Σε όλους μας αρέσουν τα λουλούδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά αν είμαστε ιδιοκτήτες κατοικίδιου, το να φέρνουμε φυτά στο σπίτι μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο.
Γι′ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ ενός εξαιρετικά τοξικού φυτού ή λουλουδιού και ενός ασφαλούς για τα κατοικίδια ζώα μας. Σε γενικές γραμμές, οι γάτες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταφερθούν εσπευσμένα στα κτηνιατρικά επείγοντα έχοντας φάει ένα φυτό που δεν έπρεπε, παρά οι σκύλοι.
«Ένας από τους λόγους που οι γάτες κινδυνεύουν περισσότερο είναι επειδή είναι πραγματικά σαρκοφάγες. Έχουν λιγότερα ένζυμα για τη διάσπαση των τοξινών στο συκώτι τους, σε σύγκριση με τους σκύλους που είναι παμφάγοι», δήλωσε η κτηνίατρος Τίνα Γουίσμερ, διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων για τα Ζώας.
«Έτσι [οι σκύλοι] έχουν μια ευρύτερη ποικιλία ενζύμων στο συκώτι τους για να διασπούν τις τοξίνες». Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με το τι θα μπορούσε να δοκιμάσει να φάει το κατοικίδιο ζώο όταν δεν το παρακολουθεί.
Παρά τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε φυτά και κατοικίδια χωριστά, οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί να έχουν την περιέργεια για τον μανδύα του φυτού ήν να το μπερδέψουν με παιχνίδι ή σνακ (εξάλλου είναι μικροί δημιουργοί χάους). Εδώ είναι μερικά από τα πιο τοξικά λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου που πρέπει να προσέξουμε εάν είμαστε ιδιοκτήτης γάτας ή σκύλου:
1. Κρίνοι
H Δρ. Ρενέ Σκχμιντ, προϊστάμενη κτηνίατρος τοξικολόγος στη γραμμή βοήθειας Pet Poison, τονίζει ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών γατών που καταλήγουν να καλούν τη γραμμή βοήθειας το κάνουν εξαιτίας των κρίνων. «Οι κρίνοι, με διαφορά, είναι η πιο συνηθισμένη κλήση», επισημαίνει.
Αλλά δεν έχουν όλοι κρίνοι τα ίδια αποτελέσματα σε όλα ζώα. Αν και οι κτηνίατροι εξηγούν ότι το να μασούν κρίνους γενικώς μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι σε σκύλους, ενώ ορισμένα είδη είναι ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή των γατών.
Οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τα λίλιουμ και τους κρίνους Hemerocallis (πορτοκαλοί κρίνοι της ημέρας), που μπορεί να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και του κρίνους Convallaria (κρίνοι της κοιλάδας) που μπορεί να προκαλέσουν οξεία δηλητηρίαση και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Αυτές οι ομάδες φυτών περιλαμβάνουν δημοφιλή εποχιακά λουλούδια, όπως: τους πασχαλινούς κρίνους, τους ιπαωνικούς, τους κρίνους Σταργκέιζερ, τους κρίνους τίγρεις και τους κρίνους καζαμπλάνκα.
Για αυτά τα εξαιρετικά τοξικά κρίνα, η Γουίσμερ είπε ότι δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα γλείψιμο της γύρης ώστε να προκληθεί προβλήματα στις γάτες. «Απαιτείται η κατάποση είτε των φύλλων ή των πετάλων, είτε δυστυχώς της γύρης επίσης», είπε η Γουίζμερ. «Αν έχεις γάτα, παρακαλώ, όχι κρίνοι στο σπίτι», καταλήγει η ειδικός.
Εάν η γάτα μας έχει μείνει χωρίς επίβλεψη σε ένα δωμάτιο με έναν από αυτούς τους κρίνους, η Γουίσμερ προτείνει να τα μεταφέρουμε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν, για κάθε ενδεχόμενο. «Για τους κρίνους, εγώ μάλλον θα αυτό θα έκανα», λέει.
