Τις ημέρες των Χριστουγέννων - όπως και σε κάθε διακοπές -, συνήθως το ποτό ρέει άφθονο. Το ουίσκι πριν καθίσουμε στο τραπέζι, κρασί και μπύρα στο δείπνο, ένα λικέρ μετά το γεύμα για να αλλάξουμε γεύση: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ποτά που καταναλώνουμε.
Κι αν το υπερβολικό ποτό μας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα και τελικά καταστρέφει τις γιορτές μας;
Τότε, όσο κι αν το ευχαριστιόμαστε τη στιγμή που συμβαίνει, θα πρέπει να μειώσουμε λίγο την κατανάλωση αλκοόλ φέτος στις γιορτές. Και για να το πετύχουμε παρά τους πειρασμούς της καλής παρέας και του εορταστικού κλίματος, οι ειδικοί μοιράζονται τις κορυφαίες συμβουλές τους.
1. Πηγαίνουμε σε εορταστικές εκδηλώσεις όπου το αλκοόλ δεν είναι ο πρωταγωνιστής
«Τα πάρτι, κατά 99%, έχουν ως κυρίαρχη απασχόληση την κατανάλωση αλκοόλ», θεωρεί ο δρ Στεφάν Χόλτσφορντ, ιατρικός διευθυντής στο Recovery Centers of America. «Ωστόσο, το να κανονίσουμε με φίλους να δούμε μια παράσταση, το να συναντηθούμε σε ένα παζάρι και να πιούμε ζεστή σοκολάτα ή πολύ απλά το να πάμε σινεμά, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες να πιούμε, σε σχέση με ένα κοκτέιλ πάρτι», συνιστά ο Χόλτσφορντ.
Αν τώρα, είμαστε προσκεκλημένοι σε τραπέζια, στα οποία ξέρουμε ότι οι καλεσμένοι πίνουν αδιάκοπα, εφόσον θέλουμε να αποφύγουμε το ποτό, καλύτερα να μην παρευρεθούμε .
2. Πίνουμε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις
Στην περίοδο των γιορτών, η διαιτολόγος Κέλι Τζόουνς, μας συμβουλεύει να ελαχιστοποιήσουμε την πρόσληψη αλκοόλ, πίνοντας μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι, ας πούμε, μετά τη δουλειά, ένα ήσυχο βράδυ Τετάρτης στο σπίτι.
«Στην ουσία, προτείνω μέσα στις διακοπές να αποφύγουμε το καθιερωμένο ποτηράκι κρασί που πίνουμε τις υπόλοιπες νύχτες της εβδομάδας όταν γυρνάμε σπίτι. Έτσι κάνουμε ένα είδος ”οικονομίας”, προκειμένου να δικαιούμαστε να πιούμε ένα ποτό παραπάνω όταν το σηκώνει η παρέα», εξηγεί η Τζόουνς.
3. Βρίσκουμε έναν «σύμμαχο»
«Αν ”συνεργαστούμε” με έναν φίλο, που επίσης έχει αποφασίσει να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και ”προκαλέσουμε” ο ένας τον άλλο, για το ποιος θα τα πάει καλύτερα, ο αγώνας μας θα είναι πολύ πιο ευχάριστος και διασκεδαστικός», προτείνει η γαστρεντερολόγος δρ Πάρθα Νάντι.
4. Αναπτύσσουμε μια στρατηγική γύρω από το ζήτημα «ποτό»
«Ένα πρώτο βήμα, είναι να πίνουμε το πρώτο ποτό όσο πιο αργά γίνεται», μας παροτρύνει η διαιτολόγος Στέφανι Ντιούν. «Και αν μάλιστα ξεκινήσουμε με ανθρακούχο νερό ή με ένα mocktail, αυτόματα μειώνεται το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μας δίνεται η ευκαιρία να πιούμε», συμπληρώνει η ίδια.
Η Ντιούν συνιστά επίσης, ανάμεσα σε κάθε ποτό, να πίνουμε ένα ποτήρι νερό ή ένα οποιοδήποτε ρόφημα χωρίς αλκοόλ. Αυτό θα επιβραδύνει την κατανάλωση αλκοόλ με αποτέλεσμα να την μειώσει κιόλας. Και εκτός αυτού, τα μη αλκοολούχα μας προσφέρουν τη γεύση και τη χαρά της ψευδαίσθησης, χωρίς τις ολέθριες συνέπειες του σκληρού ποτού.
5. Αγκαλιάζουμε τον κόσμο των μόκτειλ και άλλων μη αλκοολούχων ποτών
«Ας πειραματιστούμε με φρουτώδη μοκτέιλ, μπύρα χωρίς αλκοόλ και άλλα μη αλκοολούχα ποτά στο σπίτι, πριν ξεκινήσουν για τα καλά οι γιορτές», προτείνει η Ντιούν. «Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές μη αλκοολούχων ποτών στην αγορά, που ο καθένας μας θα βρει αυτό που του ταιριάζει», προσθέτει η ειδικός.
Ακόμη, αν είμαστε φαν του κρασιού και δεν θέλουμε να δείχνουμε οι «ξενέρωτοι» της βραδιάς, ας δοκιμάσουμε λίγο χυμό κράνμπερι αναμεμειγμένο με ανθρακούχο νερό. Οι τανίνες στον χυμό κράνμπερι και οι φυσαλίδες στο ανθρακούχο νερό δημιουργούν παρόμοια αίσθηση στο στόμα, με ένα ξηρό αφρώδες ροζέ κρασί. Απλά χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που προκαλεί το αλκοόλ.
Φέτος στις γιορτές πίνουμε όσο θέλουμε εμείς. Όχι όσο μας επιβάλλουν οι συναναστροφές μας. Έτσι, σίγουρα θα μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Και μάλιστα θα το απολαύσουμε πολύ περισσότερο και νηφάλιοι.
(Με πληροφορίες από yahoo).