Τα αιτήματα του ΥΠΟΙΚ και η ατζέντα των θεσμών

Οι διαπιστώσεις των θεσμών θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 26 Φεβρουαρίου.
Eurokinissi

Τέλος χρόνου για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς έως αύριο Σάββατο θα πρέπει να αποσταλούν στους θεσμούς και τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με την πρόοδο των ανοιχτών θεμάτων της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών είχαν συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου οι τεχνοκράτες των θεσμών να ολοκληρώσουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι διαπιστώσεις των θεσμών θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 26 Φεβρουαρίου, μαζί με την έκθεση και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στο πλαίσιο των ελέγχων του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Από την ελληνική πλευρά αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα των θεσμών. Οι εκθέσεις των τεχνοκρατών θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει η συζήτηση των αιτημάτων που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Τα αιτήματα αυτά αφορούν:

– Την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) για ώριμες επενδύσεις

– Την αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

– Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ.

– Τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο επόμενο έτος

– Να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι περίπου 200 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Η λίστα με τα αιτήματα της κυβέρνησης αφορούν τη συζήτηση την οποία επιδιώκει να ανοίξει η ελληνική πλευρά με στόχο να δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για την προώθηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει. Αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων οι θεσμοί μοιάζουν τουλάχιστον απρόθυμοι να προχωρήσουν στη μείωση των στόχων, ενώ το αίτημα για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συζητηθεί περί τον Ιούνιο.

Η ατζέντα των θεσμών

Αντίθετα από την ιεράρχηση των θεμάτων που κάνει η Αθήνα, το ενδιαφέρον των θεσμών επικεντρώνεται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, στην πρόοδο των επενδύσεων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και κυρίως προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Ειδικά στο τελευταίο, οι θεσμοί ασκούν έντονες πιέσεις ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νέου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες, με πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και επιτάχυνση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ενδεικτικό των προθέσεων των δανειστών είναι ότι στις τελευταίες επαφές με Έλληνες αξιωματούχους έχουν ξεκινήσει να θέτουν το συγκεκριμένο θέμα ως προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα ελληνικά αιτήματα.

Δημοφιλή