Το φαγητό στο αεροπλάνο ήταν κάτι συνηθσμένο. Αλλά στην εποχή της COVID-19, πολλοί επιβάτες είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αφαιρέσουν τις μάσκες τους για να τσιμπήσουν κάτι κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάτι κατανοητό - ή ακόμη και να δοκιμάσουν έχουν ένα σνακ στο αεροδρόμιο.
Ως αποτέλεσμα, είναι πιο συνηθισμένο να φάμε κάτι στο σπίτι πριν πετάξουμε. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ταξίδια μπορεί να τρώνε ακόμη και ένα μεγάλο γεύμα για να είναι καλυμμένοι στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γεύματα πριν από την πτήση ίσα.
Η Τρέισι Λόκγουντ Μπέκερμαν, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε ότι αξίζει να λάβουμε υπόψη τη γενική υγεία μας καθώς προετοιμαζόμαστε για ταξίδια, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώμε και πίνουμε.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχεται, τα πεπτικά συστήματα αποσυντονίζονται και η ενυδάτωση πλήττεται», λέει η Μπέκερμαν. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να τρώμε τροφές που θα διατηρήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, θα μας κρατήσουν ενυδατωμένους και θα χωνεύονται εύκολα πριν πετάξουμε».
Λοιπόν, ποια φαγητά να αποφεύγουμε καλύτερα την ημέρα που ταξιδεύουμε με αεροπλάνο; Παρακάτω, η Μπέκερμαν και άλλοι ειδικοί στη διατροφή μοιράζονται τα χειρότερα πράγματα που πρέπει να φάμε και να πιούμε πριν πετάξουμε.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
«Είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζεται αφυδάτωση όταν πετάμε, χάρη στην έλλειψη υγρασίας και ξηρού αέρα στην καμπίνα», λέει η Μπέκερμαν. «Γι’ αυτό δεν είναι το πιο έξυπνο να τρώτε ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο την προηγούμενη ή το πρωί της πτήσης σας».
Ο Μπέκερμαν συνέστησε να τα μην το παρακάνουμε σχετικά με την αλατιέρα, να επιλέξουμε σνακ χωρίς πρόσθετο αλάτι και να καταναλώσουμε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα για να αποφύγουμε πονοκεφάλους, δυσκοιλιότητα και κόπωση που σχετίζονται με την αφυδάτωση.
«Γενικά, λόγω των μετατοπίσεων της πίεσης, μερικοί άνθρωποι κατακρατούν νερό κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οπότε κάτι υπερβολικά επεξεργασμένο ή πολύ υψηλό σε νάτριο μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα», δηλώνει η Βανέσα Ρισέτο, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Νιου Τζέρσεϊ και συνιδρυτής της Culina Health. «Το καλύτερο για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, είναι να δοκιμάσουμε μερικές ταμπλέτες ηλεκτρολυτών ή νερό καρύδας για να είμαστε ενυδατωμένοι, κι ας δοκιμάσουμε ολόκληρες τροφές όπως λαχανικά και φρούτα ή άπαχη πρωτεΐνη για να νιώσουμε καλύτερα».
Ανθρακούχα αναψυκτικά
«Επειδή το πέταγμα μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται φουσκωμένοι ή με υπερβολικά αέρια, λόγω των αλλαγών στην πίεση της καμπίνας, είναι συνετό να αποφύγουμε ο,τιδήποτε ανθρακούχο εκ των προτέρων, όπως σέλτζερ (αλκοολούχο ποτό, με λίγες θερμίδες και ανθρακούχο νερό, συνήθως αρωματισμένο με διαφορετικές γεύσεις), αναψυκτικά ή κομπούχα (ποτό, προϊόν ζύμωσης, ελάχιστα ανθρακούχο, αρωματισμένο με μαύρο ή πράσινο τσάι)», είπε ο Μπέκερμαν.
Σημείωσε ότι αυτά τα αφρώδη αναψυκτικά μπορούν να επιδεινώσουν τους πεπτικούς θύλακες, προκαλώντας μας να αισθανόμαστε «έξτρα φλεγμονή, φούσκωμα ή αέρια» κατά τη διάρκεια της πτήσης.
«Μακριά από αυτά, μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον επιπλέον αέρα και τις φυσαλίδες στο πεπτικό μας σύστημα», είπε η Μπέκερμαν.
