Τα καλύτερα κρύα πιάτα για τις μέρες του καύσωνα

Ποιός έχει διάθεση για ζεστό φαγητό όταν ο ιδρώτας τρέχει ασταμάτητος;

Τις μέρες που το θερμόμετρο χτυπάει τους 40 βαθμούς, το μαγείρεμα πάνω από καυτά μάτια και φούρνους ισοδυναμεί με καταναγκαστικά έργα στην Κόλαση. Εκτός αυτού, ποιός έχει διάθεση για ζεστό φαγητό, όταν ο ιδρώτας τρέχει ασταμάτητος και το αιρ κοντίσιον είναι εκτός συζήτησης, διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα;

Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές, δροσερές και νόστιμες - άσε που μπορούν να γίνουν από το προηγούμενο βράδυ, όταν η θερμοκρασία έχει κάπως μαζευτεί κι έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες να λειώσει κανείς ενώ κόβει ντομάτες στον πάγκο της κουζίνας.

Το σωτήριο Γκασπάτσο

.
MEDITERRANEAN via Getty Images
.

Φυλάσσεται στο ψυγείο και πίνεται παγωμένο, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κομμάτια

  • Μισό αγγούρι ψιλοκομμένο

  • Μία κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

  • 1/4 φλυτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

  • Μία μεγάλη καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένη

  • Δύο σκελίδες σκόρδο, λειωμένες

  • Μία κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ. κύμινο

  • Λίγη ξερή ρίγανη

  • Λίγο πιπέρι καγιέν

  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • Μισό κιλό ντοματίνια

  • 1/4 φλυτζ. ελαιόλαδο

  • Χυμός από ένα λάιμ

  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

  • 1 κ.γ. Worcestershire sauce

  • 2 κ.γ. φρέσκος βασιλικός κομμένος σε λωρίδες.

Παρασκευή

Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, την κόκκινη πιπεριά, το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αλάτι, το κύμινο, την ρίγανη, το καγιέν και το μαύρο πιπέρι.

Βάζουμε τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, το ξύδι και την Worcestershire sauce στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο μίγμα ντομάτας και αγγουριού. Ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το 1/3 του μίγματος στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα μας, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.

Σερβίρουμε με αλατοπίπερο και φρέσκο βασλικό.

Κοτοσαλάτα για μερακλήδες

.
Bill Boch via Getty Images
.

Με έτοιμο, ψητό κοτόπουλο.

Υλικά (γιά 4 άτομα)

  • Δύο φλυτζ. ψητό κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους

  • 1/4 φλυτζ. έτοιμη σάλτσα BBQ

  • Μισό φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, με λίγο άνηθο, μαύρο πιπέρι και 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου

  • 3 κλωνάρια σέλινου, ψιλοκομμμένα

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • Αλατοπίπερο

Παρασκευή

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή σε σάντουιτς και αν θέλουμε, προσθέτουμε τριμμένο τυρί τσένταρ.

Ρολά με ροστ μπιφ

.
allrecipes.com
.

Εύκολα, νόστιμα, κρατάνε μέρες στο ψυγείο και πηγαίνουν παντού: Γραφείο, παραλία, εκδρομή, πάρτι στην βεράντα.

Υλικά (για 12 άτομα)

  • 500 γρ. cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου

  • 3,5 κ.σ. έτοιμο horseradish

  • 3 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν

  • 12 μεγάλες τορτίγιες

  • 30 φύλλα σπανάκι

  • 750 γρ. φέτες ροστ μπιφ

  • 220 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

Παρασκευή

Χτυπάμε το cream cheese, το horseradish και τη μουστάρδα σε ένα μπωλ, για να ανακατευτούν καλά.

Απλώνουμε μία λεπτή στρώση του μίγματος σε κάθε τορτίγια και από πάνω βάζουμε σπανάκι και το ροστ μπιφ. Προσθέτουμε και τυρί, τυλιγούμε την κάθε τορτίγια σε ρολό και μετά σε πλαστική μεμβράνη, όσο πιο σφιχτά μπορούμε. Τοποθετούμε τα ρολά μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Οταν έρθει η ώρα να τα σερβίρουμε, τα κόβουμε σε 2-3 κομμάτια, αν τα θέλουμε για σάντουιτς ή σε μικρότερα, αν τα θέλουμε για ορεκτικά.

