Η αγωνία, το άγχος, η απόκρυψη των πραγματικών συναισθημάτων και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι όλα σημάδια ότι ίσως μεγαλώσαμε σε μια τοξική οικογένεια.
Δυστυχώς, ορισμένοι γονείς δεν συνειδητοποιούν πως ο εγωισμός και η αδιαφορία για τα συναισθήματα των παιδιών τους, έχουν τεράστιο αντίκτυπο πάνω τους. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά αρχίζουν να επικρίνουν τον εαυτό τους, να αισθάνονται αβοήθητα και να έχουν προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή.
Ακολουθούν 8 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τον εσωτερικό σας κόσμο.
1. Φοβόμαστε την χειραγώγηση
Συμβαίνει πολύ συχνά στις τοξικές οικογένειες να χρησιμοποιούν την χειραγώγηση για να ελέγχουν άλλα μέλη της οικογένειας. Σε καθημερινή βάση, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να μετατραπεί σε μια συναισθηματική κακοποίηση.
2. Δυσκολευόμαστε στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και δεν εμπιστευόμαστε εύκολα άλλους ανθρώπους
Όταν κάποιος μεγαλώνει σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα νιώθει πως βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση και πάντα πρέπει να προσέχει πως συμπεριφέρεται. Ποιος θα μπορούσε να ζήσει σε μια οικογένεια που δημιουργεί τέτοιο περιβάλλον; Τα παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, συνήθως δεν εμπιστεύονται εύκολα άλλους, ενώ υποσυνείδητα περιμένουν κάποιον να τους κατακρίνει ή να τους απογοητεύσει.
3. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την αποτυχία
Όσοι μεγάλωσαν σε ένα τοξικό περιβάλλον ίσως αισθάνονται συνεχώς ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή ακόμα θεωρούν τους εαυτούς τους άχρηστους. Οι γονείς, ίσως ήταν υπερβολικά απαιτητικοί ή κατηγορούσαν το παιδί όταν δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι πανικοβάλλονται στην πρώτη αποτυχία ή λάθος.
4. Επικρίνουμε πολύ τον εαυτό μας
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, που δημιουργείται από τοξικούς γονείς, κάνει ένα παιδί να αισθάνεται ηλίθιο, ανάξιο και να δημιουργεί την εικόνα πως δεν αξίζει κάτι καλύτερο. Οτιδήποτε και να κάνουν αυτά τα παιδιά, επικρίνουν τους εαυτούς τους, διστάζουν και έχουν δεύτερες σκέψεις. Έχουν ”αποδεχτεί” ότι είναι χειρότερα από τα άλλα παιδιά, γεγονός που τα κάνει να υποφέρουν ψυχικά, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, επειδή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη διανοητική στήριξη.
5. Δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας
Γονείς που ασκούν ψυχολογική ή σωματική βία στα παιδιά τους, παραμελούν και τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, αν κάποιο παιδί προσπαθήσει να τα εκφράσει μπορεί να υποστεί μεγαλύτερη κακομεταχείριση από τους γονείς. Έτσι, διαλέγουν να κρύψουν τον πόνος τους, την δυσαρέσκειά τους και τον θυμό τους.
6. Αισθανόμαστε πολύ συχνά άγχος
Τα παιδιά που προέρχονται από τοξικές οικογένειες συχνά διαγιγνώσκονται με διαταραχές άγχους. Αυτό συμβαίνει λόγω της οικογενειακής αστάθειας, της ψυχικής και σωματικής κακομεταχείρισης και της έλλειψης ασφάλειας. Τα παιδιά με άγχος αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης και μπορεί να αισθάνονται αρκετά συχνά, νευρικοί, ανήσυχοι και θυμωμένοι.
πηγή: brightside