Τα 5 ζητήματα στα online ραντεβού που καλούνται να λύσουν οι ψυχοθεραπευτές

«Το άγχος του online dating είναι ένα πολύ καυτό θέμα στη συμβουλευτική σχέσεων», λένε οι ειδικοί.
.
tommaso79 via Getty Images
.

Η σύμβουλος γάμου Τζένιφερ Τσάπελ Μαρς δεν είναι single εδώ και περίοπου 10 χρόνια. Θυμάται πολύ καλά πως στην εποχή της το online dating απευθυνόταν σε λίγους και σίγουρα όχι στις μάζες.

Σήμερα γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Χάρη στους πελάτες της που είναι χωρίς σύντροφο γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες του online dating.

«Το άγχος του online dating είναι ένα πολύ καυτό θέμα στη συμβουλευτική σχέσεων», λέει στην HuffPost US. «Για να βοηθήσω τους πελάτες μου πρέπει να μάθω απ′ αυτούς και να κάνω τη δική μου έρευνα. Κάπως έτσι πληροφορούμαι τους κανόνες λειτουργίας αυτού του ”συστήματος”. Τώρα συχνά τεστάρω τους πελάτες μου για να μάθω όλες τις νέες εφαρμογές και το τι ισχύει», συμπληρώνει.

Να, λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνά της, αλλά και άλλων συναδέλφων της, ποια είναι τα πιο ενοχλητικά ζητήματα που προκύπτουν στο online dating, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πελατών της. Παραπονούνται ότι:

1. «Το να είμαι κανείς σε πολλές online dating εφαρμογές ισοδυναμεί με μια δεύτερη δουλειά»

Για να έχουν ένα ευρύ δίκτυο επαφών, πολλοί singles έχουν επαφές σε πολλές online dating εφαρμογές με πολλές συζητήσεις να τρέχουν με πολλούς ανθρώπους.Το να διαχειρίζεται κανείς το προφίλ του σε πάρα πολλές σελίδες απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Πολλοί μάλιστα λένε ότι το να «τρέχουν» πολλές τέτοιες σελίδες, αυτό ισοδυναμεί με μια δεύτερη δουλειά.

2. «Ξεκινήσαμε chat και μετά ... η απόλυτη σιγή»

Παλιότερα, η ρομαντική επαφή μεταξύ αγνώστων λάμβανε χώρα σε μπαρ και σ′ άλλα μέρη που σύχναζαν οι singles. Σήμερα υπάρχουν δυο περιπτώσεις να απορριφθείς ως άτομο. Σε προσωπική σχέση αλλά και στις διαδικτυακές εφαρμογές και μάλιστα προτού καλά - καλά σε γνωρίσει κάποιος. Γι′ αυτό, οι σύμβουλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις συναισθημάτων εκεί.

3. «Γιατί διαρκώς προσελκύω τους λάθος τύπους ανθρώπων; Φταίω εγώ;»

«Διαδικτυακά ταιριάζω με το λάθος τύπο ανθρώπου» Αυτή είναι μια διαπίστωση που πολύ συχνά ακούν οι σύμβουλοι από τους πελάτες οι οποίοι επιδίδονται σε διαδικτυακό dating. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολλοί δεν δίνουν αληθινές πληροφορίες γύρω από τον εαυτό τους. Το πως πλασάρει κανείς τον εαυτό του είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Κι ένα κοινό φάουλ είναι να δίνει κανείς την εικόνα ότι δεν θέλει κάτι σοβαρό ενώ στην πραγματικότητα να θέλει κάτι περισσότερο από one night stand. Τι είναι αυτό που μπορεί να μας γλυτώσει από πολλές παραονήσεις; Να είμαστε αυθεντικοί.

4. «Τα πρώτα ραντεβού θυμίζουν ακρόαση και κανένας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο προφίλ που έχει παρουσιάσει»

Αυτό είναι φυσικό, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από το πρώτο ραντεβού δεν υπάρχει επαφή, κι ότι ο καθένας προσπαθεί να δείξει τον καλύτερό του εαυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγχος κι αμηχανία. Η επαγγελματική συμβουλή που έχει να δώσει κανείς είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο με τρία ραντεβού για να καταλήξουμε αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας μας κάνει ή όχι.

5. «Το online dating είναι κάτι επιπόλαιο»

Πολλοί είναι οι πελάτες σύμβουλων γάμων που αναφέρουν ότι το on line dating είναι επιφανειακό, εστιάζει στην εύκολη και γρήγορη σωματική επαφή και δεν έχει να κάνει με περισσότερο βαθύτερη σχέση. Ιδίως όσον αφορά τους gay, πολλοί εκφράζουν το παράπονο ότι για να κάνει κανείς online dating πρέπει να έχει το τέλειο σώμα κι ότι αυτή η πρακτική δεν ταιριάζει σε όσους δεν το διαθέτουν. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες σύμβουλους, πάντως, είναι εντελώς φυσικό, καθ′ ότι αυτός που μας ελκύει στην πραγματική ζωή είναι διαφορετικός από τον τέλειο παρτενέρ που ψάχνουμε στο διαδίκτυο. Γι΄αυτό η προτροπή τους είναι πολλές φορές να αναζητήσουν σύντροφο σε LGBT γκρουπ δια ζώσης κι όχι on line.

Με πληροφορίες από: HuffPost US