Τα δημοψηφίσματα στο εσωτερικό των κομμάτων

Ένας σημαντικός θεσμός άμεσης δημοκρατίας
ΚΙΝΑΛ
ΚΙΝΑΛ
EUROKINISSI

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες την εξέλιξη του 1ου ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για την ψήφο των αποδήμων, που προβλέπεται στο Καταστατικό του.

Αναμφισβήτητα τα δημοψηφίσματα, είτε γίνονται στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων, είτε αφορούν όλους τους πολίτες, αποτελούν ένα πολύ θετικό βήμα για την ενίσχυση του θεσμού της άμεσης δημοκρατίας και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα.

Όσον αφορά τη διενέργεια των εθνικών δημοψηφισμάτων έχει συνταχθεί και είναι σε ισχύ ο εθελοντικός μεν, αλλά πολύ σημαντικός «Κώδικας Καλών Πρακτικών - Code of Good Practice on Referendums» από την «Επιτροπή της Βενετίας - Venice Commission» του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή και ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου, στην οποία συμμετέχουν 61 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Παράλληλα, ο θεσμός της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας διευρύνθηκε στην Ελλάδα με τον Νόμο 4023/2011 της Κυβέρνησης του Γιώργου Α. Παπανδρέου που εισήγαγε τη διενέργεια εθνικών δημοψηφισμάτων με στόχο την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας, προσδίδοντάς της πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.

Στο Κώδικα της Επιτροπής της Βενετίας και στην ελληνική Νομοθεσία περιλαμβάνονται διατάξεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και για τα δημοψηφίσματα που γίνονται στο εσωτερικό των πολιτικών κομμάτων, όπως για παράδειγμα:

  • η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση που είναι σημαντικό να προηγείται του δημοψηφίσματος με στόχο την έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση της ελεύθερης έκφρασης των διαφορετικών απόψεων

  • η δημοσιοποίηση του χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, ώστε να είναι γνωστό στους πολίτες σε τι αποσκοπεί, αν δηλαδή έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα και

  • η δημοσιοποίηση όλων των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων (κατανομή ανά φύλο, ηλικία, περιοχή κλπ.) των αποτελεσμάτων, ώστε να είναι γνωστό στους πολίτες το επίπεδο της αντιπροσωπευτικότητας του αποτελέσματος.

Προτείνω λοιπόν, το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη φορά που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος να γίνει ο πρώτος πολιτικός φορέας στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει κάποιους από τους παραπάνω σημαντικούς κανόνες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα καλών πρακτικών και τον Νόμο 4023/2011 όπως ισχύει, ώστε να δώσει ουσιαστικά στα μέλη και τους φίλους του τη δυνατότητα να γίνουν συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές στις αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα που τους αφορούν.

===============

Η Ελένη Σταύρου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και στις βουλευτικές εκλογές Ιουλίου 2019 ήταν Υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα με το Κίνημα Αλλαγής.

Δημοφιλή