητείται άσυλο.

«Αυτός ο άνδρας είναι γιος, πατέρας, αδελφός. Εχει κερδίσει δεκάδες βραβεία δημοσιογραφίας. Είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο από το 2010. Οι ισχυροί ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένης της CIA, προσπαθούν με μια εκλεπτυσμένη προσπάθεια να τον αποθαρρύνουν, να τον βγάλουν παράνομο και να τον φυλακίσουν» ήταν η απάντηση των Wikileaks, που ξεκίνησαν και έρανο, ζητώντας την αρωγή των υποστηρικτών τους.

Στον αντίποδα, η ομάδα χάκερς Anonymous υποδέχθηκε με αιχμηρό σχόλιο την είδηση της σύλληψης του, αφήνοντας ένα ακόμη «καρφί» σε βάρος του. «Δεν θα απαιτήσουμε την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ ούτε θα γιορτάσουμε την σύλληψή του. Δεν μας αφορά. Μην βασανίσετε τον άνδρα αυτόν ούτε να τον εκδώσετε στις ΗΠΑ. Απλά ρωτήστε τον γιατί τα Wikileaks δεν αποκάλυψαν την απόδειξη μεταφοράς 2 δις ευρώ από το καθεστώς Ασαντ της Συρίας στη Ρωσία» ανέφεραν στο καυστικό tweet.

Από την πλευρά του ο Εντουαρντ Σνοούντεν, γνωστός για την αποκάλυψη πληροφοριών για μία σειρά από απόρρητα προγράμματα παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια σκοτεινή στιγμή για την ελευθερία του Τύπου».

Αντιδράσεις υπήρχαν και από ελληνικής πλευράς με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, να κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια και τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να μιλά για «βίαιη και απάνθρωπη σύλληψη».

Αμερικανικός «δάκτυλος»

Ο Ασάνζ θα υποστεί τις όποιες νομικές κυρώσεις στη Βρετανία σε πρώτη φάση αλλά κινδυνεύει με έκδοση στις ΗΠΑ, λόγω της δραστηριότητάς του με τα Wikileaks.

Εξάλλου, η δικηγόρος του ισχυρίζεται πως η σύλληψη του δεν έχει να κάνει μόνο με παραβίασεις των όρων που είχαν επιβληθεί στον δημοσιογράφο αλλά σχετίζεται με αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Η ίδια δήλωσε έξω από το δικαστήριο του Ουέστμινστερ πως επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες περί αμερικανικής εμπλοκής και εμφανίστηκε πεπεισμένη πως ο εντολέας της θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η λονδρέζικη αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο Ασάνζ συνελήφθη και για λογαριασμό των αμερικανικών αρχών, πέρα από τις παραβιάσεις των βρετανικών όρων εγγύγησης.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, για δεύτερη φορά για λογαριασμό των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10.53 μετά την άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου», ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Εκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

O Αλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, διαβεβαίωσε πως ο 47χρονος δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ εάν πρόκειται να αντιμετωπίσει θανατική ποινή.

Σύμφωνα με τα Wikileaks, η σύλληψη έγινε σε σχέση με αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ για «συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνιγκ», για τη δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων (Cablegate) - υποθέσεις για τις οποίες είχε λάβει το άσυλο από τον Ισημερινό το 2012.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε πως ο ιδρυτής των Wikileaks, πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. «Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι θα γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματά του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα μπορούσε να του χορηγήσει άσυλο.

Βαρύ κατηγορητήριο

Ο Αυστραλός ίδρυσε τα Wikileaks το 2006 με σκοπό την απόκτηση και δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων και εικόνων. Ο οργανισμός έγινε παγκοσμίως γνωστός τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν κυκλοφόρησε υλικό με στρατιώτες των ΗΠΑ να σκοτώνουν πολίτες από ελικόπτερο στο Ιράκ.

Ο πρώην αναλυτής πληροφοριών των ΗΠΑ, Μπράντλεϊ Εντουαρντ Μάνινγκ, που προέβη στη συνέχεια σε αλλαγή φύλου και μετονομάστηκε σε Τσέλσι Μάνιγκ, συνελήφθη το 2010 για αποκάλυψη περισσότερων από 700.000 εμπιστευτικών έγγραφων, βίντεο και διπλωματικών σημειωμάτων στον αμφιλεγόμενο ιστότοπο.

Το υπουγείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως ο Ασανζ κατηγορείται για συνωμοσία με την Τσέλσι Μάνιγκ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε στις 8 Μαρτίου του 2018 αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη - μετά τη σύλληψή του - ο Ασάνζ συνωμότησε με την Μάνιγκ «βοηθώντας την να σπάσει κωδικούς σε ταξινομημένα υπολογιστικά συστήματα του Πενταγώνου».′

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, πάντως, η ποινή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει είναι πέντε χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης τονίζουν πως αναμένεται να του αποδοθούν πρόσθετες κατηγορίες, χωρίς να διευκρινίζουν πότε θα γίνει αυτό.

Αίτημα για νέα έρευνα στη Σουηδία

Η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό στην Σουηδία το 2010 δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από την εισαγγελία το άνοιγμα της έρευνας μετά την σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks στο Λονδίνο.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στην Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύη για βιασμό», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς στο γαλλικό πρακτορείο.

Οταν ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία, η Σουηδία εγκατέλειψε την δίωξή του τον Μάιο 2017, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.

Η είδηση της σύλληψής του σήμερα «αποτελεί σοκ για την πελάτισσά μου...όσο το έγκλημα δεν παραγράφεται, εκείνη διατηρεί την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς.

Η μηνύτρια, που ήταν ηλικίας 30 ετών κατά την τέλεση των πράξεων για τις οποίες κατηγορήθηκε, υπέβαλε μήνυση στις 20 Αυγούστου 2010 κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των WikiLeaks στην Στοκχόλμη λίγες ημέρες νωρίτερα.

Τον κατηγορεί ότι είχε μαζί της σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προστασία την ώρα που εκείνη κοιμόταν την νύκτα της 16ης προς την 17η Αυγούστου 2010. Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριζε πάντα ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης και ότι η ίδια δέχθηκε να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

Η μήνυση δεύτερης Σουηδής κατά του Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή στην Στοκχόλμη έληξε λόγω παραγραφής το 2015.

Διαρροές με «ελληνικό» άρωμα

Οι περίφημες διαρροές των Wikileaks παρουσίαζαν πολλές φορές έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, που συζητούσαν για τους τρόπους που θα στρίμωχναν Ελλάδα και Βερολίνο ώστε να κατορθώσουν να περάσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας. Στον επίμαχο διάλογο αναφέρονταν απαξιωτικά τόσο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και ενάντια σε Κομισιόν και Ανγκελα Μέρκελ.

Σε άλλο έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης του 2005, που επίσης έχει δημοσιοποιηθεί από στην ιστοσελίδα των Wikileaks, περιγραφόταν η ελληνική δυσφορία σχετικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο ίδιος ιστότοπος είχε αποκαλύψει την προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να μάθουν τις θέσεις των γαλλικών κομμάτων όσον αφορά την ελληνική κρίση χρέους πριν τις προεδρικές εκλογές του 2012 – όπου επικράτησε ο Φρανσουά Ολάντ.

(Με πληροφορίες από, Associated Press, Reuters, BBC, ΑΠΕ)

Δημοφιλή