Τα 6 ερωτήματα της ΝΔ προς την κυβέρνηση για την Novartis

Μητσοτάκης: Δύσκολη η συναίνεση όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία
George Vitsaras / SOOC

Εξι παρατηρήσεις που ενέχουν και το χαρακτήρα των ερωτήσεων με αποδέκτη πρωτίστως την κυβέρνηση διατυπώνουν πηγές της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση Novartis και την δικογραφία που κατατέθηκε το μεσημέρι στη βουλή.

Σύμφωνα λοιπόν με τη ΝΔ από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (υπάρχει μόνον μία μαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο).

«Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ντοκουμέντο, η οποία περιέλαβε στο ”ρεπορτάζ” της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς» τονίζουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως από κανένα απολύτως στοιχείo της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από το FBI, όπως ψευδώς ισχυρίζονται από χθες κυβερνητικοί παράγοντες για να προσδώσουν αξιοπιστία στις καταγγελίες τους.

«Όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι ”άκουσαν”, ”τους είπαν”, ”υποθέτουν”, ”εικάζουν”» δηλώνουν στη ΝΔ. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε χθες να δοθούν αντίγραφα ακόμη και στους βουλευτές της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομόφωνα το ζήτησαν”.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα παράδοξο ότι το προφητικό αυτό επιχείρημα του πρωθυπουργού το επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ως βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε εκ των υστέρων.

Η ΝΔ, τέλος, δηλώνει πως επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν το επονομαζόμενο σκάνδαλο της Novartis και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της».

Μητσοτάκης: Δύσκολη η συναίνεση όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία

Για τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως είναι πολιτικός που πιστεύει στη συναίνεση αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει τέτοια διάθεση.

«Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φόρων και τόνισε πως «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αδιαπραγμάτευτα μεταρρυθμιστική».

«Δεν θα ανεχτώ προσωπικές ατζέντες και εσωκομματικές ισορροπίες», ξεκαθάρισε υπογραμμίζοντας με έμφαση πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα συμπυκνώνεται σε μεταρρυθμίσεις ελληνικής ιδιοκτησίας.

«Καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του και η ελληνική οικονομία μετά θα είναι εκτεθειμένη στις αγορές, πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα τις αγκαλιάζει το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία», συνέχισε και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσα από μία έκρηξη επενδύσεων.

Δημοφιλή