Προσοχή: Κόβουμε μόνον αυτά που χρειαζόμαστε, για να διατηρηθεί η υγρασία των ρολών.

Τονοσαλάτα με αβοκάντο

.
natashaskitchen.com
.

Μία πανεύκολη και πρωτότυπη, δροσερή σαλάτα.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 3 κονσέρβες τόνου σε λάδι, στραγγισμένες

  • 1 αγγούρι, κομμένο σε φέτες

  • 2 μεγάλα αβοκάντο, κομμένα σε φέτες

  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 1/4 φλυτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού

  • 2. κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1/8 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε το αγγούρι, το αβοκάντο, το κρεμμύδι, τον τόνο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Σάντουιτς με πατέ καπνιστού σολωμού

.
The Washington Post via Getty Images
.

Η τέλεια παρέα για δροσερό, λευκό κρασί, την ώρα που δύει ο ήλιος.

Yλικά (για 4-6 άτομα)

200 γρ. καπνιστός σολωμός

200 γρ. cream cheese

1/2 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν

1 κ.σ. κάπαρη

Ανηθος ψιλοκομμένος

Χυμός και ξύσμα ενός μικρού λεμονιού

Ελαιόλαδο

Παρασκευή

Χτυπάμε τον σολωμό, το τυρί και τη μουστάρδα στο μπλέντερ, μέχρι να κοπεί το ψάρι σε κομμάτια, αλλά να μην γίνει κρέμα. Βάζουμε το μίγμα σε ένα μπώλ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Το τεράστιο σάντουιτς

.
Taste of Home
.

Τα έχει όλα και γίνεται ανάρπαστο. Συνοδεύει ιδανικά παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά.

Υλικά (για 12 κομμάτια)

  • Μία ωραία, αφράτη, φρατζόλα ψωμί (μισού κιλού)

  • Μισό φλυτζάνι ντρέσινγκ της προτίμησής σας

  • 6 φλυτζ. σπανάκι baby

  • 750 γρ. φέτες ζαμπόν

  • 4 σφιχτά αυγά, ψιλοκομμένα

  • 1/2 φλυτζ. κίτρινο τυρί της προτίμησής σας, τριμμένο

  • 1 φλυτζ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα

Παρασκευή

Κόβουμε το ψωμί στη μέση, κατά μήκος. Βγάζουμε την ψίχα και από τα δύο κομμάτια και αφήνουμε ένα κενό περίπου 7 εκατοστών. Αλείφουμε το ντρέσινγκ και στα δύο κομμάτια και βάζουμε το σπανάκι, το ζαμπόν, τα αυγά, το τυρί και τις ντομάτες στο κάτω μέρος. Βάζουμε το πάνω μέρος, κόβουμε τη φρατζόλα κατά μήκος και το κάθε κομμάτι σε 6 μέρη.

Πίτες με αγγούρι και κοτόπουλο

LauriPatterson via Getty Images

Το έτοιμο, ψητό κοτόπουλο, σε άλλη μία, νόστιμη εκδοχή.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • Δύο φλυτζάνια ψητό κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους

  • Ενα μεγάλο αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες

  • Δύο κ.σ. ελιές ψιλοκομμένες

  • Μία κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

  • Μία ντομάτα, ψιλοκομμένη

  • Μισό φλυτζ, τυρί τσένταρ, τριμμένο

  • 1/4 φλυτζ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 12 μικρές, στρογγυλές πίτες, κομμένες στη μέση

  • 1/2 φλυτζ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 1/4 φλυτζ. μαγιονέζα

  • Μισή κ.γ. σκόνη κάρι

  • Μισή κ.γ. αλάτι

  • Πιπέρι

  • 1/4 κ.γ. worcestershire sauce

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα πρώτα 7 υλικά. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το κάρι, την worcestershire sauce, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε το μίγμα στο μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την κάθε πίτα με περίπου 1/2 φλυτζάνι μίγμα.