Ενα γερό πρωϊνό, γεμάτο με όλα όσα χρειάζεται το στομάχι μας για να συνέλθει από το αλκοόλ - πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος - είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της γιορταστικής κραιπάλης.
Κι επειδή και οι μάγειρες του σπιτιού έχουν ψυχή, ιδού οι καλύτερες συνταγές που γίνονται μόνο σε ένα πυρέξ, μπαίνουν στο ψυγείο αποβραδίς και ψήνονται την ώρα που ξυπνούν οι ξενύχτηδες.
Αυγά Μπενεντίκτ στον φούρνο
Υλικά για 8 άτομα
10 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1/3 φλυτζ. φρυγανιά τριμμένη
2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλυτζ.κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ πιπέρι
8 φλυτζ. ψωμί, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 1/3 φλυτζ. μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Ετοιμη sauce hollandaise
2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Βουτυρώνουμε το πυρέξ.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με την φρυγανιά, την κρέμα γάλακτος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το ψωμί και το μπέικον. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μίγμα στο πυρέξ, το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, αλλά όχι περισσότερες από 12.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ξεσκεπάζουμε το πυρέξ, ανακατεύουμε το μίγμα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Το αφήνουμε να κάτσει για 10 λεπτά. Ρίχνουμε την hollandaise, γαρνίρουμε με σχοινόπρασο και σερβίρουμε.
Γαλλικό τοστ φούρνου
Υλικά για 8 άτομα
500 γρ. τσουρέκι, κομμένο σε φέτες
8 αυγά
4 φλυτζ. γάλα
3 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 1/4 κ.γ. εκχείλισμα βανίλιας
11/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κανέλα
3/4 φλυτζ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
2 κ.σ. Bourbon
Ζάχαρη άχνη
Βουτυρώνουμε το πυρέξ. Στρώνουμε τις φέτες τσουρεκιού. Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τις ζάχαρες, το ένα κουταλάκι βανίλια, το ένα κουταλάκι μοσχοκάρυδο και μισό κουταλάκι κανέλα. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από το τσουρέκι. Σκεπάζουμε το πυρέξ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ανακατεύουμε 3 κουταλιές γλυκού μαύρη ζάχαρη με την υπόλοιπη κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τα ρίχνουμε πάνω στο μίγμα μας. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Το αφήνουμε να καθήσει για δέκα λεπτά.
Σε ένα μικρό μπρίκι ζεσταίνουμε την υπόλοιπη βανίλια, το μέλι και το Bourbon, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 2 λεπτά. Γαρνίρουμε το πυρέξ με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με την σως.
Αυγά με σπανάκι και λουκάνικα
Υλικά για 8 άτομα
Μισό κιλό λουκάνικα της προτίμησής μας
10 αυγά
3/4 φλυτζ.γάλα
2 φλυτζ. τυρί τσένταρ, τριμμένο (μπορεί να αντικατασταθεί με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
300 γρ. σπανάκι
1 κ.γ. ρίγανη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 175 βαθμούς. Βουτυρώνουμε το πυρέξ. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς ψηλή φωτιά και σωτάρουμε τα λουκάνικα για 5-7 λεπτά. Αφαιρούμε το λίπος.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπώλ και προσθέτουμε τα λουκάνικα, το τυρί, το σπανάκι και την ρίγανη. Βάζουμε το μίγμα στο πυρέξ και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
* Μπορούμε να βάλουμε το μίγμα στο ψυγείο, σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, αποβραδίς.
Εντσιλάδας με ζαμπόν
Υλικά για 10 άτομα
2 φλυτζ. ζαμπόν φουαντρέ, κομμένο σε κύβους
1/2 φλυτζ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
10 τορτίγιες (250 γρ.)
2 φλυτζ. τυρί τσένταρ
1 κ.σ. αλεύρι
2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1/4 κ.γ. αλάτι (προαιρετικό)
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το ζαμπόν με το κρεμμύδι. Βάζουμε περίπου 1/4 του φλυτζανιού στο κέντρο της κάθε τορτίγιας. Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας τυρί. Τις τυλίγουμε και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με το κλείσιμο προς τα κάτω.
Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κρέμα, τα αυγά και το αλάτι. Περιχύνουμε τις τορτίγιες. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
Βγάζουμε το πυρέξ από το ψυγείο μισή ώρα πριν το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να λειώσει το τυρί. Το αφήνουμε να κάτσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Κροκ-Μεσιέ φούρνου
Υλικά για 6-8 άτομα
4 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 μπαγιάτικη μπαγκέτα, κομμένη σε φέτες
3 κ.σ. μουστάρδα Dijon
200 γρ. ζαμπόν
1 1/2 φλυτζ. γάλα
1 1/2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά
2 κρόκους αυγών
πιπέρι
1 φλυτζ. γραβιέρα τριμμένη
1/4 φλυτζ. παρμεζάνα τριμμένη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνουμε το πυρέξ μας.
Βουτυρώνουμε τις φέτες του ψωμιού από τη μία πλευρά και τις αλείφουμε με λίγη μουστάρδα από την άλλη. Τις βάζουμε στο πυρέξ - με την πλευρά του βουτύρου από πάνω. Τις σκεπάζουμε με τις φέτες του ζαμπόν.
Χτυπάμε το γάλα, την κρέμα, τα αυγά, τους κρόκους και το πιπέρι. Περιχύνουμε το ψωμί και το ζαμπόν. Γαρνίρουμε με τα τυριά. Σκεπάζουμε το πυρέξ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα - ή αποβραδίς.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Το αφήνουμε να κάτσει για 20 λεπτά και αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μαϊντανό. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Κρουσάν φούρνου με ζαμπόν και τυρί
Υλικά για 6 άτομα
3 μεγάλα κρουασάν
1 φλυτζ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 1/4 φλυτζ. έμενταλ τριμμένο
6 αυγά
1 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο (αν θέλουμε)
Βουτυρώνουμε το πυρέξ μας. Κόβουμε τα κρουασάν στη μέση κατά μήκος και το κάθε μισό σε 5 κομμάτια. Τα βάζουμε στο πυρέξ και προσθέτουμε το ζαμπόν και το τυρί.
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το μίγμα στο πυρέξ και πιέζουμε τα κρουασάν ώστε να καλυφθούν πλήρως. Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, αλλά όχι πάνω από 24.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε με το αλουμινόχαρτο για 35 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25-30 λεπτά. Το αφήνουμε να κάτσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.