Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός μας ρυθμός ηρεμίας είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου – ακόμη και σε υγιή άτομα.
Οι δείκτες δύναμης και ισορροπίας, όπως το πόσο καιρό μπορούμε να σταθούμε στο ένα πόδι και πόσα push-ups μπορείτε να κάνουμε, μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Είναι λογικό, λοιπόν, ότι καθώς το σώμα μας αλλάζει, αλλάζουν και οι απαιτήσεις του.
Σε γενικές γραμμές, 0,83 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η τυπική πρόσληψη που συμβουλεύονται οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ - αλλά οι Διατροφικές Κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς έχουν επίσης κοινοποιήσει έναν πρόχειρο οδηγό συγκεκριμένα για το πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε κάθε μέρα ανά ηλικία.
Ας μιλήσουμε με το γιατρό μας εάν δεν είμαστε σίγουροι για την κατανάλωση πρωτεΐνης.
Ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να κατραναλώνουμε καθημερινά, ανά ηλικία;
Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς λένε ότι το υγιές άτομο πρέπει να στοχεύει να τρώει την ακόλουθη ποσότητα πρωτεΐνης καθημερινά τουλάχιστον:
1) Μωρά και παιδιά
6 – 11 μηνών: 11 g την ημέρα
1 – 3 ετών: 13g την ημέρα4 – 8 ετών:
19g την ημέρα
14 – 18 ετών: 52 g την ημέρα
19 – 70 ετών και άνω: 56 g την ημέρα
Οποιαδήποτε ηλικία: 71g την ημέρα.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ λένε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 65 και 89 ετών δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη την ημέρα.
Προσθέτουν ότι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης από την τυπική σύσταση 0,8 g/kg, υποδεικνύοντας ότι επιλέγουν 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως.
«Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης, ειδικά όταν συνδυάζεται με άσκηση, βοηθά στην επιβράδυνση της απώλειας μυϊκής μάζας και δύναμης που έρχεται με τη γήρανση», λέει ο δρ Bernard Corfe στο εν λόγω πανεπιστημιακό περιβάλλον.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους νεότερους, οι περισσότεροι από τους οποίους το παρακάνουν.
Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου μοιράστηκε μια λίστα τρόπων για να λαμβάνουμε περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, προσθέτοντας: «Οι καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί».