Η σαλάτα ζυμαρικών είναι το τέλειο καλοκαιρινό πιάτο και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να την φτιάξουμε. Σε τελική ανάλυση, μια σαλάτα ζυμαρικών χρειάζεται μόνο ζυμαρικά και κάποιο είδος ντρέσινγκ. Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι όρεξη για δημιουργία και φαντασία.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η βασική πρώτη ύλη είναι τα ζυμαρικά, είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα είδος που μπορεί να κρατήσει το ντρέσινγκ ή την σώς και να ταιριάξει με τα λαχανικά τα βότανα και το τυρί.
Ζητήσαμε τις συμβουλές διακεκριμένων σεφ σχετικά για τα καλύτερα είδη ζυμαρικών για σαλάτα αλλά και πως να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.
Fusilli, rotini και cavatappi
Πρόκειται για τα ιδανικά ζυμαρικά για σαλάτα. Είνα τέλεια γιατί είναι σπειροειδη, δηλαδή στριφτά και «μπορούν και κρατούν την σάλτσα», λέει ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Bastone στην Ατλάντα, Πατ Πασκαρέλα.
Ενώ ο σεφ του Institute of Culinary Education, Σον Ματίγιεβιτς, προσθέτει ότι «όσο πιο περίπλοκο είναι το σχήμα, τόσο περισσότερο θα κρατάει την σως και τα υλικά που έχουμε επιλέξει, λόγω του μεγάλου όγκου επιφάνειας».
Farfalle (φιογκάκια)
Τα ζυμαρικά Farfalle, ή «φιοογκάκια», είναι μια κλασσική επιλογή για σαλάτες ζυμαρικών και η Τζίνα Χερσεβάνι, η σεφ/ιδιοκτήτρια του Buffalo & Bergen στην Ουάσιγκτον, λατρεύει να τα χρησιμοποιεί.
«Το αγαπημένο μου ζυμαρικό για σαλάτες ζυμαρικών είναι οι farfalle. Ο τρόπος που διπλώνουν βοηθάει να κρατάνε την γεύση και φυσικά τα επιπλέον υλικά που θα επιλέξουμε. Ενώ είναι όμορφα και στο αισθητικό κομμάτι του πιάτου, δίνοντας του μια άλλη διάσταση».
Rotelle
Τα μικρά και πολύ κοντά ζυμαρικά προσφέρουν μια σαλάτα ζυμαρικών που μπορούμε να την απολαύσουμε το ίδιο εύκολα και με κουτάλι και με πιρούνι.
Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και συνταγών Τζέσικα Φορμικόλα εξηγεί ότι «Οι σαλάτες ζυμαρικών είναι απολαυστικότερες όταν χρησιμοποιούμε ζυμαρικά μικρού μεγέθους, σε στυλ μπουκιάς. Αγαπημένο της είδος τα rotelle, επειδή έχουν «πολλές γωνίες και θήκες» για να συγκρατούν το ντρέσινγκ, ειδικά όταν το αυτό έχει ως βάση το λάδι.
Orzo (κριθαράκι)
Μιλώντας για πολύ κοντά ζυμαρικά, το orzo (κριθαράκι) έχει μια συνοχή παρόμοια με το ρύζι ή το πλιγούρι. Έτσι οι σαλάτες ζυμαρικών θυμίζουν περισσότερο αυτές με δημητριακά.
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον σεφ του εστιατορίου 25 Lusk στο Σαν Φρανσίσκο, Μάθιου Ντόλαν, «Το κριθαράκι είναι χαριτωμένο και γλυκό και ταιριάζει ωραία με όλα τα λαχανικά και το τυρί σε κύβους που κάνουν την τέλεια σαλάτα ζυμαρικών».
