
Δύο σχεδόν φυσικού μεγέθους αγάλματα, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, η οποία θεωρείται ότι ήταν ιέρεια, ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές σε έναν μεγαλοπρεπή τάφο στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας.
Τα εντυπωσιακά επιτύμβια έργα τέχνης διακοσμούσαν τον τάφο, ο οποίος περιείχε αρκετές ταφικές κόγχες και βρισκόταν σε έναν εκτεταμένο τοίχο στη νεκρόπολη Porta Sarno, μία από τις κύριες πύλες της αρχαίας πόλης. Η Πομπηία καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το γλυπτό της γυναίκας αναπαριστούσε μια προσωπικότητα με υψηλή θέση στην τοπική κοινωνία, πιθανώς ιέρεια της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και της γονιμότητας στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία.
Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα λόγω των διάφορων κοσμημάτων και αξεσουάρ, όπως σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και βραχιόλια, που ήταν σκαλισμένα στο άγαλμα, αναφέρει το CNN.
Η γυναίκα είναι ντυμένη με πέπλο και μεγάλο μανδύα πάνω από χιτώνα, ενώ ο άνδρας φοράει τήβεννο που καλύπτει τον αριστερό του ώμο.
Παρά ταύτα, οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ότι οι δύο μορφές, που φαίνεται να ενώνονται, απεικονίζουν ένα παντρεμένο ζευγάρι, καθώς τα γλυπτά χρονολογούνται στην ύστερη περίοδο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.
Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, ανέφερε: «Η γυναίκα φαίνεται να είχε μεγάλη σημασία στην τοπική κοινωνία και είναι πιθανό να ήταν ιέρεια της Δήμητρας, κατέχοντας σημαντικά εδάφη και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο».
Η γυναίκα κρατά κάτι που μοιάζει με φύλλα δάφνης, το οποίο στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό και την ευλογία των θρησκευτικών χώρων, διαδίδοντας το άρωμα του θυμιάματος, αναφέρει η εργασία των αρχαιολόγων που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.
Στη ρωμαϊκή κοινωνία, όπου οι γυναίκες περιορίζονταν συχνά σε οικιακούς ρόλους, η ιέρεια ήταν μια από τις υψηλότερες θέσεις που μπορούσαν να καταλάβουν και ισοδυναμούσε σε δύναμη με έναν άνδρα ιερέα, αναφέρει ο Guardian.
Ο Zuchtriegel σημείωσε ότι τέτοια ταφικά γλυπτά δεν αντιπροσώπευαν πάντα ζευγάρια. «Μπορεί να είναι ο σύζυγός της, αλλά ίσως να είναι και ο γιος της», δήλωσε. «Χωρίς επιγραφή, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».
Κοντά στα πόδια του ανδρικού αγάλματος βρέθηκε η ρίζα ενός αρχαίου δέντρου, που είχε αναπτυχθεί πάνω στον τάφο. «Ήταν μεγάλη έκπληξη να τη βρούμε εκεί, μόλις λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος», ανέφερε ο Zuchtriegel.
Τα δύο γλυπτά αυτή τη στιγμή αποκαθίστανται και θα παρουσιαστούν σε μια νέα έκθεση στην Πομπηία, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 16 Απριλίου.
Οι ανασκαφές στη νεκρόπολη Porta Sarno αποτελούν κοινό έργο του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.