Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί της Γερμανίας μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, μετά το «ναι» του SPD σε μεγάλο συνασπισμό.
Ο στόχος της 12ης Φεβρουαρίου
Στόχος της Άνγκελα Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Το εσωτερικό δημοψήφισμα
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η επιτυχής κατάληξη των επίσημων πλέον διαπραγματεύσεων, δεν συνεπάγεται κάποιον αυτοματισμό στο σχηματισμό κυβέρνησης: επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων θα κληθούν να τοποθετηθούν στο πλαίσιο εσωκομματικού δημοψηφίσματος και τα 440.000 μέλη του SPD.
Η εκλογή καγκελαρίου
Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να σχηματιστεί λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).
Τι έγινε στο συνέδριο
Στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στη Βόννη το 56,4% των συνολικά 642 συνέδρων ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κομματικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 362, 279 καταψήφισαν ενώ ένας απείχε.
Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε «ανακουφισμένος», διαβεβαιώνοντας ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Και η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση του συνεδρίου, λέγοντας ότι «το CDU άνοιξε τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού. Χαιρόμαστε και καλωσορίζουμε ότι και το SPD έκανε το ίδιο σήμερα στο Συνέδριό του. Μετά τις εντατικές και πράγματι δύσκολες συζητήσεις έφεραν ένα θετικό αποτέλεσμα και με αυτό ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις συνασπισμού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματός της και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι σημαντικό για την Χριστιανική Ένωση η Γερμανία να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα θέματα του μέλλοντος και ότι θα μπορέσει να βρει λύσεις για αυτά».
Το μήνυμα Τσίπρα
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μια έντονη, συναισθηματικά φορτισμένη και ιδιαίτερα «ζωντανή» συζήτηση όπου τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους.
Στην ομιλία του ο Μάρτιν Σουλτς, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε -αφού προχώρησε σε διερευνητικές με τη Μέρκελ παρότι το βράδυ των εκλογών ο ίδιος το απέκλειε κατηγορηματικά- επισήμανε ότι μετά το ναυάγιο των διερευνητικών για τη λεγόμενη «Τζαμάικα» άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα. Προτεραιότητά του, όπως είπε, όντας πρόεδρος ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είναι να προωθεί εν γένει πολιτικές που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων όχι μόνον στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί με τη συμφωνία που πέτυχε στις διερευνητικές και όπου σύμφωνα με τον ίδιο, το κόμμα κατάφερε να περάσει πολλές προτάσεις που διασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη. «Κατεβήκαμε στις εκλογές για να κάνουμε τη Γερμανία πιο δίκαιη και την Ευρώπη πιο ισχυρή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε μια αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε μάλιστα σε πρόσφατο μήνυμα που του έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γράφοντάς του ότι «αν γίνουν πραγματικότητα τα όσα συμφωνήσατε (σσ. με τη Μέρκελ) για την Ευρώπη, τότε και η νέα γενιά στην Ελλάδα μπορεί να τρέφει επιτέλους και πάλι ελπίδες για απασχόληση και εργασία».
Πηγές: Deutsche Welle, Deutsche Welle English, ΑΠΕ-ΜΠΕ