Τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα F-16V παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία

Τελετή παράδοσης των πρώτων δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών.
|
.
.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τελετή παράδοσης στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία των πρώτων δύο αναβαθμισμένων F-16V πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, στην οποία παρευρέθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και εκπροσώπους της Lockheed Martin.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως το επίπεδο «Viper» είναι η πιο εξελιγμένη εκδοχή του F-16 σήμερα στον κόσμο. «Το 2020 λοιπόν ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 83 αεροσκαφών F-16 Βlock 52+ και 52+ Αdvanced στην έκδοση “Viper”. Η σημερινή ημέρα λοιπόν αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς τα δύο πρώτα ελληνικά F-16 “Viper”, εντάσσονται στη δύναμη πυρός της και με τα υλικά χαρακτηριστικά τους, τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

.
.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Όπως υπογράμμισε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Βlock 50 αλλά και την μελλοντική απόκτηση των F-35 «αντανακλά επίσης την ισχυρή βούλησή μας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θωρακίζουν την πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ. Αυτή η ισχυρή σχέση επισφραγίζεται από τις συνεχή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και την σύναψη σημαντικών διμερών συμφωνιών όπως το πρώτο και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της ΜDCA που υπεγράφησαν το 2019 και το 2020».

.
.
ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ΕΑΒ: «Οφείλω να κάνω και ειδική μνεία στην εξαιρετική συνεργασία της ΕΑΒ με την Lockheed Martin, και τα στελέχη της. Στόχος και ευχής έργον είναι η συνεργασία αυτή να γίνει ακόμα πιο στρατηγικού χαρακτήρα. Η ΕΑΒ λοιπόν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, συμμετέχοντας σε μία σειρά από προγράμματα αναβάθμισης και συντήρησης αεροπορικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσβλέπουμε στην συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας αυτής με μελλοντικά προγράμματα, -πάντα θα υπάρχουν όσο υπάρχει αυτή η Πολεμική Αεροπορία- παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή και άλλων εταιρειών της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού αλλά θα προκύψουν συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε τομείς μάλιστα υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, καθώς και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας».

Ο υπουργός εξέφρασε βεβαιότητα πως «ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος του προσωπικού που θα στελεχώσει την πρώτη Μοίρα Aεροσκαφών F-16 “Viper” θα την καταστήσει πολύ σύντομα επιχειρησιακά έτοιμη».

Μετά την παραλαβή των αεροσκαφών ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να συνεχίσει και να επαυξήσει αυτό το έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δύο πρώτα από τα 83 συνολικά αεροσκάφη εκδοχής “Viper” που τελικά θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία θα την καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρή. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του μέσα και θα επαυξήσει ακόμα περισσότερο τη συνολική ισχύ της».

Όπως πρόσθεσε, τώρα πλέον «θα έχουμε σταθερή ροή αεροσκαφών που θα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι να φτάσουμε το συνολικό αριθμό των ογδόντα τριών».

Tι περιλαμβάνει η αναβάθμιση

Τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

- Ραντάρ AESA APG-83

- Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT

- Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια

- Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

- Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II

- Δυνατότητα Link-16

Οι αναβαθμίσεις των F-16 πραγματοποιούνται στην ΕΑΒ υπό τη στενή τεχνική καθοδήγηση από τις ομάδες της Lockheed Martin.

Το προσωπικό της ΕΑΒ που εργάζεται στο πρόγραμμα F-16 Viper αποτελείται από μια κεντρική ομάδα περισσότερων των 21 έμπειρων υπαλλήλων, ενώ έχουν προσληφθεί και εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής δεκάδες νέοι υπάλληλοι στη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών φάσεων. Τα προγράμματα της Lockheed Martin οδήγησαν σε περισσότερες από 350 νέες προσλήψεις στην ΕΑΒ από το 2021, περισσότερες από όσες έχουν πραγματοποιηθεί σε μια ολόκληρη δεκαετία.

Tο πρώτο προς αναβάθμιση F-16 εντάχθηκε στην ΕΑΒ τον Φεβρουάριο του 2020. Το αεροσκάφος ήταν έτοιμο για δοκιμαστικές πτήσεις στις αρχές του 2021. Ακολούθως, πέταξε με προορισμό τις ΗΠΑ για περισσότερες πτητικές και επί εδάφους δοκιμές, που πραγματοποιήθηκαν το Φεβρουάριο του 2021.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 εντάχθηκαν και άλλα αεροσκάφη, τα οποία ολοκλήρωσαν τις πτητικές δοκιμές φέτος το καλοκαίρι.

Οι παραδόσεις στην ΕΑΒ συνεχίζονται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 θέσεις στο υπόστεγο της Τανάγρας είναι κατειλημμένες με αεροσκάφη και εργασίες αναβάθμισης.

Η αναβάθμιση και των 83 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Viper είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027.

Δημοφιλή