Αν είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής τα σνακ είναι πιθανώς το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας καθώς τσεκάρουμε την λίστα με όλα όσα χρειαζόμαστε για το ταξίδι μας.
Και καθώς όλοι μας έχει τύχει να χάσουμε την ανταπόκριση, η αγορά φαγητού στο αεροδρόμιο δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, μια μπάρα ενέργειας και ένα μπουκάλι νερό καλό είναι να βρίσκεται πάντα στην χειραποσκευή μας.
Όπως και να ’χει ένα σνακ είναι πάντα καλό να έχουμε «ανά χείρας» για να μας κρατήσει χορτάτους έως ότου απολαύσουμε ένα πλήρες γεύμα. Με αυτό κατά νου μιλήσαμε με τρεις εγγεγραμμένους διαιτολόγους για να μάθουμε τα αγαπημένα τους σνακ αεροδρομίου.
Ιδανικά για να αποφύγουμε τις ουρές στα καφέ ή τα μπακάλικα, χωράνε εύκολα στην χειραποσκευή μας και καλύπτουν τις διατροφικές μας ανάγκες αν δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να τσιμπήσουμε κάτι ανάμεσα στις πτήσεις.
Trail mix - Συνδυασμός γκρανόλας, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και καραμέλας
Σπιτικό ή αγορασμένο, είναι το τέλειο σνακ. Όπως λέει ο εκπρόσωπος τύπου του New York State Academy of Nutrition and Dietetics (Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) και ιδιοκτήτης του Genki Nutrition, Τζόναθαν Βαλντέζ, που φτιάχνει το δικό του μείγμα με σταφίδες, φιστίκια, καρύδια και granola, « «Μου αρέσει το trail mix γιατί τρώγοντας μόνο μια χούφτα με βοηθάει να χορτάσω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι γεμάτο πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά».
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια)
«Δεν ετοιμάζω πάντα σνακ για τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά όταν το κάνω, συνήθως συσκευάζω είδη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες για να με κρατήσουν χορτάτο για μεγάλο διάστημα» λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του International Food Information Council, Κρις Σόλιντ.
Οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή υγιεινών λιπών. Μερικά από τα αγαπημένα του είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια.
Τα ανάλατα, καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι απαραίτητα για την διατροφολόγο που ειδικεύεται σε φυτικές τροφές και ιδιοκτήτρια του Master the Media, Έιμι Γκόριν.
«Η τέλεια επιλογή όταν καθυστερεί η ώρα του φαγητού».
Ψητά ρεβύθια
«Μου αρέσει να παίρνω μαζί μου ένα σακουλάκι με σπιτικά ψητά ρεβίθια για το αεροπλάνο», λέει η Έιμι Γκόριν.
«Επιλέγω να τρώω αυτό το σνακ γιατί είναι τραγανά και χορταστικά και παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να μας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας και να τα αρωματίσουμε όπως θέλουμε, ώστε να μην είναι ποτέ βαρετά, προσθέτει η Έιμι Γκόριν,
Δείτε αυτό το βίντεο για να δείτε πώς να τα φτιάξετε:
Σοκολάτα υγείας
«Μια γλυκιά λιχουδιά σαν τη μαύρη σοκολάτα κάνει πάντα τα αεροπορικά ταξίδια λίγο πιο ευχάριστα», λέει ο διατροφολόγος Κρις Σόλιντ. Πρόσθεσε ότι συνδυάζεται καλά με τον καφέ –– απαραίτητος για πτήσεις νωρίς το πρωί.
Μπάρες πρωτεΐνης
Ο Τζόναθαν Βαλντέζ φροντίζει να παίρνει μπάρες πρωτεΐνης στη χειραποσκευή του. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες τον βοηθά να τον κρατά χορτάτο, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα να αναζητήσει άλλες τροφές στο αεροδρόμιο, οι οποίες συχνά είναι ανθυγιεινές.
Ο Κρις Σόλιντ επιλέγει ποικιλίες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη
Φρέσκα φρούτα
«Συνήθως μπορείς να βρεις μια μπανάνα στη χειραποσκευή μου και ένας βασικός λόγος είναι επειδή είναι ένα φρούτο που μπορώ εύκολα να έχω μαζί μου», η Έιμι Γκόριν.
«Μου αρέσει επίσης που οι μπανάνες έχουν κάλιο. Και δεδομένου ότι πολλά τρόφιμα στο αεροδρόμιο έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση του νατρίου, κάτι που κάνει καλό στην καρδιά».
Ο Τζοναθαν Βαλντεζ λατρεύει τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και τις μπανάνες, καθώς είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.