Τα επτά κρίσιμα λάθη που κάνουμε φτιάχνοντας ιταλικές σπεσιαλιτέ στο σπίτι

Μικρές, πολύ μικρές λεπτομέρειες που, όμως, κάνουν τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Κάθε κουζίνα έχει τα μυστικά της. Το ίδιο και η Ιταλική. Όμως εμείς πλέον τα γνωρίζουμε.
Image Professionals GmbH via Getty Images
Κάθε κουζίνα έχει τα μυστικά της. Το ίδιο και η Ιταλική. Όμως εμείς πλέον τα γνωρίζουμε.

Ίσως έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή γιατί το ιταλικό φαγητό έχει τόσο καλύτερη γεύση στην γενέτειρά του, δηλαδή την Ιταλία. Η απάντηση βρίσκεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Κυρίως όμως, το αποτέλεσμα οφείλεται στις μεθόδους μαγειρικής των Ιταλών σεφ. Μυστικά που έχουν ταξιδέψει ανά τις δεκαετίες για να φτάσουν στα δικά μας τεφτέρια μέσα από την HuffPost. Οι Ιταλοί σεφ μας τα αποκαλύπτουν ένα προς ένα.

Τα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε ιταλικές σπεσιαλιτέ στο σπίτι

Λάθος Νο 1: Ξεπλένουμε τα ζυμαρικά

Πολλοί, με το που βγάλουμε τα ζυμαρικά από το πακέτο αρχίζουμε να τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση. Για τους Ιταλούς μάγειρες όμως, το ξέπλυμα των ζυμαρικών είναι απαγορευτικό. Απλώς συνηθιζόταν για τα ζυμαρικά που προέρχονταν από τις ΗΠΑ και είχαν πολύ άμυλο. Όμως οι σάλτσες δένουν καλύτερα με τα ζυμαρικά που δεν έχουν ξεπλυθεί.

Λάθος Νο 2: Το παρακάνουμε με το σκόρδο

H Ιταλίδα σεφ Εύα Σανταγουίδα υπογραμμίζει «Η σάλτσα ντομάτας πρέπει να έχει γεύση ντομάτας και όχι να υπερισχύει το σκόρδο. Και εκτός αυτού, αν το παρακάνουμε με το σκόρδο θα μυρίζουμε από χιλιόμετρα. Οπότε, βάζουμε δύο σκελίδες σκόρδο το πολύ και το σοτάρουμε για να ελαφρύνουμε το άρωμά του. Επίσης, αν βάλουμε σκόρδο δεν βάζουμε κρεμμύδι. Επιλέγουμε ή το ένα ή το άλλο. Διαφορετικά, θα έχουμε δύο δυνατές γεύσεις που θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη και θα ισοπεδώνουν τα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου».

Λάθος Νο 3: Τσιγκουνευόμαστε το ελαιόλαδο

Οι Ιταλοί μάγειρες χρησιμοποιούν άφθονο ελαιόλαδο, που προσδίδει άρωμα και υπέροχη υφή στις μακαρονάδες και τα ορεκτικά με μπρουσκέτα. Δεν ραντίζουν τα πιάτα. Τα βαφτίζουν στο λάδι. Και φυσικά επιλέγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κάτι που στην Ελλάδα, το βρίσκουμε παντού.

Λάθος Νο 4: Χρησιμοποιούμε συστατικά κακής ποιότητας

Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι μας το τέλειο ιταλικό, αγοράζουμε συστατικά από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, με όσο το δυνατόν λιγότερα συντηρητικά. Αυτό ισχύει για τις ντομάτες, τον βασιλικό, τη μοτσαρέλα, το λάδι μας.

Οι Ιταλοί σεφ το θέτουν ως εξής «Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στα ψώνια μας, τόσο λιγότερο χρόνο θα αφιερώσουμε στη μαγειρική». Και εκτός αυτού, πώς είναι δυνατόν με μέτριας ποιότητας υλικά να παρασκευάσουμε κάτι νόστιμο; Πιθανότατα θα είναι και το αποτέλεσμά μας μέτριο.

Λάθος Νο 5: Βάζουμε άφθονο τυρί σε όλα

Ακόμα κι αν έχουμε επενδύσει στην τέλεια παρμεζάνα, δεν φτιάχνουμε μια παχιά στρώση τυριού πάνω από τα μακαρόνια μας. Διότι η έντονη αλμυρή της γεύση θα καταπνίξει όλα τα υπόλοιπα αρώματα. Οπότε, αν θέλουμε σώνει και ντε έξτρα τυρί, απλά πασπαλίζουμε το πιάτο μας. Ίσα-ίσα.

Λάθος Νο 6: Παραβράζουμε τα ζυμαρικά

Οι Ιταλοί σταματούν να βράζουν τα ζυμαρικά όταν είναι ακόμα στο στάδιο «al dente». Πρόκειται για μια ιταλική έκφραση, που σημαίνει κατά λέξη «στο δόντι» και περιγράφει τα ζυμαρικά που είναι ιδανικά βρασμένα.

Το μυστικό για να κάνουμε τα ζυμαρικά μας al dente είναι να τα βράσουμε δύο λεπτά λιγότερα από όσα αναγράφονται στη συσκευασία. Και τότε αφενός θα μας πέσουν πιο ελαφριά στο στομάχι και αφετέρου, θα διατηρήσουν πιο έντονη την αυθεντική σταρένια γεύση τους.

Λάθος Νο7: Περιπλέκουμε την συνταγή αντί να ρέπουμε προς μια απλότητα

Τα πιάτα που παρασκευάζονται με ποιοτικά υλικά δεν χρειάζονται πολλά-πολλά. Η μπρουσκέτα, για παράδειγμα, είναι απλώς φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο, αλάτι και ίσως λίγο σκόρδο και φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους. Επιπλέον γαρνιτούρες, όπως το άφθονο τυρί που προαναφέραμε ή το υπερβολικό σκόρδο, δεν είναι καθόλου απαραίτητα. Θα λέγαμε μάλλον ότι είναι περιττά και μπουχτίζουν. Το ίδιο ισχύει και με τις μακαρονάδες. Προσπαθούμε να βάζουμε λίγα και καλά υλικά. Ειδάλλως δεν έχουμε γνήσια ιταλική μακαρονάδα, αλλά έναν αχταρμά χωρίς όνομα και χώρα προέλευσης.

Όπως καταλαβαίνουμε, τα περισσότερα λάθη στην ιταλική κουζίνα (αλλά και γενικότερα σε όλες τις σπεσιαλιτέ) γίνονται επάνω στην προσπάθειά μας να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Μήπως λοιπόν να κάνουμε τα πράγματα κάπως πιο απλά; Σίγουρα το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Καλή μας απόλαυση!