Όταν φτιάχνουμε μια σαλάτα με orzo, ο Μάθιου Ντόλαν μας συμβουλεύει «να προσθέτουμε ελάχιστη μαγιονέζα, εφόσον την χρησιμοποιούμε, να υπερβάλουμε στα λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά, να προσθέσουμε αλάτι και οξύτητα και βέβαια να την δοκιμάσουμε ξανά και ξανά πριν την σερβίρουμε».
Tortellini
Η χρήση γεμιστών ζυμαρικών όπως το τορτελίνι, σε αυτό το είδος πιάτου, μπορεί να φαντάζει λίγο υπερβολικό, αλλά «κάθε τόσο, θέλουμε γεμιστά ζυμαρικά στη σαλάτα μας», επισημαίνει ο σεφ Πατ Πασκαρέλα.
Με το σωστό ντρέσινγκ και τα σωστά πρόσθετα υλικά, η σαλάτα με τορτελίνι δημιουργεί ένα νόστιμο συνοδευτικό που μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ελαφρύ πιάτο. Φρέσκα ντοματίνια, φύλλα βασιλικού και μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους με παγωμένα τορτελίνι και μια βινεγκρέτ από μπαλσάμικο δένουν τέλεια μεταξύ τους απογειώνοντας τις γεύσεις, χαρίζοντας μας μια υπέροχη δροσερή σαλάτα.
Tips για την τέλεια σαλάτα ζυμαρικών
Δεν επιλέγουμε φρέσκα ζυμαρικά
Ενώ τα φρέσκα ζυμαρικά είναι μια νόστιμη επιλογή για ζεστά πιάτα, δεν είναι ιδανικά για σαλάτα ζυμαρικών. Είναι πιο μαλακά με αποτέλεσμα να πανιάζουν όταν μένουν για ώρα με το ντρέσινγκ και τα λαχανικά, όπως τα ντοματίνια στο μπολ σερβιρίσματος.
Επιλέγουμε τα κλασσικά ζυμαρικά, από το ράφι, καθώς όπως λέει ο σεφ Ζακ Ρέινολντς από το εστιατόριο Cook Weaver στο Σιάτλ, «η σως και το ντρέσινγκ αγαπάνε περισσότερο τα ξερά ζυμαρικά, αφού κολλάνε καλύτερα πάνω τους».
Βράζουμε τα ζυμαρικά, οριακά «al dente»
Επειδή τα ζυμαρικά απορροφούν γρήγορα τα υγρά, αν τα παραβράσουμε θα κολλήσουν μεταξύ τους σαν άμορφη μάζα. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να τα μαγειρέψουμε οριακά al dente, κάτι που τους δίνει αρκετή τρυφερότητα για να αντέξουν τη διαδικασία κατά την οποία θα κρυώσουν, αλλά όχι τόσο ώστε το ντρέσινγκ να καταστρέψει τη δομή τους.
Ο σεφ Σον Ματίγιεβιτς συνιστά να αλατίζουμε το νερό, να μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά κατά ένα λεπτό λιγότερο από ότι λένε οι οδηγίες, να τα στραγγίζετε γρήγορα, να προσθέτουμε αμέσως το λάδι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και στην συνέχεια να τα απλώνουμε σε λαδόκολα για να ρίξουμε την θερμοκρασία γρηγορότερα.
Αυτό θα μας δίνει μια τέλεια σαλάτα ζυμαρικών κάθε φορά, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση.
Προσθέτουμε το ντρέσινγκ με τα ζυμαρικά σε θερμοκρασία δωματίου
Όπως λέει η σεφ Τζίνα Χερσεβάνι, «αφήνουμε να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και στην συν΄χεια προσθέτουμε το ντρέσινγκ. Έτσι θα το απορροφήσουν πιο καλά από τα κρύα ζυμαρικά, αλλά όχι τόσο πολύ ή τόσο γρήγορα όσο τα ζεστά ζυμαρικά.
Και εδώ θα μπορούμε να απολαύσουμε μια μια τέλεια σαλάτα ζυμαρικών κάθε φορά, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση.