Τα 10 θέματα που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Αξιολόγηση βαρύνουσας σημασίας εν όψει διαπραγμάτευσης για αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
.
.
Eurokinissi

Με γεμάτη ατζέντα από μια σειρά κρίσιμα θέματα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Αθήνα τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Η επικείμενη αξιολόγηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες μεταμνημονιακές, καθώς η ομαλή ολοκλήρωση της θα οδηγήσει και επίσημα την κυβέρνηση μαζί με τους δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αλλάξουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Προϋπόθεση είναι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να καταγράψουν στο μπλοκάκι τους ότι η ελληνική οικονομία προχωρά χωρίς προβλήματα, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές θα εξετάσουν την πορεία μια σειράς ιδιαίτερα κρίσιμων θεμάτων, στην πλαίσιο της σύνταξης της έκθεσης τους με την οποία θα ενημερώσουν τους Οργανισμούς τους, αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup.

Η λίστα των θεμάτων που θα εξετάσουν οι Θεσμοί μαζί με την κυβέρνηση, περιλαμβάνει μια δεκάδα καυτών θεμάτων τα οποία όλα θεωρούνται κομβικά για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει:

1.Τον ενδελεχή έλεγχο της πορεία υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δανειστές θα ελέγξουν και την πρόοδο που έχει καταγράψει το σχέδιο και από την πλευρά της κυβέρνησης σε επίπεδο νομοθέτησης, αλλά και από την πλευρά των τραπεζών σε επίπεδο προετοιμασίας τους εν όψει της εκκίνησης της διαδικασίας.

2. Την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα ισχύει έως τον Απρίλιο του 2020. Οι Θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και στο εξής οι υποθέσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

3. Παρατήρηση της πορείας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το πολύ μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, αλλά κυρίως το μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων και αναστολής των διαδικασιών.

4. Εξέταση του έργου της επιτροπής η οποία έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών τις περίπου 3.000 περιοχές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τον υπολογισμό των των αντικειμενικών τιμών.

5. Παρακολούθηση του ρυθμού αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργήσει το Δημόσιο προς ιδιώτες. Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει για αυτό το σκοπό να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενημερώνει με εκθέσεις την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

6.Την στελέχωση της ΑΑΔΕ με επιπλέον 12.500 άτομα. Συνολικά, οι Θεσμοί έχουν εκφράσει την ικανοποίηση τους σχετικά με την πρόοδο των συμπληρωματικών μέτρων που συμφωνήθηκαν για τη διευκόλυνση της επίτευξης μελλοντικών στόχων προσλήψεων.

7. Το σχεδιασμό του τριετούς πλάνου δράσης για τη δικαιοσύνη με στόχο την ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων σε όλα τα Δικαστήρια, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι το τέλος του 2019.

8. Την παρακολούθηση προόδου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

9. Την υλοποίηση του μηχανισμού άμεσης έκδοσης όλων των απαιτούμενων εγγράφων και σχετικών εφαρμοστικών πράξεων για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων.

10. Την εξέταση της πορείας του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Δημοφιλή