
Σύμφωνα με την έκθεση Global Travel Outlook της Skift Research, οι ταξιδιωτικές εταιρείες αναμένουν αύξηση 24% στον αριθμό των ταξιδιών που προγραμματίζουν οι άνθρωποι για το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2024.
Για πολλούς από εμάς, αυτό θα σημαίνει ότι θα πετάξουμε με πτήσεις στο εξωτερικό και, σύμφωνα με τον γιατρό διαχείρισης πόνου δρ. Σιν Ορμοντ από το Atlas Pain Specialists, ο οποίος συνεργάζεται με την Total Travel Protection, θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε τις διακοπές μας πριν καν ξεκινήσουν, λαμβάνοντας ορισμένα φάρμακα κατά τη διάρκεια των πτήσεών μας.
Ο δρ Ορμοντ σημειώνει: «Ως γιατρός διαχείρισης πόνου, τονίζω πάντα τη σημασία του να προσέχουμε τα φάρμακα που λαμβάνουμε ειδικά όταν πετάμε. Τα αεροπορικά ταξίδια μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα λειτουργούν στο σώμα μας κι ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο υψόμετρο».
Επτά φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε σε μια πτήση
Οποιοειδή παυσίπονα
Τα οπιοειδή, όπως η κωδεΐνη, μπορεί να μας κάνουν να νυστάζουμε, συμφωνεί ο δρ Ορμοντ, «αλλά στον αέρα, οι επιδράσεις τους μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερες».
Προειδοποιεί ότι μπορούν να επιβραδύνουν την αναπνοή μας (που ήδη δεν είναι ιδανική σε ένα περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο), καθώς και να μας κάνουν να αισθανόμαστε ζαλάδα, ναυτία ή ακόμη και σύγχυση.
Η συμβουλή του: «Αν χρειαζόμαστε ανακούφιση από τον πόνο, ας εξετάσουμε μη οπιοειδείς επιλογές, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, αντί γι′ αυτό».
Υπνωτικά χάπια
Προσπαθούμε να κοιμηθούμε σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων; Να είμαστε προσεκτικοί, λέει ο δρ Ορμοντ.
«Τα υπνωτικά χάπια μπορεί να μας κάνουν υπερβολικά ζαλισμένους, αποπροσανατολισμένους ή ακόμη και να ... υπνοβατούμε στον διάδρομο (ναι, συμβαίνει!) Και αν - ο μοι γένοιτο! - υπάρξει έκτακτη ανάγκη, δεν θα θέλαμε να είμαστε πολύ εκτός εαυτού για να αντιδράσουμε».
Αντί γι′ αυτό συνιστά μια καλή μάσκα ματιών, ένα μαξιλάρι για το λαιμό και τα ακουστικά που μας απομονώνουν από τους εξωτερικούς θορύβους. Αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι το καλύτερο «στοίχημά» μας.
Φάρμακα κατά του άγχους
Αν είμαστε νευρικοί στον αέρα, μπορεί να φαίνονται ως η ιδανική λύση, αλλά ο δρ Ορμοντ προειδοποιεί ότι μπορεί να «χτυπήσουν» πιο δυνατά σε υψόμετρο, λέγοντας: «Ισως να αισθανθούμε ιδιαίτερα υποτονικοί, να έχουμε δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμη και να λιποθυμήσουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αν η πτήση μας προκαλεί άγχος, ας δοκιμάσουμε βαθιές αναπνοές, τεχνικές απόσπασης της προσοχής ή ακόμη και φυσικές θεραπείες όπως η μελατονίνη».
Διουρητικά
Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στο πρήξιμο και την αρτηριακή πίεση, αλλά μας κάνουν επίσης να πηγαίνουμε πολύ συχνά στην τουαλέτα.
«Το περιβάλλον του αεροπλάνου ήδη αφυδατώνει, οπότε τα διουρητικά μπορεί να μας κάνουν να ζαλιστούμε, να αισθανθούμε αδύναμοι και να χάσουμε τις αισθήσεις μας. Αν πρέπει να τα πάρουμε, ας πιούμε επιπλέον νερό (και ίσως επιλέξουμε μια θέση στον διάδρομο!)».
Αντιισταμικά που φέρνουν νύστα
Τα παλαιάς σχολής φάρμακα κατά των αλλεργιών μπορούν να μας βγάλουν νοκ άουτ, αλλά όχι με καλό τρόπο. Μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ζαλισμένοι, να επιβραδύνουν το χρόνο αντίδρασής μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, καθώς καθόμαστε ακίνητοι για πολύ ώρα.
Ο δρ Ορμοντ σημειώνει: «Εάν οι αλλεργίες ή η ναυτία λόγω κίνησης αποτελούν πρόβλημα, ας προτιμήσουμε μη υπνωτικές επιλογές όπως το Claritin ή το Allegra».
Ισχυρά μυοχαλαρωτικά
Τα μυοχαλαρωτικά μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε ασταθείς και αδύναμοι, κάτι που δεν είναι καλό όταν βρισκόμαστε στριμωγμένοι σε ένα κάθισμα αεροπλάνου. Μπορούν επίσης να μας δυσκολέψουν να ξυπνήσουμε και να κινηθούμε, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα.
Αντ′ αυτού, ο γιατρός λέει, αν έχουμε μυϊκούς πόνους, ας δοκιμάσουμε χαλαρές διατάσεις και τα αυτοκόλλητα θερμότητας που ενεργοποιούνται από τον αέρα.
Αντιπηκτικά - Τα χρησιμοποιούμε με προσοχή
Εάν παίρνουμε αντιπηκτικά, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μακρινές πτήσεις.
«Οι πολλές ώρες στο κάθισμα του αεροπλάνου αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος κι ακόμη και ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει, υπερβολική αιμορραγία. Ας σηκωνόμαστε κι ας κινούμαστε κάθε μία ώρα, ας φορέσουμε κάλτσες συμπίεσης κι ας μιλήσουμε με το γιατρό μας για τις προφυλάξεις», καταλήγει.