«Αυτό που γνωρίζουμε με τις γάτες είναι ότι αν αρχίσουν θεραπεία τις πρώτες 18 ώρες μετά την έκθεσή τους, έχουμε καλή πριθανότητα, αλλά μετά μειώνεται σημαντικά».
2. Ρίκινος ή ρετσινολαδιά (το φυτό που παράγει το καστορέλαιο)
Αυτό το τροπικό φυτό, το συναντάμε συχνά στα σπίτια ως κλλωπιστικό και εάν καταπιούν τον καρπό είναι πολύ τοξικό για τους σκύλους και τις γάτες, καθώς μπορεί να προκαλέσει ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.
«Για το καστορέλαιο, δεν είναι τόσο το άνθος τους αλλά ο σπόρος που παράγει», είπε η Γουίσμερ. Τα σημάδια της δηλητηρίασης από το φυτό του καστορέλαιου μπορεί σύμφωνα με τον ιστότοπο του Αμερικανικού Κέντρου Δηλητηριάσεων για τα ζώα να περιλαμβάνουν «απώλεια όρεξης, υπερβολική δίψα, αδυναμία, κολικούς, τρέμουλο, εφίδρωση, απώλεια συντονισμού, δυσκολία στην αναπνοή, προοδευτική κατάθλιψη του κεντρικού νευρικού συστήματος και πυρετό».
3. Πικροδάφνη
Η κατανάλωση οποιουδήποτε μέρους αυτού του ανθοφόρου φυτού -που συναντάμε συνέχεια σε αυλές και πεχοδρόμια ακόμη και στην πόλη- είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, αρρυθμία και ακόμη και θάνατο τόσο για γάτες όσο και για σκύλους.
«Είναι ολόκληρο το φυτό: τα λουλούδια, τα φύλλα, το στέλεχος», επισημαίνει η Γουίσμερ. Για τους σκύλους, μπορεί ακόμη και να κάνει την καρδιά να σταματήσει, τονίζει.
4. Χελιδονόχορτο
Αυτό το κοινό φυτό κήπου περιέχει χημικές ουσίες που επηρεάζουν την καρδιά τόσο για τα σκυλάκια όσο και για τα γατάκια και μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια εάν καταποθεί.
Όπως η πικροδάφνη, είπε η Γουίσμερ, η κατάποση του λουλουδιού μπορεί να κάνει την καρδιά τους να χτυπά ακανόνιστα.
5-7. Τουλίπες, ασφόδελοι και υάκινθοι
Με αυτά τα δημοφιλή ανοιξιάτικα λουλούδια, ο βολβός στη ρίζα του λουλουδιού στο έδαφος είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσει το πρόβλημα.
«Λαμβάνουμε πολλές κλήσεις όταν τα σκυλιά και οι γάτες τρώνε τουλίπες ή νάρκισσους ή υάκινθους, αλλά όσο δεν τρώνε τον βολβό, το μόνο που θα δείτε είναι ήπια στομαχική διαταραχή», λέει η Γουίσμερ.
«Αλλά το μέρος που βρίσκεται κάτω από το έδαφος, ο βοβλβός, είναι εξαιρετικά τοξικός». Όπως αναφέρει ο ιστότοπος της γραμμής βοήθειας Pet Poison, «Οι βολβοί της τουλίπας και του ασφόδελου μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση εάν καταποθούν».
8. Κύκας (Sago Palm )
Μια δαγκωνιά στα εξαιρετικά τοξικά φύλλα sago -που μοιάζουν να έχουν σχήμα φτερών- μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τους τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες, αν και η Σκμιντ σημειώνει ότι από την εμπειρία της, οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν να το φάνε.
«Έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε αυτό», είπε. «Οι γάτες τείνουν να είναι πιο επιλεκτικές στο τι να φάνε. Τα σκυλιά δεν νοιάζονται πραγματικάά, έχουν μεγαλύτερη περιέργεια». Η ηπατική ανεπάρκεια και η σημαντική στομαχική δυσφορία είναι πιθανές, προσθέτει η ειδικός.
«Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν καταποθεί. Το συγκεκριμένο για μένα μπορεί να αγνοηθεί [στο χώρο] επειδή είναι φυτό εσωτερικού χώρου, οπότε οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αυτό το μικρό διακοσμητικό φυτό», κάτι που αυξάνει κάπως τον κίνδυνο ατυχήματος.
9. Αζαλέες
Οι αζαλέες και άλλα είδη Ροδόδενδρων περιέχουν τοξίνες που μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. «Έχουν επίσης καρδιακές τοξίνες που μπορούν να διαταράξουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό», είπε η Σκχμιντ.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος της γραμμής βοήθειας Pet Poison, «Οι περισσότερες καταπώσεις από κατοικίδια θα οδηγήσουν μόνο σε στομαχικές διαταραχές, ωστόσο, πιο σοβαρά σημάδια, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, καθώς και νευρολογικές αλλαγές, με μεγάλη κατανάλωση μπορεί να εμφανιστούν».
Δυστυχώς, τα κατοικίδια δεν χρειάζεται να φάνεπολλές αζαλέες για να δημιουργηθεί πρόβλημα. «Ως και η κατάποση του 0,2% του σωματικού βάρους ενός ζώου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση», αναφέρει η αμερικανική Γραμμή Βοήθειας για τη Δηλητήρια Ζώων. «Η συνολική πρόγνωση με τη θεραπεία είναι καλή».
10. Οξαλίδες
Η Σκμιντ λέει ότι ως επί το πλείστον, πολλά κοινά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως ο κισσός, πιθανότατα θα προκαλέσουν απλώς στομαχικές διαταραχές σε γάτες και σκύλους που τα τρώνε.
Αλλά τα φυτά του είδους Οξαλίδα, όπως το τριφύλλι, γνωστό και ως φυτό της καλής τύχης, η κοινή οξαλίδα ή η μωβ οξαλίδα, αποτελούν εξαίρεση — και είναι εξαιρετικά τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Συνήθως δε υπάρχουν κάπου στο χώρο και περνούν απαρατήρητα.
11.Καλανχόες
Η καλανχόη είναι συνηθισμένο φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου που έχει τοξίνες επιβλαβείς για την καρδιά, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τη γάτα ή τον σκύλο μας.
«Τις περισσότερες φορές και με αυτές, η στομαχική διαταραχή είναι το πρώτο σημάδι που παρατηρείται», είπε η Σκχμιντ. «Αλλά αν καταπιούν πολλά φύλλα ή πολλά από τα μπουκέτα λουλουδιών, τότε είναι πιθανό να έχουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και τον παλμό τους».
Φυσικά, αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά φυτά και λουλούδια που είναι επικίνδυνα για τους σκύλους και τις γάτες και η λίστα περιλαμβάνει μοντέρνα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως αλοκασίες, μονστέρες, γλάστρες νεφρίτη, γκι, σεφλέρες και ευκάλυπτοι.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να αναζητήσουμε τον βαθμό τοξικότητας του φυτού που κατανάλωσε ή πείραξε το κατοικίδιο μας και να καλέσουμε τον κτηνίατρό μας, προτρέπει η Γουίσμερ.
«[Ο κτηνίατρός μας] μπορεί να αποφασίσει εάν αυτό είναι κάτι που μπορούμε να παρακολουθούμε στο σπίτι ή εάν πρέπει να πάμε [εκεί] αμέσως», τονίζει. «Κάτι σημαντικό: Εάν στέλνουμε λουλούδια σε κάποιον, μπορούμε να ζητήσουμε κάτι ασφαλές για τα κατοικίδια».