Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τους φόβους για ρωσική εισβολή να μη φαίνονται να υποχωρούν, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για κάποια γενικευμένη εισβολή, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η Ρωσία θα προβεί σε κάποια ενέργεια, καθώς έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα- ωστόσο και πάλι δεν μπορεί να αποκλειστεί, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας για το αντίθετο, το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να διατάξει μια πλήρους κλίμακας επίθεση, με κίνδυνο η Ευρώπη να βρεθεί ενώπιον της μεγαλύτερης πολεμικής σύγκρουσης στην ήπειρο εδώ και δεκαετίες.
H Ρωσία θεωρείται πως έχει συγκεντρώσει πλέον περίπου 130.000 στρατιώτες στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times στα τέλη του Ιανουαρίου, πλέον έχει δυνάμεις γύρω από όλες τις πλευρές- τόσο στο δικό της έδαφος όσο και στη Λευκορωσία και στην Υπερδνειστερία (αποσχιθέν τμήμα της Μολδαβίας το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία), με άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και άλλα είδη βαρέος οπλισμού. Όπως αναφέρουν οι NY Times, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αξιολογήσει πως το Κρεμλίνο έχει σχέδια για μια στρατιωτική επιχείρηση με συμμετοχή μέχρι και 175.000 στρατιωτών- και, παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, αναλυτές λένε ότι η χώρα συνθέτει την «αρχιτεκτονική» που απαιτείται για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Μεγάλο μέρος της συγκέντρωσης στρατευμάτων θεωρείται πως έχει να κάνει με στρατιώτες και είδη εξοπλισμού η μετακίνηση των οποίων είναι χρονοβόρα (άρματα μάχης, βαριά τεθωρακισμένα κλπ) και σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρθηκαν από βάσεις μέχρι και στη Σιβηρία. Ωστόσο πριν την έναρξη μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης χρειάζεται και η ανάπτυξη εφέδρων και υποδομών επιμελητείας, όπως στρατιωτικά νοσοκομεία εκστρατείας: Αναλυτές έλεγαν πως μέχρι τώρα αυτά τα στοιχεία έλειπαν, (αν και έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές περί μετακινήσεών τους σε κάποιους τομείς).
Επίσης, υπάρχουν οι δυνάμεις των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ). Οι δυνάμεις αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, υπολογίζονται σε 30.000 μαχητές (Ουκρανοί και Ρώσοι μαχητές που μάχονται κατά της κυβέρνησης του Κιέβου). Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Ρωσία έχει μετακινήσει από τις αρχές του 2021 επιπλέον πέντε BTG (battalion tactical groups, τακτικές ομάδες τάγματος) στα σύνορα κοντά στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ, περιλαμβανομένων 5.000 στρατιωτών που απεστάλησαν για να ενισχύσουν τις 12.000 που σταθμεύουν μόνιμα εκεί.
Ακόμη, μεγάλη φαίνεται η συγκέντρωση βόρεια της Ουκρανίας, σε περιοχές όπως το Κλίντσι, όπου συναντιούνται τα σύνορα Ουκρανίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας. Η Ρωσία έχει επίσης αρχίσει να μεταφέρει στρατεύματα, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στη σύμμαχό της Λευκορωσία, σε μικρή απόσταση από το ίδιο το Κίεβο: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας λέει πως έχουν αποσταλεί εκεί για ασκήσεις που έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 10 Φεβρουαρίου, μα Αμερικανοί αξιωματούχοι και το ΝΑΤΟ λένε ότι οι ασκήσεις αυτές είναι πρόσχημα για την ανάπτυξη στρατευμάτων που απειλούν την Ουκρανία και προκαλούν ανησυχία στο ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Mechanics, ο ρωσικός στρατός ξηράς έχει αναπτύξει στοιχεία από δέκα στρατιές και σώματα στρατού, με αρκετές χιλιάδες άρματα μάχης, ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης), πυροβόλα, ελικόπτερα και συστήματα αεράμυνας- οπότε θεωρείται δύσκολο μια τέτοια δύναμη να μετακινήθηκε απλά ως επίδειξη ισχύος.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει όντως να κάνει κάποια στρατιωτική κίνηση, θεωρείται πως, εν όψει της εκκίνησής της, θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις τις προηγούμενες εβδομάδες ημέρες. Κατά το Popular Mechanics, αρχίζοντας από διάστημα δύο εβδομάδων πριν την έναρξη, αυτές θα είναι οι εξής:
Δύο εβδομάδες πριν
Συγκέντρωση αποθεμάτων καυσίμων και πυρομαχικών: Θα χρειαστούν μεγάλες συγκεντρώσεις πυρομαχικών και καυσίμων για οχήματα εδάφους και αεροσκάφη κοντά στα σύνορα, καθώς και νοσοκομεία εκστρατείας. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν παρατηρηθεί τέτοια στοιχεία εκεί (εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ισχυρή ένδειξη πως επίκειται στα αλήθεια επιχείρηση).