Ο Τζόναθαν Βάλντεζ, ιδιοκτήτης της Genki Nutrition και εκπρόσωπος μέσων ενημέρωσης της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, πρόσφερε παρόμοιες συμβουλές. Σημείωσε ότι τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να επεκταθούν στο εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα και να οδηγήσουν σε πιο δυσάρεστο φούσκωμα, εάν έχουμε ήδη αέρια.
«Ωστόσο, εάν αισθανόμαστε ανακατεμένοι λόγω ναυτίας κι αναταράξεων, τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να είναι χρήσιμα», προσθέτει ο Βάλντεζ. «Πρέπει να σταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά».
Αλκοόλ
«Η κατανάλωση αλκοόλ τείνει να προκαλεί αφυδάτωση και έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα από ό,τι αν πίναμε ένα ποτό στο έδαφος λόγω της χαμηλής βαρομετρικής πίεσης στην καμπίνα και της χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου στο αίμα», λέει ο Βάλντεζ. «Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να μεθύσουμε πιο γρήγορα και να ουρήσουμε συχνότερα».
Πέρα από την προσωπική υγεία και άνεση, η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος αεροπλάνου. Η Σάρα Νέλσονn, πρόεδρος του Association of Flight Attendants-CWA, έχει πει στην HuffPost ότι πολλά από τα πιο εξωφρενικά περιστατικά κακομεταχείρισης αεροσυνοδών «περιλαμβάνουν το αλκοόλ ως παράγοντα που συμβάλλει».
Τρόφιμα που συμβάλλουν στα εντερικά αέρια
«Ορισμένες τροφές όπως τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, τα φασόλια, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να συμβάλουν στα εντερικά αέρια και το φούσκωμα, επειδή δεν έχουμε τα απαραίτητα ένζυμα για την πέψη ορισμένων υδατανθράκων γνωστών ως FODMAPs που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα», λέει ο Βάλντεζ.
«Αυτό, μαζί με μια διαστολή αερίου που συμβαίνει μέσα στο στομάχι και στα έντερα κατά λόγω της υψομετρικής διαφοράς κατά την διάρκεια της πτήσης, μπορεί να οδηγήσει σε άβολα αέρια και τυμπανισμό», προσέθεσε.
Πράγματι, όλοι γνωρίζουμε ότι τα φασόλια τείνουν να μας προκαλούν αέρια, αλλά τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψει το σώμα, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα και αέρια. Έτσι, μπορεί να θέλουμε να παραμείνουμε σε λαχανικά όπως σπανάκι ή κολοκυθάκια τις ημέρες της πτήσης.
Καφές
«Η κούπα της ...χαράς μπορεί να μας αφυδατώσει σε ένα ήδη ξηρό περιβάλλον», λέει ο Βάλντεζ, προσθέτοντας ότι ο καφές έχει επίσης μια ήπια διουρητική δράση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Πέρα από τις αφυδατωτικές επιδράσεις, η καφεΐνη μπορεί επίσης να μας κρατήσει ξύπνιους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, η οποία είναι συχνά μια καλή ευκαιρία να αναπληρώσουμε τις ώρες ύπνου που έχουμε χάσει. Η ανάγκη για πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά μας να κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας.
Υπερβολικά επεξεργασμένα σνακ
Εάν έχουμε ευαίσθητο στομάχι, ίσως να θέλουμε να αποφύγουμε τροφές που μπορούν να αναστατώσουν την πέψη μας. Αυτό περιλαμβάνει εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ, όπως καραμέλες και γρήγορο φαγητό, τα οποία συχνά περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να αναστατώσουν το πεπτικό μας σύστημα.
«Εάν είμαστε νευρικοί ταξιδιώτες που αντιμετωπίζουμε διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μείνουμε μακριά από πράγματα που υποβάλλονται σε υπερβολική επεξεργασία», λέει η Ρισέτο. «Ίσως λίγο τοστ και αβοκάντο για να νιώσουμε πλήρεις, ή ένα μικρό κομμάτι φρούτου που θα μας βοηθούσε να νιώσουμε χορτάτοι χωρίς να αναστατώσει το στομάχι μας».
Βασικά, εάν ελπίζουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για οποιαδήποτε σωματική ενόχληση, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε απλά γεύματα την ημέρα της πτήσης.
Κι ο Βάλντεζ καταλήγει: «Ένα ισορροπημένο γεύμα που ικανοποιεί τη δίψα μας με νερό και ενυδατικά φρούτα, περιέχει μέτριες ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων και άπαχης πρωτεΐνης και χαμηλή σε πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο, είναι ιδανικό».