Το μητρικό γάλα περιέχει ό,τι χρειάζεται ένα μωρό για να τρέφεται και να ενυδατώνεται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του: νερό, λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ανοσοσφαιρίνες, ακόμη και βλαστοκύτταρα.
Τι γίνεται όμως με τα μικρόβια; Εάν όντως τα πάντα περνάνε στο μωρό μας μέσω του μητρικού γάλακτος, τότε μήπως το μωρό μας κινδυνεύει να ασθενήσει αν το θηλάζουμε ενώ είμαστε άρρωστοι;
Κι όμως, το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που βοηθούν τα μωρά να καταπολεμήσουν μια γρίπη, είτε νοσούμε εμείς είτε το ίδιο το μωρό μας. Εκτός αυτού, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να συνεχίσουμε να θηλάζουμε ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε και πολύ καλά.
«Ακόμα και αν είμαστε άρρωστες, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να θηλάζουμε», εξηγεί η Δρ Αν Κέλαμς, πρόεδρος της Ακαδημίας Ιατρικής Θηλασμού.
Η ποσότητα του γάλακτος που παράγουμε καθορίζεται από τη ζήτηση, δηλαδή από το πόσο συχνά αδειάζουμε το στήθος μας. Επομένως η μείωση ή και η διακοπή του θηλασμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειώσει την ποσότητά του γάλακτος που παράγει ο οργανισμός μας, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αναρρώνοντας θα επιστρέψουμε πίσω στις παλιές μας ποσότητες.
Αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, όταν εδραιώνεται η παροχή γάλακτος. Το στήθος μας «αποφασίζει» πόσο γάλα θα παράγει ανάλογα με το πόσο γάλα καταναλώνει το μωρό μας. Ο μη επαρκής θηλασμός κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου αρκεί για να διαταράξει ολόκληρη τη διαδικασία.
Θηλάζοντας το μωρό μας, του μεταδίδουμε αντισώματα που θα το βοηθήσουν να παραμείνει υγιές. Όλοι έχουμε συνηθίσει στην ιδέα να απομονωνόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους άλλους. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι από τη στιγμή που αισθανόμαστε άρρωστοι, είναι πιθανό τα μικρόβια που προκάλεσαν την ασθένειά μας να έχουν ήδη μεταδοθεί στο μωρό μας.
Προτού αρχίσουμε να αισθανόμαστε άρρωστοι, το σώμα μας έχει ήδη αρχίσει να παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει την ασθένεια, τα οποία μάλιστα έχει αρχίσει και να τα μεταδίδει. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμούς. Το γάλα των γονέων που είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, για παράδειγμα, αποδείχθηκε ότι εφοδιάζει τα μωρά που θηλάζουν με αντισώματα κατά της νόσου.
Ο θηλασμός χαλαρώνει το μωρό μας και μπορεί να το παραμείνει ενυδατωμένο
Ένα μωρό που δεν αισθάνεται καλά ή που έχει πυρετό, πιθανότατα θα θέλει να θηλάζει συχνά. Ο θηλασμός είναι ένας απλός τρόπος για να καταπραΰνουμε τα μωρά μας και να τα βοηθήσουμε να αποκοιμηθούν, γεγονός που θα βοηθήσει και εμάς τις ίδιες να ξεκουραστούμε. Άλλωστε τα μωρά πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένα, ιδίως όταν είναι άρρωστα.
Εάν σταματήσουμε ξαφνικά να θηλάζουμε το μωρό μας επειδή είμαστε άρρωστες, το σώμα μας θα συνεχίσει αρχικά να παράγει τη συνήθη ποσότητα γάλακτος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα φουσκωμένα στήθη, φραγμένους πόρους γάλακτος και μαστίτιδα, μια μόλυνση του μαστού που μπορεί να προκαλέσει πόνο, ερυθρότητα, ρίγη και πυρετό.
Ακόμη και στην περίπτωση της μαστίτιδας, όταν η λοίμωξη που αντιμετωπίζουμε εστιάζεται στο στήθος μας, είναι ασφαλές να συνεχίσουμε να θηλάζουμε το μωρό μας. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και το ενδεχόμενο το μωρό μας να βοηθήσει εμάς καθαρίζοντας τον μολυσμένο αγωγό γάλακτος.
Πότε χρειάζεται να σταματήσουμε να θηλάζουμε
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να σταματήσουμε να θηλάζουμε. Σε αυτές συγκαταλέγονται η λήψη ραδιενεργών φαρμάκων ή χημειοθεραπεία ή μια ενεργή βλάβη έρπητα στο στήθος. Εάν δεν είμαστε σίγουρες, είναι καλύτερο να ρωτήσουμε τον γιατρό μας ή τον παιδίατρο του μωρού μας.
«Το ωραίο με το μητρικό γάλα είναι ότι πρόκειται για ένα εξατομικευμένο φάρμακο, πέρα από το γεγονός ότι λειτουργεί προστατευτικά και είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Το σώμα του θηλάζοντος γονέα παράγει συνεχώς αντισώματα έναντι μολυσματικών παραγόντων του περιβάλλοντος, τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους η μητέρα και το μωρό λόγω της στενής επαφής μεταξύ τους. Μιλάμε για ένα ιδιοφυές σύστημα», καταλήγει η Κέλαμς.