Τα αποθέματα φυσικού αερίου από μόνα τους δεν είναι λύση. Το κλειδί για έναν (σχετικά) ασφαλή χειμώνα.

Αναλυτές εξετάσαν τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια έως τον Νοέμβριο του 2023 και εξηγούν γιατί τα αποθέματα, ως "δίχτυ ασφαλείας", δεν είναι και πανάκεια στην ενεργειακή κρίση.
picture alliance via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να τηρεί τα χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για να φτάσει και να ξεπεράσει τους στόχους της για τα ποσοστά αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά αναλυτές προειδοποιούν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα, θα είναι το αν οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αρκετά ώστε να διασφαλίσουν ότι τα αποθέματα επαρκούν.

Μετά από έναν αγώνα που δόθηκε όλο το καλοκαίρι, πλέον οι ”αποθήκες” φυσικού αερίου της ΕΕ έχουν φτάσει σε πληρότητα το 79,94% σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και εκτιμάται πως έως τον Νοέμβριο το το ποσοστό θα έχει ξεπεράσει τον στόχο του 80%.

Μια κανονική χρονιά οι ποσότητες αυτές θα μπορούσαν να καλύψουν την ζήτηση κατά τους πιο απαιτητικούς μήνες αλλά το 2022, με τις ρωσικές ροές ήδη μειωμένες- η ποσότητα φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, της κύριας διαδρομής του αγωγού προς την Ευρώπη, είναι μόλις στο 20% της χωρητικότητας - η αποθήκευση δεν είναι αρκετή.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι αποθήκες ήταν πλήρεις με φυσικό αέριο, αυτό θα επαρκούσε για να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, για περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με την Aurora Energy Research.

Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τέταρτο του αποθηκευμένου φυσικού αερίου του μπλοκ θα μπορούσε να καλυφθεί η ζήτηση μόλις για 80 με 90 ημέρες.

Reuters
Reuters
Reuters

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», δήλωσε στο Reuters η Σιμόν Ταλιαπέτρα, ανώτερη συνεργάτιδα του think tank Bruegel.

Με περίπου 888 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου τώρα αποθηκευμένες, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει τις 858 TWh πού ήταν το ανώτατο επίπεδο αποθηκευμένου φυσικού αερίου πριν τον περυσινό χειμώνα. Ωστόσο, εάν οι χώρες αποτύχουν να μειώσουν την κατανάλωση τα αποθέματα θα τελειώσουν μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με μοντελοποίηση της εταιρείας πληροφοριών ICIS, ακόμη και σε ένα σενάριο όπου το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει όλο το χειμώνα και το κρύο δεν είναι δυνατό.

Για να αποφευχθεί μια κρίση εν μέσω του χειμώνα, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε το ICIS.

Σε αυτό το σενάριο τα αποθέματα μετά τον χειμώνα θα ήταν στο 45% εάν η Ρωσία συνεχίσει την προμήθεια φυσικού αερίου και στο 26% εάν η Ρωσία μειώσει τις ροές από τον Οκτώβριο.

Ένας συνδυασμός μη διάθεσης ρωσικού φυσικού αερίου και μη επιθετικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε βιομηχανίες και κτίρια «θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας» αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο Μάουρο Τσάβες Ροντρίγκεζ, διευθυντής ερευνών για τη φυσικό αέριο στο Wood Mackenzie.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συνεχείς μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου στην κλίμακα που απαιτείται δεν έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν λόγων της αυξημένης τιμής να περιορίσουν την παραγωγή τους - ένα φαινόμενο που επηρεάζει τώρα τα δύο τρίτα της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων.

Reuters
Reuters
Reuters

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα συγκριτικά με το μέσο επίπεδο κατανάλωσης της περιόδου 2017-2021.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του Αυγούστου ήταν 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με το ICIS. Η χρήση φυσικού αερίου στη γερμανική βιομηχανία μειώθηκε κατακόρυφα κατά 21% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2018-2021, αλλά πριν κανένα άλλο μήνα δεν είχε υπήρξε μείωση μεγαλύτερη από 14%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Γερμανία έχει θεσπίσει ορισμένους κανόνες για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα και περιλαμβάνουν απαγόρευση θέρμανσης με φυσικό αέριο για ιδιωτικές πισίνες, μείωση του φωτισμού δημόσιων χώρων και μνημείων και απαγόρευση στα θερμαινόμενα καταστήματα να κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές όλη την ημέρα.

Ο Ματίας Μπακ, διευθυντής για την περιοχή της Ευρώπης στην Agora Energiewende, δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται μείωση κατά 20% έως 25% στη κατανάλωση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της ζήτησης από τα νοικοκυριά - μια κίνηση που, όπως είπε, πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερες κυβερνητικές πολιτικές για την προστασία των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως δε τονίζει το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόδρης, μια αποτυχία εξοικονόμησης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την πλήρωση των ”αποθηκών” για τον επόμενο χειμώνα.

Εάν συμβεί αυτό και η Ρωσία διακόψει τη ροή, την επόμενη χρονιά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν στερέψει έως τον Νοέμβριο.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν την Ευρώπη να αυξήσει τα αποθέματά της φέτος, αλλά ελλείψει ρωσικών ροών το 2023, η στενή αγορά LNG δεν θα επαρκούσε για να αυξήσει τα αποθέματα της Ευρώπης στο επίπεδο που απαιτείται. Έτσι, η μείωση της κατανάλωσης, καθίσταται στοιχειό κρίσιμης σημασίας.

«Η αποθήκευση είναι το δίχτυ ασφαλείας, αλλά μια πολύ σημαντική μείωση της ζήτησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως προτεραιότητα σε αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Ματίας Μπακ.

Reuters
Reuters
Reuters

Δημοφιλή