Κυβερνοεπιθέσεις: Ρώσοι στρατιωτικοί χάκερ αναμένεται να χτυπήσουν τα δίκτυα υπολογιστών της Ουκρανίας, κυρίως αυτά της κυβέρνησης, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης κλπ. Οι Ουκρανοί θα βρεθούν εκτός των λογαριασμών στους τις τράπεζες, θα υπάρχουν διακοπές ρεύματος εντός χειμώνα, προβλήματα στα συστήματα της κυβέρνησης κ.α., με σκοπό να πληγεί το ηθικό των πολιτών και να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Παρεμβολές σε GPS: Άλλη μια κίνηση, κατά το Popular Mechanics, θα είναι οι παρεμβολές/ προκλήσεις προβλημάτων στα συστήματα GPS στην Ουκρανία, ώστε να μη λειτουργούν ή να δίνουν λάθος στοιχεία, δυσχεραίνοντας τον συντονισμό των στρατιωτικών μονάδων και κάμπτοντας το ηθικό των πολιτών. Σημειώνεται πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το δικό της σύστημα πλοήγησης, GLONASS.
Μια εβδομάδα πριν
Έξοδοι επιθετικών υποβρυχίων: Μια ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας σε περίπτωση εισβολής είναι μάλλον απίθανη, δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, ωστόσο προληπτικά η Ρωσία θα έβγαζε όσο περισσότερα επιθετικά υποβρύχια μπορούσε στον βόρειο Ατλαντικό εν όψει μιας πολεμικής σύγκρουσης, για το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσής της. Σημειώνεται πως το «κλείσιμο» του Ατλαντικού σε περίπτωση πολέμου με το ΝΑΤΟ ήταν βασικό κομμάτι της σοβιετικής στρατηγικής από τον Ψυχρό Πόλεμο ακόμα (λόγω των μαθημάτων και εμπειριών από τη Μάχη του Ατλαντικού κατά τον Β′ ΠΠ, όπου η Γερμανία προσπάθησε να κάνει το ίδιο), με σκοπό να εμποδιστεί η άφιξη αμερικανικών ενισχύσεων στην Ευρώπη.
Ηλεκτρονικός πόλεμος: Οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας θα επιδίδονταν σε έντονη δραστηριότητα μερικές ημέρες πριν την έναρξη μιας επίθεσης, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών και την παρεμπόδιση των αμυντικών προετοιμασιών της Ουκρανίας. Ιπτάμενα ραντάρ θα πετούσαν κατά μήκος των συνόρων για να εντοπίσουν ουκρανικές δυνάμεις και να παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες, ενώ αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης θα παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Παράλληλα άλλα συστήματα θα προκαλούσαν παρεμβολές σε ραντάρ και τηλεπικοινωνίες.
Μπλακάουτ στα social media: Άλλη μια ενέργεια θα ήταν ένα μπλακάουτ στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αποφευχθεί η διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές προετοιμασίες (από αναρτήσεις στρατιωτικών ή φιλικών τους προσώπων για μετακινήσεις τους, εικόνες από μεταφορές στρατευμάτων κλπ), καθώς και ο έλεγχος της ροής της πληροφόρησης και του αφηγήματος περί της σύγκρουσης.
Τελευταίες 24 ώρες
«Πράσινα ανθρωπάκια»: Τα «πράσινα ανθρωπάκια» που εμφανίστηκαν στην Κριμαία πάνοπλα και χωρίς διακριτικά έπαιξαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014, θέτοντας στρατηγικής σημασίας περιοχές υπό τον έλεγχό τους και προκαλώντας σύγχυση, καθώς όλοι ήξεραν ότι ήταν Ρώσοι στρατιώτες, μα δεν επρόκειτο για κάτι «επίσημο». Πλέον τα «κόλπα» του υβριδικού πολέμου είναι ευρύτερα γνωστά στην Ουκρανία και στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν αποκλείεται να λάμβαναν χώρα παρόμοιες επιχειρήσεις στην Ουκρανία και πάλι, τις ώρες πριν μια ρωσική επίθεση. Μέλη των ειδικών δυνάμεων θα διείσδυαν από τα μακρά σύνορα των δύο χωρών, θέτοντας σημαντικούς στόχους υπό τον έλεγχό τους- ωστόσο θεωρείται πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο ήταν πριν από οκτώ χρόνια.
Αναγνωρίσεις από drones: Ρωσικά drones μικρής εμβέλειας θα πραγματοποιούσαν αναγνωρίσεις των ουκρανικών θέσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, περνώντας τα σύνορα και συλλέγοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιούνταν για να στοχευθούν από αεροσκάφη, πυροβολικό και πυραύλους.