Τα 50 πυρηνικά όπλα σε τουρκικό έδαφος που προκαλούν «πονοκέφαλο» στις ΗΠΑ

Σχέδια για απομάκρυνσή τους από το Ιντσιρλίκ.
Anadolu Agency via Getty Images

Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελούν άλλη μια σημαντική εξέλιξη στο ψηφιδωτό των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας, με τις σχέσεις των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, να μην παρουσιάζουν δείγματα βελτίωσης (αν εξαιρεθεί η γνωστή «αγάπη» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

Με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, στο οποίο αναφέρεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ, εξέταζαν σχέδια για την απομάκρυνση περίπου 50 τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται αποθηκευμένα, υπό αμερικανικό έλεγχο, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Murad Sezer / Reuters

Τα όπλα αυτά, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος, είναι στην ουσία «όμηροι» του Τούρκου προέδρου: Απομάκρυνσή τους από το Ιντσιρλίκ θα σηματοδοτούσε ντε φάκτο τέλος της συμμαχίας ΗΠΑ- Τουρκίας, ωστόσο παραμονή τους διαιωνίζει μια πολύπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση.

«Νομίζω ότι είναι πρωτιά- μια χώρα που έχει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της κυριολεκτικά χρησιμοποιεί πυροβολικό εναντίον αμερικανικών δυνάμεων» έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζέφρι Λιούις, του James Martin Center for Nonproliferation Studies.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν πρόσφατα εξέφρασε πυρηνικές φιλοδοξίες για την Τουρκία, σχολιάζοντας, μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του, πως «δεν μπορεί να αποδεχτεί» κανόνες που εμποδίζουν την Τουρκία να αποκτήσει η ίδια πυρηνικά όπλα. «Δεν υπάρχει ανεπτυγμένο έθνος στον κόσμο που να μην έχει» ισχυρίστηκε (αν και, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όντως δεν έχουν: Για την ακρίβεια, οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ).

Σημειώνεται πως οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ένωσης, στον περιορισμό των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας, ωστόσο απέφυγαν να επιβάλουν ένα πλήρες εμπάργκο της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Όπως επισημαίνει το Reuters, ένα πλήρες εμπάργκο θα είχε βάλει την Τουρκία στην ίδια λίστα με τη Βενεζουέλα και τη Ρωσία, χώρες τις οποίες η ΕΕ θεωρεί εχθρικές και για τις οποίες ισχύει επίσημη απαγόρευση.

Όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ, θεωρείται πως πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης Β61- όπλα που ρίχνονται από αεροπλάνα και εντάσσονταν στο πλαίσιο της στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ απέναντι στη Σοβιετική Ένωση κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Δημοφιλή